metoda EI a zdrowie ryb - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

metoda EI a zdrowie ryb

Liczba wyświetleń: 847·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 wrz 2012, 23:50 metoda EI a zdrowie ryb  (#1)  

Witam.
Czytam i czytam i nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym czy stosowanie soli (zgodnie z kalkulatorem) jest bezpieczne dla ryb. Bo u mnie zaczęły rybki padać ale za to rośliny zaczęły rosnąć w oszałamiającym tempie. co2 mam jak na razie z balona bo wino robie :lol:
proszę o odpowiedź
Pozdrawiam.

marcin190
Ranga: Początkujący

chorda Opole

10 wrz 2012, 00:10   (#2)  

Jeśli zbyt dosłownie nie podchodzisz do "przybliżonego indeksu" i nie sypiesz soli łopatami (tak jak to miał w podpisie jeden z forumowiczów) to jak najbardziej bezpieczne. Ja swego czasu miałem niektóre parametry (np. fosforany) przekroczone 20 krotnie ok 10ppm i rybki nie dawały znaku niedogodności.
Jeśli stosujesz się do dawek z kalkulatorów to przyczyny padania rybek szukałbym gdzie indziej.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - CMr

chorda
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

10 wrz 2012, 10:17 Re: metoda EI a zdrowie ryb  (#3)  

marcin190 napisał(a):Witam.
Czytam i czytam i nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym czy stosowanie soli (zgodnie z kalkulatorem) jest bezpieczne dla ryb. Bo u mnie zaczęły rybki padać ale za to rośliny zaczęły rosnąć w oszałamiającym tempie. co2 mam jak na razie z balona bo wino robie :lol:
proszę o odpowiedź
Pozdrawiam.

Czytasz i czytasz, ale chyba nie tam, gdzie powinieneś :) Twierdzenie, że przy EI sole sypie się łopatami to zwykły mit, chętnie powielany przez osoby sceptyczne do tej metody. Stosując EI według najbardziej klasycznego dozowania osiągniesz takie poziomy związków w akwarium:
CO2 - 25-35ppm
NO3 - 5-30ppm
K+ - 10-30ppm
PO4 - 1.0-3.0 ppm
Fe 0.2-0.5ppm

To są poziomy bezpieczne dla ryb akwariowych, nawet dwukrotne ich przekroczenie (np. postanowisz sobie nie podmieniać wody, a rośliny z jakiegoś powodu przestaną pobierać składniki) nie powinno wywołać negatywnych efektów u zwierząt. Oczywiście narażenie pewnych gatunków ryb na poziomy NO3 powyżej 50ppm przez długi czas może (ale nie musi) wywołać negatywne skutki, zwłaszcza w miękkiej wodzie (Kincheloe et al. (1979)). W normalnych warunkach wystarczy pamiętać o podmianach i będzie okej.

Przykład: Poecilia reticulatus
Poziom letalny LC50 NO3 to:
267 mg/l w ciągu 24h
219 mg/l w ciągu 48h
199 mg/l w ciągu 72h
191 mg/l w ciągu 96h

(Camargo et al. (2005))

W akwarium takie poziomy po prostu nie są spotykane.

Przyczyny padania ryb u Ciebie mogą być bardzo różne:
1. NH4 - sprawdź jego poziom i sprawność filtra
2. NO2 - sprawdź jego poziom i sprawność filtra
3. choroba - przyjrzyj się martwym rybom, czy nie mają widocznych objawów jakiejś choroby (wychudzenie, zmiany kolorów, nalot, widoczne infekcje)
4. niedotlenienie - przy podawaniu CO2 należy zapewnić także optymalny poziom O2.

...i wiele innych czynników do sprawdzenia - temperatura, stres, agresja innych mieszkańców...
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

nawozenie-yokuchi-gen.jpg

Nawożenie metodą GEN - Growthive Excellent Nutrition

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32668
nawozenie-yokuchi-gen.jpg Zapraszam do zapoznania się z artykułem i dyskusji na temat zaproponowanej metody nawożenia: https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/5340-nawozenie-gen-growthive-exc...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8643
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...

Wysokie KH a zdrowie zwierząt

ben357 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2968
Witam, chciałbym dowiedzieć się jak KH wpływa na zdrowie ryb, a konkretnie KH o wartościach poza normą. I dla jasności wiem jak działa ten wskaźnik, i że wpływa na stabilność ph wody więc jego wartoś...

Nawożenie Metoda Ei

WolfuxD w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1881
Witam założyłem 2 dni temu nowe Akwarium 200L na ziemi ogrodowej i Wodzie Ro/kranowej belkę mam ustawioną na 70% i świece 7h na razie Ph mam na 6.8 ppm Kh4 Ph6 Od startu Podaje 3 ppm potasu gdzie podn...

Metoda EL - "mieszanie" składnikami.

RGR w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1833
Cześć Przepraszam, jeżeli tytuł jest trochę koślawy, ale nie wiedziałem jak to krótko wyrazić. Interesuje mnie czy mogę dowolnie zmieniać proporcje soli w kalkulatorze EL Spider'a ? Dokładnie chodz...

Metoda EI a pompa dozujaca

radh w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2114
Jak sobie radzicie z nawozeniem metoda EI przy zastosowaniu pompy dozujacej? Interesuje mnie pompa aqua nova nmdp-4 ale widze ze nie do konca chyba sie sprawdzi. Klasyczna metoda EI mowi - makro podaj...

Metoda EI

slawek503 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1883
witam wiele czytałem o metodzie Ei i przyszedł czas na skontrolowanie mnie czy nie jestem w błedzie . A więc drodzy koledzy czy możecie zerknąć na te zdjecie z kalkulatora i powiedziec mi czy makro do...

Potas z ryb?

qqrq w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2301
Nie nawożę potasem, woda RO 100% i mineralizuje bez potasu a jednak potas wysoki, jedyny nawóz jaki podaje to Ferro+ z aqua art. (producent pisze że tam nie ma potasu), czy to możliwe że ten potas bie...

Nawożenie metodą EI

Impact w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4082
Witam, Mam pytanko... chodzi mianowicie o nawożenie metodą EI. Jeżeli ustawie sobie nawożenie na: NO3 - 20 ppm/tydzień PO4 - 2 ppm/tydzień Potas - 20 pp/tydzień Rozbite to na dawki dzienne. Przykład...

Metoda nawożenia Estimative index - ustalenie dawek soli

AQwa MANIAK w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1952
Chciałbym prosić o pomoc obilczeniu dozowania dziennej dawki soli, przy użyciu metody EI na akwarium 54 litry.

Statystyki

Ten temat przegląda 688 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 687 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.