Pomocy z mikrozorium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomocy z mikrozorium

Liczba wyświetleń: 2557·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Usunięto użytkownika 24960

23 sie 2012, 11:23 Pomocy z mikrozorium  (#1)  

Witam,

Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem dużej ilości mikrozorii, które dostałem w sklepie akwarystycznym. Postanowiłem je użyć w moim dojrzałym akwarium, oraz zbiorniku świeżo założonym, ale na żywej wodzie i działającym od wielu miesięcy filtrze. W żadnym akwarium nie mam najmniejszych problemów z glonami, ani z rozwojem roślin (mchów). Niepokoi mnie wygląd tychże mikrozorii, ponieważ liczne liście są brązowe, a niektóre mają półprzezroczyste końcówki (koloru zielonego). Dostałem te rośliny w takim stanie, ale obawiam się, że nie poprawia im się, od kiedy są w moich zbiornikach, nie wiem co mam robić, czy zwiększyć nawożenie, czy może mam do czynienia z jakąś chorobą? Roślinki wypuszczają nowe liście, które wyglądają zdrowo. Bardzo proszę o pomoc gdyż stanowią podstawę mojej aranżacji. Jak zobaczycie na zdjęciach, mchy są w dobrej kondycji, choć na moim aparacie wychodzi to niezbyt widowiskowo, rosną szybko, mają jasnozielone końcówki, a plecha tez ma ładny kolor, skoro warunki sprzyjają mchom, to mikrozoria też powinny czuć się dobrze. Boję się, że to choroba, którą trzeba będzie leczyć chemicznie, ale o ocenę proszę bardziej doświadczonych ode mnie :-)

Parametry zbiornika po lewej stronie:

Obj: 12 l
Oświetlenie: AquaEl DecoLight 11W 6500K 9 godz./dzień
Nawożenie: PG Carbo 7 kropli/dzień, PG Macro 7 kropli/dzień, PG Classic 1-2 krople/tydzień
Podłoże: żwir rzeczny
Flora: Christmass moss, Singapore Moss, Microsorum pteropus

Zbiornik po prawej:

Obj: 20 l
Oświetlenie: AquaEl DecoLight 11W 6500K, zwiększane o godz. tygodniowo, obecnie 7 godz./dzień
Nawożenie: PG Carbo 7 kropli/dzień, PG Macro 7 kropli/dzień, PG Classic 1-2 krople/tydzień (z classic nie przesadzam, bo zbiornik ma dopiero 2 tygodnie, a chce uniknąć zielenic punktowych)
Podłoże: bazalt
Flora: Christmass moss, Singapore moss, Microsorum pteropus

Stężenia makro i mikroelementów nie mierzę, ponieważ mchy wyglądają zdrowo, a glony się nie pojawiają.

Zdjęcia:

Zbiorniki:

https://picasaweb.google.com/1061824461 ... koOlpbSbZA

Mikrozorium:

https://picasaweb.google.com/1061824461 ... 7ten_77DDw

23 sie 2012, 12:15   (#2)  

Zakładam, że przeglądałeś forum w poszukiwaniu odpowiedzi, prawda? Minimum wysiłku zostało z Twojej strony włożone?

Kłopoty z Microsorium brązowiejące liście

Temat założony wczoraj, więc nie ma sensu dublować tym bardziej, że problem ten sam. :)

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

23 sie 2012, 12:41   (#3)  

Przeglądałem forum, stąd obawa o chorobę grzybiczą, jednak dodatkowym problemem są te przezroczyste końcówki liści, na temat których nie ma już tak jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ jedni piszą o niedoborach żelaza a inni potasu. Co do brązowiejących liści to spróbuję uniknąć chemii, postaram się "mechanicznie" usuwać zainfekowane okazy i zdam raport ze skuteczności tej metody. Jednak proszę o pomoc w kwestii tych niedoborów, dodatkowo komplikuje sprawę fakt, że niektórzy piszą, iż jest to normalne, świadczy o klonach rozwijających się na końcach liści, jednak z moich obserwacji wynika, że to nieprawda, ponieważ widać na zdjęciach, że ww. objawom nie towarzyszy młoda roślina na końcu liścia.

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Zrzut ekranu (22).png

Potrzebuje pomocy z zulixem

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1525
witam, dawno nie robiłem micro z kalkulatorem zulixa i zapomniałem jak wpisać dawkę jaką będę dawał dziennie do akwarium i czy dając intermag i chelat zelaza to w dwóch okienkach u góry po lewo ma być...
20230315_184951.jpg

Zielenice punktowe Pomocy...

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3468
Witam. Od dłuższego czasu mam problem z zielenicami punktowymi na roślinach, na szybach i sprzęcie. Są to kropki ciężkie do usunięcia. Podaje parametry może ktoś się coś tu doszuka; Akwarium 112L Oświ...

Obniżenie ph przy pomocy podłoża Podłoże H.E.L.P. Advanced S

pacyfik26 w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5867
Witam jak w temacie zakupiłem to podłoże Podłoże H.E.L.P. Advanced Soil ORIGINAL i dodałem go do akwarium ale nie jako główne podłoże nasypałem jakieś 250 ml w jedno miejsce, akwarium 50 litrów( potem...

Proszę o pomocy z nawożeniem solami

Michalina w Nawożenie · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 15793
Witam, Wystartowałam nowy baniak i widzę jakieś niedobory. Niestety nie znam się na nawożeniu. Wiem tylko że mam twarda wodę w kranie i sprawdzalam na stronie dostawcy takie mam dane: DH 11.8 (z testu...

Rozpuszczające się rośliny. Pomocy

Bartek1984 w Nawożenie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 17973
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie. NO3 ok 20...

Parametry wody - pomocy

Krasuckikamil w Nawożenie · Odpowiedzi: 77 · Wyświetlenia: 23639
Witam mam akwarium na ziemi ogrodowej kostkę 91 litrów w miarę mocno obsadzone roślinami nawozone co2 1 b ą bel na sekunde i do tego podaje potas W tym mialem 6 neonki 10 rozbor borneanskich 5 otosko...

Dziurawy problem.Pomocy.

bieniolubo23com w Nawożenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 5667
Witam wszystkich i pozdrawiam na forum.Nie chce się rozpisywać tylko szybko przejdę do rzeczy.Mianowicie chodzi mi o dziury w roślinach,a najbardziej u Hygrophila Corymbosa Minima.Oto zdjęcia: 2016111...

Start nawożenia EI - pomocy

jaros.kk w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2515
Witam. Chciałem prosić o pomoc w doborze mieszanki nawozowej makro EI. Zbiornik: 240l (ok 200l netto) 120/40/50. Filtracja: chinol HW303B z UV gąbki + keramzyt. Podłoże: ziemia ogrodowa + kulki glina...

Wysokie kh, ph i gh, pomocy !

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 15460
Dzień dobry. Udało mi się wreszcie dostać w sklepie testy paskowe z tetry. Zmierzyłam parametry wody : CI² wynosi ok. 0 - 0,8 pH- 8-8,4 Kh ( i tu mnie to bardzo martwi ) 20° d Gh -8°d - 16° d No³ - ok...

Potrzebuje pomocy w ogarnięciu zbiornika (EI)

eoe6 w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1410
Witam, akwarium ma juz około 5 miesiecy, ale nadal nie uporałem sie w 100% z nawożeniem EI. Rosliny : 1× Bacopa australis 4× Tropica 1-2-Grow Eleocharis sp. 'mini' 1× Hydrocotyle tripartita 1× Altern...

Statystyki

Ten temat przegląda 464 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 464 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.