Echindorus brązowy nalot i dziurki.
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
W moim LT (60L) 24W 865 akwarium ma 3 tyg, Echindorus dostał takiego brązowego nalotu, ściera się ten nalot (okrzemki?) ale, poważniejszym problemem jest powstawanie dziurek w liściach. W związku z małą obsadą obstawiam brak związków azotowych (3 rybki z propozycji nie do odrzucenia..), rotala green rośnie bez problemów (kończy przejście z emersu). Czy dobrze myślę z tym azotem, a może macie jakieś inne propozycje?
-
RockoSilento
●
- Ranga: Poznaje temat
No to żeś się wysilił B-)
Tomek lat 30
Pamiętajcie że każdy kiedyś był początkujący
akwarium 63l
-
Tomucio
●
- Miasto: Konin
Ty to się dopiero wysiliłeś;)
-
RockoSilento
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomucio napisał(a):No to żeś się wysilił B-)
Jak na trzydziestolatka, który jako motto, przynajmniej na tym forum zakrzyknął sobie:
Pamiętajcie że każdy kiedyś był początkujący dość blado wypadłeś z tym postem.
Pozdrawiam
etrusc
-

etrusc
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Siedlce
żabienice aby rosnąć muszą dobrze się ukorzenić - 3 tygodnie to za mało, po drugie liście
emersyjne się rozpuszczają.
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
etrusc napisał(a):Tomucio napisał(a):No to żeś się wysilił B-)
Jak na trzydziestolatka, który jako motto, przynajmniej na tym forum zakrzyknął sobie: Pamiętajcie że każdy kiedyś był początkujący dość blado wypadłeś z tym postem.
Nie ma podstawowych informacji więc można tylko gdybać co jest nie tak  lecz moim zdaniem jest to dojrzewający low tech więc stawił bym na cierpliwość a poza tym to nie ma nic informacji. Jaka ziemia (czy mineralizowana) jaka grubość warstwy ziemi , podłoża , jakiej granulacji ,jakie podłoże (zwirek czy może koci żwirek  ) itp. Więc możemy sobie tutaj pisać i pisać a i tak nic nie wywnioskujemy a moim jeszcze skromnym zdaniem to w tych czasach większość telefonów komórkowych posiada jakiś aparat więc chyba wklejenie zdjęcia to nie wielki problem 
Tomek lat 30
Pamiętajcie że każdy kiedyś był początkujący
akwarium 63l
-
Tomucio
●
- Miasto: Konin
Dzięki za zainteresowanie, problem powoli ustępuje. Pojawiły się nitki na rotali (wylot z filtra), ale zostały szybko ukrócone wodą utlenioną, już nie powróciły 
-
RockoSilento
●
Powiązane tematy
Witam, od pewnego czasu zauważyłem że na moich roślinach pojawia się brązowy osad , co to może być , moje akwa regularnie nawożone micro, macro , potas , co2 ?????????????? Filtracja to filtr pati od ...
1495628683719 1495628707065 Witam, przyleciałem z 7 dniowych wakacji i po przelocie ujrzałem to nwm co zrobić całkowity restart czy da się uratować. Proszę o pomoc
Witajcie, w czwartek uruchomiłem kostkę LT. Zauważyłem, że na liściach anubiasa pojawia się biały nalot (foto w załączeniu). Czy powodem może być zbyt twarda woda > 20GH? Ma to być typowe LT za zie...
Cześć,
Pojawiły mi się dziurki w dwóch listkach - załączam zdjęcie.
Czy to brak K ?
Czy testy na K firmy Zoolek podają dobre wyniki ?
Świecę 4 x 39W.
Nawożę EasyLife'em - No3 = 10, Po4 = 0,5 Fe=0,1...
Witam
poniżej zdjęcia, nie najlepszej jakości.
Na liściach staurogyne są takie jakby brązowe brzegi.
Co to może być?
Witam mam problem z 2 roślinami każda roślinka wydaje się mieć inny.
Zbiornik=105l
Filtr=Aquel fan-1
Oświetlenie=led 18W
Żwir=3 cm Tetra Cpmplete Subtrate i 3 cm żwirku budowlanego (płukany i wyparzo...
Witajcie,
to mój pierwszy post na tym forum i od razu z prośbą o rozwiązanie problemu.
Dwa dni temu założyłem akwarium. Dziś zauważyłem dziwny nalot na kwiecie anubiasa.
Zdjęcia w załączeniu. Co ...
Witam.
Ostatnio na moich roślinach pojawił się dziwny brązowy nalot. Z niektórych liści udaje mi się go strącić a z innych niestety nie. Od ostatnich kilku dni podaję co2. Niestety więcej nic o param...
|
|