Witam wszystkich, hołduję starej zasadzie jak najrzadszego wkładania rąk do akwarium, dlatego od wielu miesięcy do "czyszczenia" nalotu na szybach akwariów "stosuję" ślimaki neritina zebra. Te piękne zwierzęta skutecznie czyszczą szyby stanowiąc dodatkowo ładną ozdobę. Nasze delikatne aranżacje są narażone na uszkodzenia za każdym razem gdy wkładamy dłonie lub czyściki do zbiornika, ponadto niemal niemożliwe jest dokładne wyczyszczenie szyb, gdy jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami zbiorników nano, ja np. do usuwania martwych liści używam nożyczek do paznokci, ponieważ zwykłe są za duże. Odkąd posiadam wyżej wymienione ślimaki szyby są czyste także w trudno dostępnych zakamarkach. Jednak nie ma róży bez kolców, w tym wypadku są nimi znane wszystkim "ucieczki" tudzież "wędrówki" tychże zwierząt. Na wstępie powiem, że akwaria mam stabilne w pełni dojrzałe, jedno z wodą miękką, drugie z twardą, a i tak zwierzaki wyłażą. Ślimaki nerite są żarłoczne, więc dokarmiam je odpowiednio. Niestety nic nie pomaga, by zniechęcić je do wychodzenia poza akwarium. Ostatnio jednego znalazłem dwa dni później, odkąd wylazł z akwarium - żywego. Zasklepił się w swej muszli obok łóżka. Te zachowania są frustrujące i mogą prowadzić do tragedii (wszyscy wiemy o co chodzi ) Na koniec zaznaczę, że nie ma możliwości przykrycia akwarium. Chciałem spytać, czy istnieją ślimaki równie ładne, a przede wszystkim skore do jedzenia glonów, jednak pozbawione tychże zachowań. Moją uwagę przykuł wciąż mało popularny gatunek Clithon Corona, jednak na próżno szukać w internecie szczegółowych informacji o jego sposobie bytowania, dlatego proszę wszystkich, którzy mieli do czynienia z np. tymże ślimakiem o wiadomości na jego temat.
Dlaczego tak się wzbraniam od czyszczenia szyb? Im mniej czynności obsługowych, tym więcej przyjemności z posiadania akwarium, mniej niebezpieczeństw dla naszego małego podwodnego świata, mniej stresu dla ryb i krewetek, oraz przybliżamy się o jeszcze jeden krok do samodzielnego funkcjonowania zbiornika.
Faktycznie takie wędrówki stwarzają zazwyczaj masę problemów.
Polecam zdecydowanie wspomnianego przez Ciebie ślimaka Clithon Corona (potocznie zwanego "koronka"), który czyścicielem glonów jest chyba lepszym od ślimaków Neritina. Wędrówki poza akwarium są mu obce - dojdzie do tafli wody, "wyjrzy" jedynie odrobinę i zaraz wraca do wody.
Dodatkową zaletą (dla niektórych może to być wada) jest ich niemożność rozmnożenia się w słodkiej wodzie - kontrola populacji zapewniona. Nie powoduje to zbytnich wydatków, ponieważ "koronki", jak już się zaaklimatyzują, żyją dość długo w akwariach. Jedynym mankamentem jest to, że mimo braku środowiska do rozrodu jaja i tak składają. Nie są to jednak twory galaretowate, jak u Neritiny choćby, ale małe jasne punkty jakby wapienne, które pojawiają się w pewnym momencie w załomach dekoracji (kamienie, korzenie), w rogach akwarium, czasem na roślinach i szybach. Można je dość łatwo usunąć przy pomocy twardego, ostro zakończonego skrobaka. Pozostawione samym sobie po jakimś czasie znikną, ale pozostanie lekko widoczna otoczka (czy raczej obrys) w miejscu, gdzie zostały złożone. W dużym akwarium można się tym nie przejmować, ale w nano może już taki widok lekko doskwierać.
Dziękuję, taką odpowiedź miałem nadzieję przeczytać, Koledze tylko się pomyliło z jajami Neritiny, przypominają właśnie opisane jaja Clithona, a nie galaretowate twory jak u innych ślimaków. Skoro te ślimaki nie wychodzą z wody, to z pewnością kupię kilka sztuk, w związku z tym chciałem spytać jak jest z dostępnością tych zwierząt na Śląsku lub Krakowie, jeżeli nabycie okaże się problematyczne rozważę kupno przez internet o ile ktoś może mi napisać, czy jest to bezpieczne dla zwierząt (bądź co bądź jedynych, które bym się odważył kupić tą drogą, mając w pamięci wędrowca, który dwa dni spędził poza wodą )
Wątek wspólny w Zwierzęta· Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 199284
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
jaztorunia w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5336
Witam.
Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...
ormiel w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3936
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
Kacper183 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2439
Witam
Mam żółwia chińskiego i dzisiaj przeniosłem go ze starego akwarium do nowego 200l.
Problem w tym, że w poprzednim akwarium żółw normalnie nurkował a w tym nie może.
Nie wiem czy to wina akwariu...
sqban w Zwierzęta· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6128
Witam forumowiczow,
Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania.
Obec...
aureum w Zwierzęta· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2502
Witam,
Akwa 72l, 60cm długość, filtracja ultramax 1500.
Obsada:
6 gupikow dorosłych i kilka sztuk narybku
4 danio
6 brzanek wysmuklych
Kilka krewetek
1 zbrojnik pospolity...
No i właśnie... Syn ż...
wojtalkow w Zwierzęta· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2892
Witam, mam zapytanie, czy to normalne, że Neony Innesa nie chcą jeść dafni/rozwielitki? W zeszłym roku jak założyłem akwarium, zakupiłem dafnię i szklarkę do karmienia Neonków Innesa. Chciałem dawać i...
Statystyki
Ten temat przegląda 157 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 156 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej