Witam
Powiedzcie czy warto wymieniać filtr, obecnie mam tetre i póki co nie mogę narzekać , nie licząc wycieków z pompki podczas zalewania, ale znowu nie zalwea sie go co dziennie,chodzi bez zarzutu, wymiana miała by być na eheim 2028, akwarium mam 300l, parametry mają podobne tertra nawet nieznacznie lepsze , ale nie wiem jak to w praktyce czy faktycznie są zgodne z opisem.
Będe wdzięczny za pomoc
Hej. Ja posiadam Tetrę Ex700... No i... Na twoim miejscu,jeżeli masz taką okazję, to bym ją zamienił... A dlaczego? Nie chcę robić złej opinii, ale powiem ci tylko tyle, abyś uważał na te skręcane połączenia, przy zaworkach od przepływu... Czyszcząc to, pierwsze rozkręciłem, a później za mocno przykręciłem i te łapki pękły:( Oczywiście ma też zalety... Cicha praca... Ale co eheim to eheim... Pozdrawiam.
Sam mam Eheima ale teraz nie wiem czy nie zdecydowałbym się na UNIMAXA, polskie filtry i mają dobrą opinię a Eheim niby jest super ale tak chyba nie do końca Fajnie chodzą Fluvale.
Ja mam eheima 2028 i planuję go wymienić ale na JBL Cristal Profi E 1501 przede wszystkim z racji wydajności. JBL pobiera 20W czyli tyle samo co Eheim jednak ten drugi ma dwukrotnie mniejszą wydajność. Dla porównania Eheim 750l/h, JBL 1500l/h.
1501 tez rozpatywałem, moze wypowie sie ktoś kto go ma, bo szczerze mowiąc troche sie boje urzywając tej tetry ze któregos dnia obudze sie z mokra podłoga
Wydajność pompy: Przy długości węża 1,5m oraz używaniu załączonych złóż filtracyjnych otrzymujemy, przy nowym lub wyczyszczonym urządzeniu następujące wartości
e1501: 800-900l/h
Szczerze mówiąc myślałem że filtr będzie trochę ciszej pracował. Porównywałem go z tetra 1200 który jest w drugim zbiorniku i pracuje tam już 7lat. Tetra1200 jest bardzo cichy, ale jak to bywa w starych modelach przed modernizacja, filtr czasami przecieka(cały czas stoi w wiadrze, wiadro jak czasami sprawdzam to jest w 1/4 zapełnione wodą)
Także jeśli miałbym wybierać filtr teraz to pewnie wybór by padł na Jbl e1501 lub tetra 1200 ten po modernizacji
Eheim też nie jest niezawodny. Mam 2028 i jest po wymianie uszczelki w pompie zasysającej po 3 latach pracy (wypompował mi wiadro wody do szafki przez noc). W 2228 to by się nie stało, bo nie ma pompy. Im konstrukcja prostsza tym mniej zawodna. Jednak od wymiany dalej pracuje bez zarzutu (po kilku latach nadal bardzo cichy). Ale takie elementy zawsze mogą ulec uszkodzeniu, w każdym filtrze. Dlatego mim oto polecałbym Eheima.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 817
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6866
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4956
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 507
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1672
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1271
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1014
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...
Statystyki
Ten temat przegląda 173 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 173 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej