|
|
Micro - który i jak często stosujecie?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam pytanie w sprawie nawożenia mikroelementami. Stosuję Aqua Art Planta Gainer Classic w dawce 2ml codziennie zbiornik 120 l.Producent niby zaleca co tydzień przy podmianie, ale jak tak stosowałem, to miałem szybciej glony (może nie dlatego?). Jakie są wasze doświadczenia - lepiej ( dla kondycji roślin): codziennie czy tylko przy podmianie?
-
szymon1973
●
- Ranga: Poznaje temat
Mikro plus intermag podaje codziennie. W moim akwarium do 0,54mg/l tygodniowo jest ok.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
tao, czy przy takiej ilości nie pojawia się pył na szybach?
Ja stosuję stary Intermag, nie plus i przy dawce 0,5Fe tygodniowo to szyby zielone.
Obecnie zamierzam podawać w ilości 0,2 Mikro, a ewentualne braki żelaza uzupełnić chelatem Fe.
Pył na szybach to glon którego nie potrafię się całkowicie pozbyć.
-

Jano68
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brzesko
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jano68 napisał(a):tao, czy przy takiej ilości nie pojawia się pył na szybach? Ja stosuję stary Intermag, nie plus i przy dawce 0,5Fe tygodniowo to szyby zielone. Obecnie zamierzam podawać w ilości 0,2 Mikro, a ewentualne braki żelaza uzupełnić chelatem Fe.
Pył na szybach to glon którego nie potrafię się całkowicie pozbyć.
Podając 2,5ml mikro plus codziennie nie nie pojawia się nic ani pył ani kropki nie ma tez nitek. Podając więcej 3ml codziennie(10ml koncentratu rozpuszczonego w 90ml wody ) już są problemy. Oczywiście na takie zjawisko jak pytasz ma wpływ cale nawożenie.Przestań Podawać chelat żelaza i zakup mikro plus.Dostosuj nawożenie i nie będzie problemów.Magii nie ma tylko są źle nawożone akwaria.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Cześć.
Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać?
Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie.
W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...
|
|