Witam chciałbym się dowiedzieć czy z moimi roślinami jest wszystko w porządku parę dni temu miałem temp 32st żeby pozbyć się ospy (wiem ze roślinki mogły tez ucierpieć)ospy niema ale roślinki jakby zmarniały a może im czegoś brak wiec zwracam się o rozpoznanie do fachowców w tej dziedzinie.
zbiornik 180l
2 filtry kubełkowe JBL 1501 green line i EHEIM PRO 3 2073
2 grzałki eheim 200w
napowietrzacz
oświetlenie : 8 godzin 2x45w juwel normalana i kolor 0,5w/1L
nawozy: kulki pod korzenie JBL
Ferropol JBL (narazie zmniejszyłem dawkę żeby zobaczyć co się stanie
woda RO
27/28st
NO2 <0,01
NO3 2/3
NH4 <0,05
PO4 0,05
PH 6,3
GH 2
KH 2
Jeżeli te plamki przechodzą w małe dziurki to jest to nadmiar żelaza , zmniejsz dawke ferro , a najlepiej jak zmienisz ferro na mikro (optymalna dawka żelaza to 0,2-0,3 ppm na tydzień)
Znawca od niedoborów to ja nie jestem, znam się trochę na soleniu.Dlatego wypowiem się odnośnie nawozów.Brak makro to pierwsze co rzuca się w oczy.Tak jak wspomniał przedmówca podawanie żelaza i czegoś tam jeszcze w twojej kropelce to za mało.Światło jest wystarczające aby podawać Co2. RO to nie najlepszy pomysł masz bardzo niskie KH i dlatego wypadało by odstawić RO, a jeśli to nie pomoże zacząć podawać węglan wapnia.Niedobory w twoim przypadku to moim zdaniem brak potasu i pewnie magnezu dzisiaj ,jutro fosforu zabraknie, a w końcu nawet azot NO3 będzie 0.Najlepszym rozwiązaniem będzie nawożenie makro ,mikro no i CO2.
Dokładniej o niedoborach poczytać możesz tutaj.
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... z23vL8Efx6
Jeśli chcesz nawozić linia Easy Life
to polecam :
Easy Life Nitro
Easy Life Fosfo
Easy Life ProFito
Oczywiście bez CO2 to raczej kiepski pomysł,tak jak twoje obecne napowietrzanie.Rośliny tego nie potrzebują a wytrącasz jedynie CO2,którego roślinom brakuje .Jeżeli nie zamierzasz rezygnować z napowietrzania zapomnij o tym poście i mojej propozycji.
już napowietrzanie wyłączone czy sama deszczownica dostarczy powietrza wystarczająco dla ryb jest lekko skierowana ku gorze kupiłem KH2PO4 oraz KNO3 i Easy Life Profito
krystian0682 napisał(a):już napowietrzanie wyłączone czy sama deszczownica dostarczy powietrza wystarczająco dla ryb jest lekko skierowana ku gorze kupiłem KH2PO4 oraz KNO3 i Easy Life Profito
co 2 narazie nie mam może kupie ale narazie bez mam znajomych na forum PKMD i nie stosują przy paletkach bo one dość dużo go wydzielają (można zagazować dyski już były takie przypadki)
butla tez będzie wszystko zorganizuje tylko co2 komplet będę miał za ok 1 tydzień a do tego czasu co mogę zrobić zKH2PO4 oraz KNO3 jak je rozpuścić i w jakiej proporcji mam 250 gram jednego i drugiego
Zbigniew w Rośliny· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3042
Witam,
Od paru tygodni nowe liście Bucephalandr karłowacieją i pojawiają się dziury jak przy braku potasu, ale ten jest zwykle przy starych liściach?
Parametry:
PH 7,2
TDS 283
Ca 80
Mg 15
Gh 12
Kh 7
N...
raficar rafi w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3559
Witam, od niedawna mam akwarium po totalnym restarcie zaczynając od szafki, szkła po całą aranżacje. Akwarium to 72 l, oświetlenie 20W od Aquael Leddy Slim, podłoże to drobny żwirek kwarcowy1-2mm pod ...
Aquaglon w Glony· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5646
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
TenOdTego w Glony· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1899
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Tych konkursów z nami już nie ma.: IIAC, AGA, EAPLC...
szkoda, budziły swego czasu wiele emocji...chyba czas rozruszać towarzystwo i podziałać z czymś na lokalnym podwórku ;)
Sebosska w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16117
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...
Łoś w Rośliny· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6348
Witam
Pisałem w innym dziale o moim akwarium i oświetleniu. Okazało się tak że mam 2x30 watt led tuby aquastel(plant i power) oraz mam 46 watt belke Fluval Plant 3.0 które ponoć daje około 3000 lumen...
jaztorunia w Zwierzęta· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5325
Witam.
Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...
Badman w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3187
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Statystyki
Ten temat przegląda 460 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 459 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej