Restart z powodu glonów i zrobienie Low-Tech'u - Kto pomoże? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Restart z powodu glonów i zrobienie Low-Tech'u - Kto pomoże?

Liczba wyświetleń: 680·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Deleted User 21004
Witam wszystkich, jeśli nie ta kategoria to bardzo przepraszam.
Mam od Wielkanocy akwarium 126 litrów, miało być roślinne, lecz nie wiedziałem za dużo i było na samym żwirze. Od czerwca zmagam się z okrzemkami, co tydzień musiałem wyjmować wszystkie rośliny i robić 'mini' restart, bez wyjmowania żwiru i ryb. Nie dawno kupiłem otoski, miałem nadzieję, że uporają się z tym, ale nie wyczyściły tylko rośliny a szyby, sprzęt i podłoże cały czas zarastało. Niestety oświetlenie mam standardowe, i nie mam za bardzo możliwości by je zmienić. Postanowiłem zrobić prawdziwy restart, odłowić ryby, wygotować żwir, wszystko wyczyścić. I wystartować z low techem, trochę na ten temat poczytałem i myślę, że to będzie najlepsze wyjście, bo w zaletach jest wzmianka o braku problemów z glonami, ja w to nie za bardzo wierzę, ktoś się do tego doniesie.
Druga niepewność dotyczy również glonów, bo jak będę miał pod żwirem ziemię to nie będę mógł odmulić już nic, i tu problem. Doradzi mi ktoś może ? A oto dane baniaczka:
Zbiornik: 126l standard
Oświetlenie: 2x18 wat 840 + odbłyśnik
Filtracja: Aquael Fan 3 plus 700l/h
Grzanie: 150 wat 25*C
Podłoże: Jasny żwirek akwarystyczny.
Rośliny:
-Ludwigia sp.
-H.Corymbosa
-Hydrocotyle Leucocephala
-Bacopa Crenata
-Echinodorus Bleheri
-Echinodorus chrileni
-Elodea Canadensis
-Vallisneria Gigantea
-Cryptocoryne Wendtii
-Cryptocoryne Krauterii
Ryby:
5 otosków
4 kosiarki (do oddania)
10 neonów
1+1 ramireza
1 gupik(do oddania)
Rośliny raczej do LT się nadają... Aha warstwa żwiru z przodu akwarium wynosi 2,5 cm a z tyłu 5, czy to wystarczy by przykryć ziemię, czy trzeba dokupić?
A tu zdjęcie, co prawda słabe ale jest całokształt:
Obrazek

Deleted User 21004

marceli161 Okolice Bydgoszczy

27 sie 2012, 15:48   (#2)  

Witaj ja zacząłem też z LT tu opisuję wszysto
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=48443&highlight=

marceli161
Ranga: Początkujący

Miasto: Okolice Bydgoszczy

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1359
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1572
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1463621
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
IMG_4200.jpeg

Low tech

karol76 w Akwaria · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5710
Witam, To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium. Jak w temacie. Low tech 200 l; 120x45x36cm Przepraszam, za lekk...
IMG_8971.jpeg

Akwarium 180l low tech- problem z roslinami

Miłośnikzieleni w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5613
Witam wszystkich forumowiczów . To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium. Najpierw trochę o akwarium: Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45) Oświetle...
restart.jpg

1260L - T1000 restart - marlowe

marlowe w Akwaria · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 17479
Miałem podpiąć pod swój starusieńki 10-letni wątek, ale wszystko praktycznie ulegnie zmianie, więc postanowiłem założyć nowy wątek. Nawet pierwotny litraż uległ zmianie z 1 tys litrów na 1260 tys ;) S...
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 13210
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
0529E1C1-6405-44F4-9BB4-001BDF162DC7_1_105_c.jpeg

Kto zgadnie jakie to zabienice?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3216
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1858
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1731
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Statystyki

Ten temat przegląda 446 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 446 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.