Pomoc przy zakupie nawozow z serii Planta Gainer
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam serdecznie o jakiegoś czasu nawoże akwarium gotowym mikro i makro z allegro, jednak nie jestem zadowolony . Rosliny sa porosniete glonami a szyby tak czesto zachodza ze juz trace cierpliwosc . Chcialbym przestawic sie na jakis bardzie sprawdzony zestaw z serii planta gainer ( PG Macro Red, PG Ferro, PG Carbo i PG Kplus ) czy będe potrzebowal cos jeszcze ? A takze jakie niezbedne testy potrzebuje pozdrawiam
-
artspeed
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
przy nawozach od AA często zaleca się używania osmozy i wg mnie to jest lepszy zakup niż testy wody. Do tego dobry mineralizator np z serii AA bądź JBL. Wielu nawozi tylko k+, ferro, mineral, macro red, carbo- i właśnie osmoza i nawóz się sprawdza. Nieco lepszym nawozem jest Easy life tam już wiesz ile czego podajesz w przypadku macro
-
kamil0s
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Sącz
ok czyli lepszym zakupem bedzie Easy Life . Aktualnie podaje Easy Life carbo to moze bedzie lepiej pozostac przy tej firmie . A mozesz mi napisac co wybrac z tej serii
-
artspeed
●
- Ranga: Początkujący
z EL nie mam doświadczenia ale nie słyszałem złych opinii. Na pewno Carbo i profito, do tego albo nawozy NPK zrobione z soli (gdzieś na forum jest watek jak zrobić nawozy EL z soli) podobno działa w 100%. Jak nie robione to Fosfo kalium i nitro, można by się zastanowić jedynie nad Ferro. ale to musi Ci doradzić ktoś kto używa
-
kamil0s
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Nowy Sącz
Powiązane tematy
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witam
Rozglądam się za jakimś sensownym dozownikiem nawozów ,niestety z braku czasu często zapominam albo nie ma mnie w domu i te nawozy leje od czapy jak się przypomni ,a dobrze wiecie jakie są tego ...
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam,
Mam pewien problem z zapowietrzaniem się wężyków w dozowniku Jebao. System zapowietrza się w jakiś tajemniczy sposób. Przy instalacji wężyki były odpowietrzone ( żadnych bąbli). Po powrocie z ...
Cześć.
Posiadam dozownik nawozów jak z tytułu wraz z zamontowany na wezunwlotowym do akwarium zaworkiem przeciwzwrotny.
Odnoszę jednak wrażenie, że albo nawóz jest tak gęsty (w co wątpię) albo jakiś...
Mam nawozy Tropiki, które dość długo stały w zamkniętej szafce. Kupiłem ich kilka, później używałem innego nawozu i one sobie tak stały. Teraz mocno pociemniały. Jak były nowe to były jasnozielone i j...
Dotychczas stosowałem gotowe mieszanki soli mikro + makro. Składam dozownik, który ze względu na elektronikę i gabaryty chciałbym ograniczyć do czterech kanałów. Tu pojawia się pytanie, jak najlepiej ...
|
|