FiltrTetra Tec 700/600 połączone szeregowo - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

FiltrTetra Tec 700/600 połączone szeregowo

Liczba wyświetleń: 554·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Usunięto użytkownika 13200
Właśnie połączyłem dwa filtry Tetra tec szeregowo mniejszy 600 ściąga wodę ze zbiornika a 700 wpuszcza wodę do akwarium. Wiem, że gdzieś był podobny wątek ale nie umiem go znaleźć.
Mam w związku z tym jednak pytanie bo nigdzie nie znalazłem a mianowicie czy oba filtry powinny być włączone do prądu czy tylko ten który pompuje wodę do góry?

kichnu Mosina

21 sie 2012, 14:12   (#2)  

Można włączyć jeden lub dwa.
Spawdź jaki będziesz miał przepływ na kążdej z możliwości.
Przepływ zależy od wielu czynników, ale na dwóch pompach nie będzie dwa razy większy, może nawet nie o 50%.
Najlepiej jak każdy filtr ma swój wlot i wylot.

kichnu
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mosina

21 sie 2012, 14:21 P  (#3)  

Widziałem gdzieś na forum eheim polączony w taki sposób. Zawsze mniej ryrek w akwa tym bardziej, że od 6 lat mam tylko 65l.
Wydaje mi się to ciekawym rozwiązaniem tym bardziej, że 600 oslabła i zakupiłem now filtr Tetry 700.
Po właczeniu tylko 700 woda sobie leci raczej normalnie po wlaćzeniu obu prąd jest mocniejszy ale można regulować:)
A jak myslisz w takim przypadku warto zrobić jeden kubelek mechaniczny a drugi biologiczny, czy raczej oba mieszane.

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

IMG_20221223_111909.jpeg

Oase 600 - głosność i przepływ

Borys w Filtracja · Odpowiedzi: 96 · Wyświetlenia: 46489
Wczoraj wystartowałem wreszcze z akwarium, wszystko przebiegło bezproblemowo, ale trochę martwi mnie głośność filtra Oase 600 Thermo. Nie jest to zapowietrzenie, bo to nie ten dźwięk tylko takie jedno...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4731
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Ikola 600 Maxx czy 400 Maxx

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2278
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami? Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego. Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...

Filtr Aquael FZN PRO 700 i pytania

Anonim 59529 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1954
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...

Ikola 600 maxx - jak go zalać?

johnston w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7666
Wczoraj kupiłem, podłączyłem i... szok. Szok, bo nie wiem jak to [pardon] cholerstwo zalać. Próbowałem takich metod: - zalałem wodą, podłączyłem, poczekałem aż zassie resztę wody, włączyłem - chodzi j...

Oase Biomaster 600 thermo do 200 l Iwagumi z Rotalą H’ra

PiotrStrus w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5415
Dzień dobry wszystkim! Startuje powoli mój pierwszy w życiu baniaczek będzie miał 200 litrów. Zastanawiam się czy Oase 600 Biom. będzie dobrym wyborem? Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobi...

Tetra Tec ex600 a ex600 plus

Damian92 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2341
Witam mam pytanie odnośnie filtra pierwszej generacji tetra ex600 bo stała parę lat i uszczelki spróchniały niestety nic nie można dopasować i pytanie czy ten cały zawór aqastop będzie pasował z nowsz...

Filtr Aqua Nova ncf-600 ułożenie wkładów

arkosw w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3618
Witam. Zakładam pierwszą Kostkę :) Jako że budżet nie jest nieograniczony :D To kupiłem w miare budżetowy, ale myślę, że wystarczający filtr Aqua nova ncf-600 ( akwarium 60L ) Tylko mam dylemat bo f...

Tetra ex 600 Plus na części pierwsze.

skorpino88 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2855
Witam, niedawno wpadł mi w rączki używany filtr jak w temacie. Z uwagi na parametry będzie mi służył jako filtr mechaniczny w akwarium, ale nie o tym tutaj. Kosz: Plastik przyjemny w dotyku i nie sp...

Ada es 600.Wymiana pompy.

anubias81 w Filtracja · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 10649
Witam Dzisiaj podłączyłem nowy filtr Ady kupiony od osoby prywatnej i rozczarowała mnie głośność pompy. Testowany bez wkładów był cichy. Obecnie trzy gąbki od Eheim Clasic 600 i litr matrixa. Filtr s...

Statystyki

Ten temat przegląda 915 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 915 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.