Industrialny design a pokrywa
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Ostatnie kilka lat to dominacja zbiorników otwartych, z lampą mocowaną na krawędziach zbiornika lub zwieszaną nad akwarium.
Nie każdy jednak może pozwolić sobie na zbiornik bez pokrywy, szczególnie jeśli w domu są zwierzęta lub małe dzieci.
Można jednak świetnie połączyć pokrywę z nowoczesną i modną szafką bez utraty efektu industrialnego desingu, czego przykładem jest akwarium na zdjęciach poniżej.
-

roslinyakwariowe.pl
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Redakcja Serwisu napisał(a):...Nie każdy jednak może pozwolić sobie na zbiornik bez pokrywy, szczególnie jeśli w domu są zwierzęta lub małe dzieci...
Moim zdaniem istotny jest jeszcze jeden czynnik. Zwierzęta szukające wrażeń poza środowiskiem wodnym.
A obudowa bardzo ładna.
-

Seth67
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gdańsk
Niewiele widać na tym zdjęciu. Jeżeli jest taka możliwość to poproszę o kilka dodatkowych fotek.
-
SuperGrover
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: 3miasto
Mój kot ani moje małe dzieci nie dobierają się do otwartych akwariów, które posiadam- kwestia sposobu ustawienia zbiorników i... ustawienia towarzystwa 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Moje koty za to nie piją z innych miejsc niż akwaria. Tej kwestii jednak z nimi nie poruszałem  .
Partner roslinyakwariowe.pl  
-

Radek Baszak
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Ja już wole standardową pokrywe która zachodzi na boki. Ta jest taka.. Nijaka.. Odczucie zamałej pokrywy która nie wchodzi na akwarium tylko lezy na niej. I taką mało stabilną.
Ps. Jak by kotek rozpędził i zrobił siusa na pokrywe to kotek wraz z pokrywą bach na podłoge obok akwarium:P
-
rytcher
●
No ale tu widać że na normalnie zachodzi na szyby dobre 2 cm.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
rytcher toż ta pokrywa wchodzi za akwarium. Poza tym to zdecydowanie jedna z ładniejszych pokryw jaką widziałem podobnie jak i cały zbiornik. Ta główna skała mnie rozwala.
Pozdrawiam
etrusc
-

