steehead napisał(a):Witam. Co do oświetlenia to tak naprawdę ciężko coś powiedzieć mając dane tylko temperaturę barwową i moc. Nie wiemy jakie to są te oryginalne świetlówki. Ja wolał bym wymienić na standardowe 840- 865 (trójpasmowe) bądź 940-965(pięciopasmowe) Co i jakie wybierzesz to już kwestia gustu. Specjalistyczne akwarystyczne też mogą być choć jedyne co do gustu mi przypadły to arcadia freshwater, aquarel philipsa.
Przy twojej mocy oświetlenia to problem z roślinami może być związany ze wszystkim. Może być problem z dystrybucją CO2, słabą cyrkulacją itp. Jedno jest pewne czas już zacząć nawozić makro, na samym potasie rośliny nie urosną.
Dziękuję Ci za odpowiedź.
Jeżeli chodzi o makro, to nawożę już NO3 oraz P z soli, chociaż P chwilowo odstawiłem gdyż doczytałem, że nitki na nim rosną. Następuje powolny odwrót nitek więc niebawem przywrócę i fosfor.
Co do świetlówek, to nie wiem jakie to są oryginalne. Wiem jedynie że 10000K. Ta druga 3000K to Sylvania (chyba 830) więc słoneczna, ciepła. Zastanawiałem się nad zakupem dwóch Sylviana 865, RA 85. Ma to sens? Czy szkoda pieniędzy?
Dzięki za uwagę