Albo nie mam szczęścia do chwalonej grzałki Skalara, albo firma spuszcza z tonu lub też ja robię coś źle.
Od ponad 3 lat kiedy ponownie zajmuję się akwarystyką używam zewnętrzny termoregulator RT-2 i podpinam grzałkę Skalar 100W lub 70W. I po ok 1 roku grzałka się przepala i muszę wymieniać. Czy to nie jest trochę zbyt często?
Grzałka nie znajduje się co prawda po tej stronie co wypływająca woda z deszczowni ale tuż obok prefiltra przy rurze zasysającej filtra zewnętrznego - tak więc opływanie wody wokół grzałki występuje i jest ona w pełni zanurzona.
Kiedyś stosowałem termoregulator na triaku (własnoręcznie zmontowany i wyregulowany), który zresztą do tej pory mi służy kiedy coś leczę albo rozmnażam w oddzielnym akwarium. Jest on bardzo dokładny z histerezą ok. 0,2st. Natomiast w tym RT-2 (pomijam już jego fatalny montaż elektroniki wewnątrz) zamiast triaka wykonawczym elementem jest przekaźnik - równie dokładny, histereza ok. 0,5st. i to wystarcza, tak ustawił producent pewnie aby ograniczyć ilość włączeń i wyłączeń przekaźnika i tym samym zwiększyć jego żywotność.
I teraz zastanawiam się - jeżeli mam zrezygnować z grzałek Skalara to co kupić? Tytanową grzałkę Aqua Medic czy jakąś tańszą z termoregulacją - ustawić na max. i podpiąć do RT-2? Przekaźnikowe przełączenie w RT-2 ma tę zaletę, że nie powinna świrować elektronika w grzałkach z termoregulacją (bo na triaku napięcie 220 nie jest natychmiast odcinane ale maleje w krótkim czasie do zera)
Czy zatem kupić grzałkę tytanową Aqua Medic czy też jakaś inna z termoregulacją np. Sery i nie przejmować się już zewnętrzną regulacją bo np. już te grzałki z własną regulacją są na tyle precyzyjne, niezawodne, bezpieczne i długowieczne???
Jakie są Wasze doświadczenia - bardzo proszę o opinie.
Tak się zastanawiam, że z tym opływaniem grzałki przez wodę chyba nie jest do końca tak jak być powinno, bo woda nie jest przecież zasysana przez prefiltr na całej jej długości a jedynie na paru centymetrach (chociaż jakiś tam nurt wody zasysanej też się robi - może więc lepiej byłoby ją trochę oddalić gdzie jest teoretycznie szerszy nurt zasysanej wody)
Oprócz filtra zewnętrznego mam też wewnętrzny i postaram się jednak umieścić grzałkę w takim miejscu gdzie jednak jest jakiś szerszy prąd wody z jednego bądź drugiego filtra - i wtedy będę musiał pewnie zwrócić honor firmie SKALAR.
Jak często Wam się zdarza wymieniać grzałki tego producenta? Młodzież to pewnie nigdy ich na oczy nie widziała
Moja pierwsza grzałka Skalar działała 3 lata, aż ją zepsułem (rozszczelniłem) przez własną głupotę. Druga działa drugi rok, chociaż aktualnie jej nie używam (lato i szczelna pokrywa z T5).
Zawsze byłem zadowolony z tych grzałek i polecam je jako dobry wybór do termoreaktora (okrągły przewód zasilający, zewnętrzny termostat, odpowiedni rozmiar). Przykro czytać, że masz tak bardzo odmienne doświadczenia z nimi
PS.
Wcześniej miałem Weipro - jedna się zepsuła, ale była na gwarancji, więc wymieniono mi ją na inny model. Nadal działa - używam jej do awaryjnego grzania wody w osobnym pojemniku.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
Kadazan napisał(a):Moja pierwsza grzałka Skalar działała 3 lata, aż ją zepsułem (rozszczelniłem) przez własną głupotę. Druga działa drugi rok, chociaż aktualnie jej nie używam (lato i szczelna pokrywa z T5).
Zawsze byłem zadowolony z tych grzałek i polecam je jako dobry wybór do termoreaktora (okrągły przewód zasilający, zewnętrzny termostat, odpowiedni rozmiar). Przykro czytać, że masz tak bardzo odmienne doświadczenia z nimi
PS. Wcześniej miałem Weipro - jedna się zepsuła, ale była na gwarancji, więc wymieniono mi ją na inny model. Nadal działa - używam jej do awaryjnego grzania wody w osobnym pojemniku.
