Czy chlor reaguje z Co2 ?? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy chlor reaguje z Co2 ??

Liczba wyświetleń: 1196·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
StefanTG Tarnowskie Góry

24 sie 2012, 23:18 Czy chlor reaguje z Co2 ??  (#1)  

Witam, czy chlor zawarty w wodzie nalewanej bezprośrednio z kranu do akwarium może reagować z Co2 powodując zatrzymanie rozpuszczalności dwutlenku ??

StefanTG
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnowskie Góry

25 sie 2012, 01:20   (#2)  

Z mojej wiedzy wynika, że jak najbardziej nie...
Chlor rozpuszcza się w wodzie, tworząc wodę chlorową - HClO.
Ta jednak, ulega rozkładowi pod wpływem światła (np. w akwarium) do chlorowodoru - HCl.
Dalej, to zdysocjuje i aniony chlorkowe połączą się np. z kationami potasowymi (dlatego ADA zaleca stosowanie Brighty K do podmian, właśnie w celu neutralizacji chloru, tworząc nieszkodliwą sól - chlorek potasu.) Nie mniej jednak, mówimy tutaj o naprawdę niewielkich stężeniach. Dodatkowo, chlor jest raczej bierny dla węgla, azotu i tlenu (oraz gazów szlachetnych).

Może opiszesz dokładniej, skąd takie podejrzenia? Dodatkowo, coraz rzadziej stosuje się chlorowanie bądź dodawanie chloraminy do wody kranowej w trakcie jej uzdatnia. Coraz częściej stosuje się ozonowanie w celu zabicia drobnoustrojów. Czy i w Twojej okolicy tak jest, najłatwiej będzie Ci zapewne sprawdzić na stronie internetowej lokalnego przedsiębiorstw wodno-kanalizacyjnego.

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

StefanTG Tarnowskie Góry

25 sie 2012, 02:08   (#3)  

Zauważyłem, że po podmianie100Lwody -50 % mojego zbiornika, bezpośrednio z kranu bez odstania, poziom Co2 pokazywany przez test JBL jest na poziomie 20mg/l - zielony kolor , gdy przed podmianą po takim samym czasie dozowania byłby już dawno żółty.

StefanTG
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnowskie Góry

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 sie 2012, 02:27   (#4)  

To jest w pełni normalne. Woda z kranu, jest poddana silnej cyrkulacji i napowietrzaniu, przez co CO2 się z łatwością z niej ulatnia. Dodatkowo, woda wlewana do akwarium ma za pewne inne pH niż ta, która jest w akwarium i dla której działa indykator CO2. Innymi słowy, nie ma się co martwić, to jest normalne.

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5705
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28229
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7558
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8268
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14839
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6959
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 15962
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2793
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6711
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2048
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Statystyki

Ten temat przegląda 2291 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2291 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.