|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Wymień świetlówkę na jakąś o barwie najlepiej 6400k bo przy tej to nie wiem nawet czy mchy będą rosnąć. I ten piasek... na siłę może zostać ale jak chcesz akwarium roślinne które będzie się jako tako prezentowało i rozrastało to wymień podłoże na ziemie doniczkową przykrytą żwirkiem (poszukaj bo temat był dokładnie omawiany).
Pozdrawiam i życzę powodzenia 
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
mprusek napisał(a):Wymień świetlówkę na jakąś o barwie najlepiej 6400k bo przy tej to nie wiem nawet czy mchy będą rosnąć. I ten piasek... na siłę może zostać ale jak chcesz akwarium roślinne które będzie się jako tako prezentowało i rozrastało to wymień podłoże na ziemie doniczkową przykrytą żwirkiem (poszukaj bo temat był dokładnie omawiany). Pozdrawiam i życzę powodzenia 
Świetlówkę powiadasz.... sprzedawca ze sklepu zapewniał mnie że bedzie idealna
12w energooszczędna.Nie ukrywam iż jestem poczatkującym akwarysta i najwyrażniej dałem sie wrobić.Roślinnym hmmm chce mieć co najmniej 3 roslinki to nie wiem czy to mozna nazwac roślinnym 
-
sevendarktruths
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No niestety większość sprzedawców powie wszystko żeby sprzedać produkt. Powiedz na jakim gwincie masz tą świetlówkę albo podaj model świetlówki to będę mógł doradzić jaki kupić zamiennik. Jeśli nie chcesz zmieniać podłoża to na korzeń oczywiście polecam mchy, w tym piasku coś nie wymagającego podłoża, jakieś Microsorium, Anubias najlepiej przymocowane do jakiegoś kamyczka.
-

mprusek
●
mprusek napisał(a):No niestety większość sprzedawców powie wszystko żeby sprzedać produkt. Powiedz na jakim gwincie masz tą świetlówkę albo podaj model świetlówki to będę mógł doradzić jaki kupić zamiennik. Jeśli nie chcesz zmieniać podłoża to na korzeń oczywiście polecam mchy, w tym piasku coś nie wymagającego podłoża, jakieś Microsorium, Anubias najlepiej przymocowane do jakiegoś kamyczka.
Żarówka-11w/E14/FSPIRAL
A i zapomniałem dodać że pod piaskiem znajduje sie 2kg kamyków.
-
sevendarktruths
●
http://www.gfkitalia.it/scripts/eCom/Pr ... 6214/.html
To jest taka świetlówka? Jeśli tak to będzie w porządku. Na zdjęciu światło wyglądało na bardzo żółte ale w takim razie to pewnie przez piasek i jakość zdjęcia.
-

mprusek
●
To w porządku. To ja wprowadziłem w błąd
Na Twoim miejscu zebrał bym dużo ciekawych kamieni i ułożył z nich jakąś ciekawą górkę. Tego piachu nieco za dużo, zwłaszcza że roślinki i tak nie będą w nim rosły więc wystarczy że zrobisz około 5cm plażę. Jak już ułożysz górkę z kamieni to przymocuj do tych kamieni tak jak już pisałem Microsorium, Anubias, jakieś mchy i może wyjść bardzo ładne akwarium  Możesz nawet zrobić trawnik z mchów przyczepiony na jakiejś sztywnej plastikowej siatce (coś takiego http://images50.fotosik.pl/117/e7f5944a6da3c9f3.jpg)
Powodzenia 
-

