Problem z roślinami w akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z roślinami w akwarium

Liczba wyświetleń: 1841·Odpowiedzi: 6
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Może na początek info o moim akwarium:

1. Wymiary akwarium: 60x30x30 - 54l
2. Moc i rodzaj oświetlenia: 1x15W T8 AQUA GLO(18000K) + 1x24W T5 JBL SOLAR ULTRA TROPIC(4000K)
3. Rodzaj podłoża: podłoże JBL Manado + warstwa ok 2 cm drobnego piasku kwarcowego
4. Rodzaj systemu CO2: brak, dozowanie CO2 w postaci płynu Planta Gainer Carbo
5. Rodzaj filtracji: filtr JBL e901 z 2 wkładami gąbkowymi + JBL Micromec(kulki) + JBL Cermec(ceramika) - wylot wody z filtra skierowany jest do góry na taflę wody
6. Jakie stosujesz wkłady filtracyjne: jw
7. Czy filtr chodzi non-stop: tak
8. Temperatura wody: zazwyczaj 27 st. C, akwarium stoi z dala od okna
9. Parametry chemiczne wody:
- twardość ogólna GH: ok 7
- twardość węglanowa KH: ok 9
- pH wody: 7
- poziom NO3: 10
- poziom PO4: nie wiem
- poziom CO2: nie wiem
- poziom NO2: zero
- poziom Fe: nie wiem
- poziom Mg: nie wiem
10. Jakie nawozy stosujesz obecnie:
- Planta Gainer Pro Ferro+ - żelazo + mikroelementy(mangan, cynk, miedź, bor, molibden) w płynie
- Planta Gainer K+ - potas w płynie
11. Czy używasz wody z filtra RO lub zmiękczane żywicą jonowymienną: nie
12. Czy używam środków uzdatniających wodę? podczas wymiany wody uzdatniacz Tetra AquaSafe wg zaleceń
13. Jak często podmieniasz wodę: regularnie ok 30% wody raz na tydzień
14. Czy w akwarium są korzenie lub kamienie: tak, jaspis i jeden korzeń widoczny na zdjęciu
15. Jak często manipulujesz we wnętrzu akwarium: raz na tydzień podczas podmiany wody
16. Czy używasz lub używałeś w ostatnim czasie preparatów antyglonowych: nie, nigdy mi się to nie zdarzyło, nie było takiej potrzeby
17. Czy używasz lub używałeś w ostatnim czasie leków dla ryb lub: nie, ale regularnie dodaję do podmienianej wody TetraVital
18. Czy używasz lampy UV: nie
19. Jak często karmisz ryby: raz, czasem 2 razy dziennie
20. Ile sztuk ryb i krewetek posiadasz w swoim zbiorniku: 4 x kirysek panda, 9 x zwinnik czerwonousty, 2 zbrojniki
21. Jak długo funkcjonuje akwarium: 7 miesięcy(na samym początku założenia zbiornika rośliny rosły jak szalone)

Posiadam standardowy paskowy test parametrów wody JBL Easy 5 in 1 i tu wszystkie parametry są w normie.

Rośliny:

- Alternanthera Splendida - całkowicie przestała rosnąć, młode liście wyrosły karłowate, dolne łodygi zaczęły gnić
- Cryptocoryne 2 odmiany: zielona i czerwona(czerwona wygląda nawet dobrze, ale kładzie się na dnie; zielona całkiem zmarniała)
- Echinodorus bleherae - kilka odmian(dokładnie nie jestem w stanie określić): tylko jedna roślinka wygląda w miarę dobrze(rosnąca na środku akwarium, gdzie ma najmocniejsze światło), pozostałe usytuowane po bokach w tylnej części marnieją - nowe wyrastające liście robią się żółtawe, a w starszych wypadają dziury i pozostaje sama siatka
- Hygrophila corymbosa - roślina ogólnie ma przyrost, ale gniją jej liście na samych końcach i są trochę bladozielone, w niektórych wypadają dziury

Wiele można zobaczyć na załączonych zdjęciach(przepraszam za ich jakość...).

A oto moja historia...

