Witam!
Od wielu lat już mam akwarium, ale dopiero niedawno zaczęła mnie interesować akwarystyka roślinna. Planuję restart mojego akwarium na powaznie i chciałbym prosić Was o kila rad. Akwarium oczywiście roślinne+fauna

.
Sprzęt który już mam:
- akwarium, 97 L profil

, float
- filtr Fluval 205
-
grzałka 100 W
- oświetlenie - belka 4x24 W (kupiłem taką, bo za 2 lata będę zmieniał akwarium na większe), obecnie mam w niej 2 świetlówki Grolux + Aquastar
- CO2 z butli, dyfuzor będę reklamował, bo puszcza bąble tylko w 3 punktach na spieku, czyszczenie w ACE nie pomaga
Zastanawiam się nad wyborem
podłoża. Wybiorę chyba jakiś gotowy granulat. Kusząca ekonomicznie jest opcja JBL Manado, ale z tego co widziałem jest strasznie lekkie i wielu na to narzeka. Co zatem proponujecie: Aqua Art Aqua Substrate II, Aquatic Nature Pro Soil, czy może jeszcze coś innego? Czy przy zastosowaniu takiego podłoża, konieczny jest również jakiś substrat?
Oświetlenie na początek chyba wystarczy? Netto jakieś 75 litrów wody będzie, więc 0,64 W/l wychodzi.
Czy jeśli zalewałbym ponownie akwarium wodą ze starego, oraz użył mojego już dojrzałego filtra, to muszę kupować jakiś biostarter? Myślałem ewentualnie o Sera Nitrivec. Polecacie coś innego może?
Nawożenie planuję metodą EI. Akwarium prowadzone będzie na wodzie kranowej+ RO kupne (filtra niestety nie mam). Parametry wody obecnie w moim akwarium: kH 7, gH 17, pH 8.
Chcę wykonać aranżację opartą na
korzeniu lub dwóch. Czy takie korzenie się nadają do uzyskania ciekawego efektu?
http://allegro.pl/drzoo-korzen-tonacy-do-akwarium-terrarium-c02-i2625258146.html
Nad kompozycją i składem roślin jeszcze się zastanawiam, ale wydaje mi się, że przy tej wielkości zbiornika musiałbym unikać roślin o dużych liściach. Myślę narazie o czymś takim:
Hemianthus callitrichoides
Rotala rotundifolia
Rotala green
Didiplis diandra
Jakiś mech na korzeń, np. Flame moss.
Microsorium pteropus "Windelov"
Kupowaliście rośliny w sklepie Plantica na Allegro? Co o nim sądzicie?
Obsada:
- początkowo jakieś
krewetki + małe rybki stadne, otoski, może neony