mprusek
●
mprusek napisał(a):To w porządku. To ja wprowadziłem w błąd Na Twoim miejscu zebrał bym dużo ciekawych kamieni i ułożył z nich jakąś ciekawą górkę. Tego piachu nieco za dużo, zwłaszcza że roślinki i tak nie będą w nim rosły więc wystarczy że zrobisz około 5cm plażę. Jak już ułożysz górkę z kamieni to przymocuj do tych kamieni tak jak już pisałem Microsorium, Anubias, jakieś mchy i może wyjść bardzo ładne akwarium  Możesz nawet zrobić trawnik z mchów przyczepiony na jakiejś sztywnej plastikowej siatce (coś takiego http://images50.fotosik.pl/117/e7f5944a6da3c9f3.jpg) Powodzenia 
Koło godziny 23 wstawie nowe zdj nowej aranżacji akwarium dodałem dwie skały i kamyczki
Prawdopodobnie zakupie:
Mech China
Rotale nanjenshan
Hydrocotyle Sp.Japan
Oraz rybki i skorupiaki:
6 Neonków czarnych
i 2 krewetki najprawdopodobniej Red Cherry
-
sevendarktruths
●
Rotala nie będzie dobrze rosła przy takim oświetleniu. Jeśli już się przyjmie to korzenie w piasku będą gniły i będzie puszczała korzenie na całej długości bo jest to roślina która wymaga żyznego podłoża. Hydrocotyle już prędzej ale nie może to być jedyna roślina w zbiorniku bo bez nawożenia i podłoża będzie rosła dość wolno. 2 krewetki to za mało, to są zwierzęta które lepiej czują się w grupie tak więc lepiej kup 5-6 a w szybkim czasie będzie ich 50 
-

mprusek
●
piasku jest mało a rotale posadze w żwirku tak samo reszte a krewetek nie chce dużo! 
-
sevendarktruths
●
Zrobisz jak chcesz ale zobaczysz szybko że miałem racje  Z redkami jest tak że albo masz ich całą masę albo 2 które szybko zdechną. Jak nie chcesz mieć plagi krewetek to kup krewetki amano bo się nie mnożą (ale też lepiej się czują jak jest ich koło 5).
-

mprusek
●
Dziękuje za napisanie tego  .to wole 5 amano 
-
sevendarktruths
●
Temat do zamknięcia zakładam tanganike (Muszlowce wielopręgie)
-
sevendarktruths
●
Powiązane tematy
Cześć
Poniżej film z założenia krok po kroku 60P akwarium.
Witam Wszystkich serdecznie,
Jak do tej pory byłem biernym użytkownikiem forum, zazwyczaj czytałem i starałem się jak najwięcej nauczyć. Przyszła pora by to zmienić i zacząć być aktywnym użytkownikie...
Hejo, postanowiłem przerobić swoje 25L akwarium kotnikowe na roślinne. Tak to wygląda:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170410/466c915bc48b584000464b654a4cb919.jpg
Rośliny przeni...
witam. Zawsze mnie zastanawialo jak dbac o czystosc w tak pieknie porosnietych roslinami akwariach jakie niektorzy posiadaja....ja w swoim akwarium gdzie roslin nie mam za duzo odmulam dno co tydzien ...
Kolejna aranżacja prawie za darmo :)
Vivarium powstało z powodu nadmiaru roślin po przycinkach i takich które nie są już potrzebne, przecież ciężko jest wyrzucić zdrowe rośliny nie ? :)
Oprócz Ficu...
Witam,
swój poprzedni zbiornik sprzedałem
[https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/wabi-kusa/akwa-vivarium-45x45x60cm-68173.html?p=512568#p512568]
Może wypłynie u innego użytkownika ;)
Na ...
Poprzedni projekt spotkał się z przychylną opinią więc pokażę jeszcze jeden.
Wprawdzie ten jeszcze czeka na komplet roślin - dzbaneczniki oraz heliamfory, ale myślę, że już można go prezentować.
Terr...
C haos i proste rosliny, czyli moja najbardziej leniwa "kompozycja" ;)
oto i ona:
http://www.jp2doc.org/akwa/akwa.jpg
W yzywanie sie jest mile widziane :]
pozdro,
tomek
Witam po dłuższej przerwie :) postanowiłem założyć akwarium o dość nietypowych wymiarach inspirowane tym zdjęciem
maxresdefault.jpg
A więc zamówiłem akwarium Opti White o wymiarach 54x30x15, lampę ...
Hej.
Baniak 25l od Aquael z ich pokrywą i oświetleniem led 6W.
Mam z 10 kulek gałęzatek od 3 miechów i dają radę, urosły cholernie. Rogatek na próbę też jako tako.
Jakie rośliny polecacie do takieg...
|
|