Na początku czerwca zrobiłem konkretną przecinkę roślin, ponieważ były zdecydowanie za gęste i zaczęło brakować im światła(pojawiały się pierwsze oznaki gnicia najniżej rosnących i najsłabiej oświetlonych liści).
Roślinki po przecince w miarę możliwości przyjęły się i zaczęły rosnąć. Później wyjechałem na 3 tygodniowy urlop, w trakcie którego akwarium zajmowała się moja dziewczyna. Podejrzewam, że nie zawsze udawało się jej dodawać regularnie nawozy i co2 wymienione powyżej.
Po moim powrocie akwarium nie wyglądało za ciekawie: roślinom odpadały liście(gnicie + wypadające dziury w liściach). Stwierdziłem, że zrobię przecinkę i dołożę dodatkowe oświetlenie(świetlówka 24W T5 wymieniona powyżej). Rośliny nawet w miarę możliwości obudziły się i zaczęły wyglądać trochę lepiej.
W akwarium zazieleniło się, ale niestety przyszły upały...
Chyba największe problemy z roślinami zaczęły się w upalne letnie dni, kiedy to temperatura wody dochodziła do ponad 29 st. C.
Wiedziałem, że takie wahania będą występować, ale nie miałem możliwości ich zniwelować.
Teraz już nie mam problemów z temperaturą, ale niestety odbiło się to na kondycji roślin, które nadal marnieją z dnia na dzień.
Najbardziej widać to po Alternanthera Splendida, przed początkiem problemów miałem 5 łodyg sięgających do lustra wody z bujnymi czerwonymi liśćmi, a teraz została mi praktycznie 1 roślinka, która i tak pewnie nie przetrzyma...

Pewnie powinienem zacząć od testów na Mg?

Proszę o pomoc.
Załączniki
1.jpg
wyjście z filtra
10.jpg
11.jpg
12.jpg
Alternanthera Splendida
13.jpg

totalweb
Ranga: Początkujący

Seth67 Gdańsk

22 sie 2012, 21:20   (#2)  

Nie podajesz kompletnego makro (N,P) tylko samo K.
Obrazek

Seth67
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gdańsk

23 sie 2012, 05:00   (#3)  

dosyć specyficzne - jałowe manado przykryte piaskiem.

RockoSilento
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 sie 2012, 12:15   (#4)  

Sprzedawca zapewniał mnie, że przy tym podłożu wystarczy podawać tylko CO2 + K + Fe.
Przez ok. pół roku zdawało to egzamin, rośliny rosły szybko i bujnie. Nie miałem z nimi większych problemów. Obstawiam, że podłoże wyjałowiło się... Mam rację?
Mam zacząć podawać komplet mikro + makro, czy tylko makro?

totalweb

23 sie 2012, 12:23   (#5)  

Nie miało się co wyjałowić, bo Manado to podłoże jałowe...

wkamil
Ranga: Poznaje temat

Seth67 Gdańsk

23 sie 2012, 16:42   (#6)  

Zacznij podawać komplet. Powinno pomóc.
Obrazek

Seth67
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Gdańsk

rikko Sosnowiec

28 sie 2012, 19:39   (#7)  

A może kapsułki Ferka Rosetta i Stemma pod korzenie?

rikko

Miasto: Sosnowiec

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

YouTube

Film- Jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1828
Hej Film pokazujący jak dbać o akwarium według poleceń japońskiego mistrza aquascaping'u.
YouTube

Film Serwis akwarium według Liquid nature

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5076
Hej Serwis akwarium według Liquid nature. ?si=HO4osL4CHUKsrQfX
YouTube

Film Jak pielęgnować akwarium

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3414
Hej Film po niemiecku. Pielęgnacja akwarium omówiona przez Stefana z Liquid nature. ?si=yt3L3MqrPMjfnN9G
YouTube

Jak mocno mozna nacisnac szybe w akwarium.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 18458
Witam, Mam głupie pytanie. Jak mocno mozna naciskać szybę w akwarium 6mm (przed edycja napisałem 4mm co było błędne) i 72l? Mam troche nitek zawsze na szybie wiec je ścieram karta bankomatowa i zaw...
YouTube

Pielęgnacja nano akwarium

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4723
Zapraszam do obejrzenia, może kogoś zainspiruje do postawienia takiego baniaczka.
20240428_175807.jpg

Jak prowadzić akwarium, żeby ciągle nie testowac wody.

aureum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7842
Witam, Mam od 14/11/23 akwarium 72l. 3 rodzaje roślin. Moczarkę, kryptokoryny i anubiasy. Czy da się prowadzić jakos akwarium zeby ciagle nie testować wody co tydzień? Obecnie co niedziele robie p...
YouTube

Serwis akwarium - relaks z Green Aqua

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2929
Zapraszam do obejrzenia i chwili reklaksu :)

Restart akwarium

hania w Sprzątanie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8185
potrzebuje pilnej pomocy w restarcie akwarium.

Jaki tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym yokuchi

Mateuszek666 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4760
Witam jaki powinien być odczyt tds w akwarium roślinnym na podłożu aktywnym u mnie jest podłoże aktywne yokuchi

Restart akwarium - parametry

r0zum w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3542
Cześć, mam takie pytanie. Postawiłem nowe akwarium na starym dojrzałym filtrze; taka mocno obsadzona 60h. Kilka godzin po zalaniu zrobiłem testy i się bardzo zdziwiłem, bo wszystkie parametry są w nor...

Statystyki

Ten temat przegląda 84 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 84 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.