Witam,
Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem dużej ilości mikrozorii, które dostałem w sklepie akwarystycznym. Postanowiłem je użyć w moim dojrzałym akwarium, oraz zbiorniku świeżo założonym, ale na żywej wodzie i działającym od wielu miesięcy filtrze. W żadnym akwarium nie mam najmniejszych problemów z glonami, ani z rozwojem roślin (mchów). Niepokoi mnie wygląd tychże mikrozorii, ponieważ liczne liście są brązowe, a niektóre mają półprzezroczyste końcówki (koloru zielonego). Dostałem te rośliny w takim stanie, ale obawiam się, że nie poprawia im się, od kiedy są w moich zbiornikach, nie wiem co mam robić, czy zwiększyć nawożenie, czy może mam do czynienia z jakąś chorobą? Roślinki wypuszczają nowe liście, które wyglądają zdrowo. Bardzo proszę o pomoc gdyż stanowią podstawę mojej aranżacji. Jak zobaczycie na zdjęciach, mchy są w dobrej kondycji, choć na moim aparacie wychodzi to niezbyt widowiskowo, rosną szybko, mają jasnozielone końcówki, a plecha tez ma ładny kolor, skoro warunki sprzyjają mchom, to mikrozoria też powinny czuć się dobrze. Boję się, że to choroba, którą trzeba będzie leczyć chemicznie, ale o ocenę proszę bardziej doświadczonych ode mnie
Parametry zbiornika po lewej stronie:
Obj: 12 l
Oświetlenie: AquaEl DecoLight 11W 6500K 9 godz./dzień
Nawożenie: PG Carbo 7 kropli/dzień, PG Macro 7 kropli/dzień, PG Classic 1-2 krople/tydzień
Podłoże: żwir rzeczny
Flora: Christmass moss, Singapore Moss,
Microsorum pteropus
Zbiornik po prawej:
Obj: 20 l
Oświetlenie: AquaEl DecoLight 11W 6500K, zwiększane o godz. tygodniowo, obecnie 7 godz./dzień
Nawożenie: PG Carbo 7 kropli/dzień, PG Macro 7 kropli/dzień, PG Classic 1-2 krople/tydzień (z classic nie przesadzam, bo zbiornik ma dopiero 2 tygodnie, a chce uniknąć zielenic punktowych)
Podłoże: bazalt
Flora: Christmass moss, Singapore moss, Microsorum pteropus
Stężenia makro i mikroelementów nie mierzę, ponieważ mchy wyglądają zdrowo, a glony się nie pojawiają.
Zdjęcia:
Zbiorniki:
https://picasaweb.google.com/1061824461 ... koOlpbSbZA
Mikrozorium:
https://picasaweb.google.com/1061824461 ... 7ten_77DDw