Restart 97 L - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart 97 L

Liczba wyświetleń: 793·Odpowiedzi: 4
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

19 wrz 2012, 00:59 Restart 97 L  (#1)  

Witam!
Od wielu lat już mam akwarium, ale dopiero niedawno zaczęła mnie interesować akwarystyka roślinna. Planuję restart mojego akwarium na powaznie i chciałbym prosić Was o kila rad. Akwarium oczywiście roślinne+fauna :).

Sprzęt który już mam:
- akwarium, 97 L profil :(, float
- filtr Fluval 205
- grzałka 100 W
- oświetlenie - belka 4x24 W (kupiłem taką, bo za 2 lata będę zmieniał akwarium na większe), obecnie mam w niej 2 świetlówki Grolux + Aquastar
- CO2 z butli, dyfuzor będę reklamował, bo puszcza bąble tylko w 3 punktach na spieku, czyszczenie w ACE nie pomaga

Zastanawiam się nad wyborem podłoża. Wybiorę chyba jakiś gotowy granulat. Kusząca ekonomicznie jest opcja JBL Manado, ale z tego co widziałem jest strasznie lekkie i wielu na to narzeka. Co zatem proponujecie: Aqua Art Aqua Substrate II, Aquatic Nature Pro Soil, czy może jeszcze coś innego? Czy przy zastosowaniu takiego podłoża, konieczny jest również jakiś substrat?

Oświetlenie na początek chyba wystarczy? Netto jakieś 75 litrów wody będzie, więc 0,64 W/l wychodzi.

Czy jeśli zalewałbym ponownie akwarium wodą ze starego, oraz użył mojego już dojrzałego filtra, to muszę kupować jakiś biostarter? Myślałem ewentualnie o Sera Nitrivec. Polecacie coś innego może?

Nawożenie planuję metodą EI. Akwarium prowadzone będzie na wodzie kranowej+ RO kupne (filtra niestety nie mam). Parametry wody obecnie w moim akwarium: kH 7, gH 17, pH 8.

Chcę wykonać aranżację opartą na korzeniu lub dwóch. Czy takie korzenie się nadają do uzyskania ciekawego efektu? http://allegro.pl/drzoo-korzen-tonacy-do-akwarium-terrarium-c02-i2625258146.html

Nad kompozycją i składem roślin jeszcze się zastanawiam, ale wydaje mi się, że przy tej wielkości zbiornika musiałbym unikać roślin o dużych liściach. Myślę narazie o czymś takim:
Hemianthus callitrichoides
Rotala rotundifolia
Rotala green
Didiplis diandra
Jakiś mech na korzeń, np. Flame moss.
Microsorium pteropus "Windelov"

Kupowaliście rośliny w sklepie Plantica na Allegro? Co o nim sądzicie?

Obsada:
- początkowo jakieś krewetki + małe rybki stadne, otoski, może neony

Bartekk
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

19 wrz 2012, 17:07   (#2)  

Mam też pytanie odnośnie węży do mojego filtra. Domyślnie są one takie plastikowe, karbowane. Czy da się zamocować do tego zaworu AquaStop węże gumowe o wymiarach 12/16?

Bartekk

calkiemzielony Braniewo

19 wrz 2012, 17:33   (#3)  

Witaj.
Ja jako podłoże używam ziemi uniwersalne i jest to przykryte żwirkiem bazaltowym(tanie,dostępne,a i rośliny nie narzekają)
oświetlenie jest okey
co do wody, też użyłem do ,,odpalenia"mojego 25l wody z większego akwa filtr też tam chodził przez tydzień i było wszystko w porządku
korzenie mi jakoś nie przypadają do gustu :( ale o gustach się nie rozmawia,zresztą to Twoje akwa i to Tobie ma się podobać :wink:
rośliny z Plantica brałem in-vitro mały heniek jest naprawdę mały i dużo nerwów mnie kosztowało posadzenie go ale dałem rade to i ty se poradzisz :)
co do filtra, mam ten sam i ostatnio podłączałem pod niego reaktor narurowy właśnie do rozpuszczania co2 i naprawdę polecam Ci to rozwiązanie,miałem lipe i dyfuzor ze spiekiem ale to się chowa do reaktora,tak że przemyśl to,na ten filtr można ,,naciągnąć" wąż 12/16 bo taki stosowałem do połączenia filtra z reaktorem,tylko musisz na spokojnie podgrzać końcówki węża i wciskać aż do końca.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.

calkiemzielony
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Braniewo

19 wrz 2012, 17:49   (#4)  

Hmm... A rzeczywiście ilości sadzonek w pojemnikach są takie jak podają? Bo trochę ciężko mi wierzyć że w 10 cm kubku zmieści się ilość sadzonek na obsadzenie 200 l akwarium :PP No chyba, że jako jeden z kilkunastu gatunków roślin. Orientujecie się jak to jest w tej firmie?

Bartekk

calkiemzielony Braniewo

19 wrz 2012, 17:57   (#5)  

Ja henkiem obsadziłem 40l akwa,generalnie było by możliwe obsadzenie 200l akwa ale miałbyś baaardzo małe sadzonki i nie wyobrażam sobie sadzenia ich :)

calkiemzielony
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Braniewo

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

restart.jpg

1260L - T1000 restart - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17162
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
YouTube

Restart akwarium w ADA Poland

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2222
Zapraszam do obejrzenia.

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1755
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1682
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Restart akwarium

hania w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8057
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.

Akwarium - restart i pomoc

MachCinek w Szkło i meble · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2667
Witajcie, szukam pomocy odnosnie restartu akwarium. W skrocie akwarium 40x30x30 bylo ok lecz zaczela sie ospa, rosliny zaczely obumierac, ryby zaczely umierac. Doszedlem do wniosku by zaczac od nowa, ...

Restart akwarium - parametry

r0zum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3509
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...

Restart starego akwarium mamuśki

klbk4 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2016
Cześć, Zarejestrowałem się do tutaj na forum bo z tego co widziałem jest tu sporo osób z doświadczeniem i wiedzą specjalistyczną z której nie ukrywam chciałbym skorzystać. Moja mama jest starszą oso...

Restart - Krasnorosty - Bucephalandry

Robi68 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4275
Witam. Zaniedbałem niestety ostatnio moje akwarium. Trochę mi się znudziła tez aranżacja i planuje nowe życie dla niego. Rośliny dam nowe , ale chętnie zostawiłbym cenne bucephalandry. Strasznie się c...

Restart akwarium a krasnorosty

Totik w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5621
Powoli dojrzewam do zrobienia restartu akwarium i przejścia na podłoże aktywne. Żwir, który mam oddaje coś do wody i podnosi KH i GH. Dodatkowo podejrzewam, że jest przyczyną krasnorostów których nie ...

Statystyki

Ten temat przegląda 755 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 753 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.