etrusc
●
- Miasto: Siedlce
A no fakt. Nie dopatrzyłem sie. Bardzo łątwo taką zrobić. Te boczne zrobić z cienkeigo PVC.
-
rytcher
●
rytcher napisał(a):A no fakt. Nie dopatrzyłem sie. Bardzo łątwo taką zrobić. Te boczne zrobić z cienkeigo PVC.
Zgadza się. Łatwo taką zrobić. Robiłem taką juz jakis czas temu i największą przeszkodą a zaraz i wyznacznikiem takiej pokrywy była wysokość. Udało mi się zmieścić:
6 x 54 W t5 świetlówki
3 stateczniki 2 x 54 W szczelnie obudowane i znajdujące się tuż nad wodą..
2 x 120 mm wentylatory
8 x 40 mm wentylatorów ( z czego 6 chłodzi stateczniki )
mase kabli, wkrętów i śrubek, których nie miało prawa być widąć od wierzchniej warstwy..
to wszystko w 5 cm.. wysokości..
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/849 ... 8a478.html
oczywiście żeby nie było widać poziomu wodu jest dołożona blenda, która ma 8,5 cm..
tu zdjęcie sprzed 4 lat w fazie obróbki..
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6f1 ... fdc67.html
Pokrywa ma wymiary 150 x 60 cm
całość wykonana z PVC spienionego 3mm, 5mm, 8mm i chyba 10mm
Jest tak zrobiona, że gdyby skraplała się woda to spływa do akwarium a nie za ścianki baniaka.. i nie ma prawa wypaść poza ściany akwarium choćby mój syn zaczął po niej skakać..
nie mam póki co więcej fotek..
pozdrawiam
p.s. zaczynam odświeżać cały zestaw i nie długo pokaże reszte..
-
zadymny
●
A mi się podoba takie rozwiązanie.
I mam nadzieję, że kiedyś doczekam się takiego pięknego akwarium *.*
-
popcorn7
●
Usunięto użytkownika 24960
Bardzo ładne rozwiązanie, ale cena niewspółmierna do wszystkiego: przeciętnych zarobków w Polsce, wartości materiałów użytych w produkcji jak i samego procesu technologicznego, który dla fabryki jest pewnie łatwiejszy niż np. produkcja samego akwarium. Do ceny pokrywy doliczmy jeszcze elektronikę i świetlówki i już możemy koszty zaokrąglać w górę do tysiąca  . Robienie z aluminiowej blachy przedmiotu ekskluzywnego prowadzi do stagnacji w designie akcesoriów dla akwarystów, ponieważ utrwala dominację tanich, plastikowych wydmuszek 
-
Usunięto użytkownika 24960
●
Tanio wychodzi zrobienie ze spienionego PVC taką pokrywe. Koszt na mój zbiornik to był 300zł z elektroniką.
-
rytcher
●
rytcher napisał(a):Tanio wychodzi zrobienie ze spienionego PVC taką pokrywe. Koszt na mój zbiornik to był 300zł z elektroniką.
No właśnie zależy na jaki litraż.. mnie wyszło z tego co pamiętam około 1200 zł..
Marek Marzoch
Pokrywa którą pokazałeś ładnie wykonana.. ale co z tego kiedy jest bardzo wysoka ( taka troche nieproporcjonalna ) .. Nie wygląda to za pięknie kiedy akwarium jest niskie.. To oczywiście tylko mój gust..
-
zadymny
●
Też zależy u kogo sie kupuje ja bym zapłacił za sam amteriał 280zł a nie 120 z wysyłka.
-
rytcher
●
Usunięto użytkownika 14432
zadymny wysokość boku pokrywy będzie uzależniona od wielkości wentylatorów jakie będziesz chciał zastosować. ale masz rację, do niskiego akwarium taka pokrywa może być nieproporcjonalna.
swoją drogą pokrywa na zdjęciu RA wysokością przypomina moją.
-
Usunięto użytkownika 14432
●
piękne te akwaria 
-
basia32
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Hej
Ciekawe aranżacje. &t=&t=?si=AnUMLlFZuvQWo3GY
Zapraszamy wszystkich akwarystow do wziecia udzialu w konkursie na aranzacje zbiornikow biotopowych Biotope Aquarium Design Contest 2018!
Akceptowanie zgloszen: Wrzesień 1 – 30
Przetwarzanie zglosz...
Banner_560x200_eng.jpg
Chcielibyśmy zaprosić do udziału w piątej już edycji konkursu na najładniejszą aranżację akwarium biotopowego 2015!
Termin nadsyłania zgłoszeń: 1 czerwca - 31 sierpnia
Oce...
Dzień z życia galerii ADA i nie tylko.
kanał:
Pomysły są, wykonanie fajne. Nie do przejścia obok jest to co stoi poza akwarium, dodatki, bawienie się formą chociażby samej lampki. Zwykłe stalowe rury na gwint ;) czasami książka, czasami c...
Jako ciekawostkę zapraszam do obejrzenia zbiorników z konkursu, który odbył się na żywo w Nowym Jorku.
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2014/marzec-2014/vietnam1.jpg
Wyniki wietnamskiego konkursu na najładniejsze akwarium roślinne pokazują iż nasi wschodni koledzy nie próż...
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/apd.jpg
Pozostał ostatni tydzień na zgłaszanie prac w rosyjskim konkursie fotograficznym na najładniejsze akwarium rośl...
Całość i galeria tutaj: http://edition.cnn.com/2014/02/05/world/pimp-my-fish-tank/index.html
Pimp my fish tank: This is the eerie, beautiful world of aquascaping
O takie o ;) reszta niebawem.
|
|