Coraz bardziej nabieram przekonania, że umieściłem grzałkę w nieodpowiednim miejscu. Nie chce mi się wierzyć aby ta grzałka przepalała się po roku gdzie przez lato praktycznie nie włącza jej termoregulator.
To, że ją umieściłem w prawym tylnym rogu zadecydowały względy estetyczne jak również przekonanie, że będzie ją tam skutecznie opływać woda zasysana w tym miejscu przez filtr zewnętrzny.
Na bocznej lewej ścianie wypływa woda z deszczowni skierowana pod katem 45st w dół na szybę tuz przy powierzchni wody (nie chce robić ruchu tafli wody bo zasilam CO2), a filtr wewnętrzny wypuszcza wodę ok. 10 cm pod powierzchnią wody z tylnego lewego rogu po przekątnej w stronę przedniego prawego rogu.
Najlepiej byłoby umieścić grzałkę poziomo tuż pod powierzchnią wody gdzie jest wylot z deszczowni, ale ponieważ byłoby to mało estetyczne umieszczenie to albo umieszczę ją poziomo przy dnie (mam nadzieję, że tam jest też odpowiednie zawirowanie wody z deszczowni albo w prawym przednim rogu gdzie dociera prąd wody z filtra wewnętrznego (pewnie już dość słaby w tym miejscu) Musze to wszystko sprawdzić i przetestować - wyczuć zawirowania wody w tych miejscach i dokonać pomiaru temp. w małej odległości od grzałki na całej jej długości - i to powinno dać odpowiedz i w efekcie zwiększenie żywotności grzałki mam nadzieję.
Umieściłem grzałkę normalnie pionowo tam gdzie spływa woda z deszczowni - czas pokaże czy to lekkie zawirowanie wody wydłuży żywotność grzałki.
Mam jeszcze pytanie czy ktoś z Was używa grzałek z termoregulatorem firmy SERA? Jak one się Wam spisują? Podobno dokładnie trzymają temperaturę, czego nie można powiedzieć o grzałkach innych firm. I z tego co wiem mają wbudowany elektroniczny termoregulator - co w zasadzie wyklucza chyba jego awarię i pozostanie grzałki na stałe w stanie ON.
roslinyakwariowe.pl w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1282
thumb634-10-3100123-d5eb7b363a9cdb00b4c81e4156e7c3cb.jpg
Miło nam poinformować, że do oferty sklepu dołączył grzałki Juwel AquaHeatPro o mocy kolejno 100, 200 i 300W. Cechują się one posiadaniem reg...
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5715
Niemiecki JBL idąc śladem włoskiego Hydora wprowadził swoje grzałki przepływowe.
Póki co pojawiły się dopiero na rynku niemieckim.
Aktualnie dostępne w Polsce modele grzałek przepływowych znajdziecie...
Traper w Filtracja· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4193
Podpowiedzcie proszę
Która szklana rurka wylotowa będzie najlepiej ruszać taflą wody.
filtr eheim +4(350) węże 16/22
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/szklane-rurki/szklane-wyloty-c-25_3...
Gegs_02 w Filtracja· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2684
Witam, posiadam 2 grzałki od aquaela, pierwsza to Aquael ultra heater 100w i mam z nią taki problem że ciągle wykrywa że jest 26°C (a jest ledwo 20°C) przez co nie chce grzać, grzałka była schowana w ...
vundo w Filtracja· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2280
Cześć, która kaskada będzie pasowała do zbiornika Glossy 80 od Aquaela? Chodzi o to, że w górnej części jest wklejony dość szeroki kołnierz (na którym opiera się pokrywa) i filtr kaskadowy może nie zm...
Michał_R w Filtracja· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1845
Witam
Zastanawiam się nad dokupieniem lampy UV do mojego baniaczka (90x45x45 + tetera EX 1200 plus) i tu pojawiły się dwa dylematy:
1. J eżeli sama lampa UV to którą polecicie?
2. J eżeli nie sama la...
Baartuss w Filtracja· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3588
Witam, chcę zmienić filtr wewnętrzny w mojej 15 na jakąś kaskadę. Mam do wyboru:
-Azoo MIGNON FILTER 60
-Aquael Versamax FZN Mini
-SUNSUN HBL-501 + SKIMMER
Który według was byłby najlepszy?
makok w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1880
Hej,
podpowiedzcie, do której przezroczystej kaskady z przezroczystymi rurkami zasysu wejdzie jedna z tych płaskich grzałek aquaela, albo jakaś inna miniaturowa... akwa 42l ale kaskada może być do wi...
Statystyki
Ten temat przegląda 216 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 216 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej