Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam!
Jakieś 2-3 tyg. temu zrobiłem restart akwarium z dojrzałym filtrem (eheim 2213[Miałem z nim mały problem i 3 dni po restarcie musiałem czyścić potem musiał stać przez całą noc i trochee wył.]) w mojej 54l
Jakiś tydzień temu zacząłem nawozić podałem 20ppm potasu, 1,5mikro intermagu, 5ml EC(aldehyd glutaronowy), 4ppm azotu. Po 4 dniach zauważyłem żółknięcie liści stwierdziłem że to przez brak fosforu więc dodałem 1,5ppm fosforu i od tego momentu zaczęły pojawiać się glony.Wydaje mi się że to nitki oraz okrzemki ale nie jestem pewny. Jak walczyć z tymi glonami?? Może glony są przyczyną cyklu azotowego? Ale przecież wrzuciłem dojrzały filtr.
Załączam obrazki do identyfikacji.
P.S
Zapomniałem podać parametrów:
NO3:5mg/l
PO4:0,7-1,0mg/l
Fe:0,1mg/l
- Załączniki
-
-
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Czemu takie dziwne dawki nawozów zaaplikowałeś na początek? Poprzedni baniak był bezbłędny...
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Nie wiem dlaczego ktoś mi zapewne takie podał ;D
Oj uwierz mi że tamten baniak nie był bezbłedny xd spójrz na liście kryptokoryny chociażby ;D
Więc co teraz robić??
-

Mortis
●
Co masz w podłożu i jakie światło? CO2?
-

Godween
●
-
podłoże to tylko żwirek, światło 2x15w 8,5h, CO2 z butli przez dyfuzor "lipowy" razem ze światłem 
-

Mortis
●
Szkoda, że choćby ziemi nie dałeś pod żwir... Możesz wybrać jedną z dwóch opcji:
- przejść na EI (wcześniej dużo o tym poczytaj: światło, CO2, cyrkulacja, masa roślinna, itd.)
- nawozić jedynie podłoże przez pałeczki nawozowe, z płynnych nawozów uzupełniłbym jedynie potas od czasu do czasu. Wybrałbym na razie tą drugą opcję.
Lecz przed tym trzeba zreanimować akwa. Jeśli masz jedynie okrzemki i krótkie nitki to mogą sprawę załatwić otoski, amano i młode kosiarki, jeśli to coś poważniejszego to chyba ponowny restart, bo EC czy Algin Pond i zaciemnienie się nie opłaci przy dopiero co wsadzonych słabych roślinach,
-

Godween
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Godween napisał(a):Szkoda, że choćby ziemi nie dałeś pod żwir... Możesz wybrać jedną z dwóch opcji: - przejść na EI (wcześniej dużo o tym poczytaj: światło, CO2, cyrkulacja, masa roślinna, itd.) - nawozić jedynie podłoże przez pałeczki nawozowe, z płynnych nawozów uzupełniłbym jedynie potas od czasu do czasu. Wybrałbym na razie tą drugą opcję.
Lecz przed tym trzeba zreanimować akwa. Jeśli masz jedynie okrzemki i krótkie nitki to mogą sprawę załatwić otoski, amano i młode kosiarki, jeśli to coś poważniejszego to chyba ponowny restart, bo EC czy Algin Pond i zaciemnienie się nie opłaci przy dopiero co wsadzonych słabych roślinach,
EI miało być od samego początku i chyba jest tylko za bardzo nie łapie o co dokładniej chodzi xd czytałem poradnik chyba Adama czy kogoś z tego forum na pewno.
Z rybkami jest niestety problem ponieważ jak założę na wlot filtra pończochę żeby nie wciągało krewetek albo ryb to filtr po 2 dniach się chyba zapowietrza i trzeba od nowa zalać. A bez pończochy wciągnęło mi już 20 molinezji mniejszych(2-3cm) 2 amanki i 2 red cherry. Więc nie wiem co będzie dobrym rozwiązaniem.
-

Mortis
●
Powiązane tematy
Hej, mam ogólny problem z glonami, i roślinami w moim 240l zbiorniku. Robię podmiany co tydzień około 80 litrów odstanej wody, dodaje połowę zalecanej dawki przez producenta uzdatniacza, a i tak glony...
Cześć wszystkim!
Od około roku walczę z glonami (głównie krasnorosty i zielenice punktowe) w moim akwarium. Mam nadzieję, że ktoś z Was może podpowiedzieć, co może być przyczyną problemu. Przez cały ...
Czesc,
Mam akwarium od 40 dni 72 l
No3-5
Po4-0 mierzone testami z zoolek,czytałem że testy do bani więc będę musiał się zaopatrzyć w coś lepszego
K- 8
Fe-4
Podłoże JBL AquaBasis Plus
Jeśli chodzi o C...
Witam, w lutym tego roku założyłam akwarium 240l i od około miesiąca mam problem z glonami które są na częściach filtra, korzeniu, roslinach i szybach.
LED to sinkor 35w
Filtr tetra ex 1000
Ph to oko...
Moi drodzy sprawy przedstawiają się następująco:
Posiadam akwarium ok 30 litrów. Akwarium jest po całkowitym restarcie łącznie z wymianą podłoża na podłoże aktywne z lawą wulkaniczną, nowymi roślinkam...
Witam. Jestem tutaj nowym forumowiczem, czytałem dużo na temat glonów tutaj jak i na innych forach. Walczę z nimi już kilka ładnych miesięcy.
Posiadam akwarium 64l w nim kilka roślin które wczoraj pr...
Witam, od około miesiąca mam problemy z moim akwarium 240l, baniak jest koło 1,5 miesiąca po restarcie, na początku zapowiadało się dobrze, lecz po jakimś tygodniu rośliny bardzo zwolniły wzrost i po ...
Witam wszystkich forumowiczów,
Chciałbym się podzielić problemem zielono-brązowej wody w akwarium. Zbiornik jest nowy 200 L ale założony 2 miesiące temu.
Lampa led chrono 100w - dawkowanie 6h dzienni...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Witam was.
Od blisko 3 miesięcy walczę z wszelkiego rodzaju glonami nitkowatymi, niestety bezskutecznie.
https://photos.app.goo.gl/7MSk4k5NnHxp82bH7
Akwarium 112l, duża obsada roślin. Ok 25 ryb - neo...
|
|