Akwaria na parapecie okiennym
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Oryginalny sposób obustronnej ekspozycji akwarium.
-

roslinyakwariowe.pl
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Ja na parapacie mam dwie kostki i wabi kuse .
-

Gregor07
●
- Ranga: Stały bywalec
i oczywiście w Japonii, super... podoba mi się pomysł, choć sprawa oświetlenia może być tu niemałym problemem...
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie, nie tylko w Japonii..
oto sklep jednego z dystrybutorów ADA w USA a dokładniej Aqua Forest Aquarium w San Francisco
Miałem okazję być tam osobiście, na moje nieszczęście sklep był zamknięty, na wystawie prezentował się ten sam zbiornik tyle że wtedy z aranżacją typu Iwagumi
-

aquamateo
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Wspieram stronę kontem Premium
Sama mam akwarium na parapecie (wlasna hodowla sadzonek) i bez oświetlania, nawożenia i co2 mam lepsze wyniki niż w faszerowanym gazem z butli akwarium...  Cokolwiek nie wrzucę - zawsze urosnie 
-
aivii
●
- Ranga: Poznaje temat
Jakiś czas temu miałem na parapecie akwarium 25 l na ziemi ogrodowej, okna od słonecznej strony, bez dodatkowego oświetlenia a rośliny rosły rewelacyjnie.
Miałem tam : mech jawajski, hygrofilia siamensis oraz ludwigie.
-
Tyrr
●
- Ranga: Poznaje temat
Akwaria na parapecie okiennym świetnie wyglądają na przykład w witrynach sklepowych. Zawsze taka witryna przyciąga wzrok lepiej niż niektóre "promocje".
W naturze rzeczy leży to, że błąd meble metalowe często bywa lepszy od prób jego naprawienia. W każdym razie dobro od dawna utrwalone jest zawsze bardziej pożądane od tego, co wprawdzie doskonalsze, ale nie ugruntowane.
-

citizen
●
- Ranga: Początkujący
Coś się temat wyczyścił przy konserwie  U mnie na oknie robi się kurort tlenowy 
-

JackHerer
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Mnie tez podoba się ten pomysł. Mam tylko jedno ale... co z namnażającymi się glonami? Glonojad nie podoła.
-
Wierzbinka
●
Wierzbinka napisał(a):Mnie tez podoba się ten pomysł. Mam tylko jedno ale... co z namnażającymi się glonami? Glonojad nie podoła.
I tu właśnie pies pogrzebany. Na allegro zakupiłem Taiwan moss z zielonymi nitkami. Na oknie wyskoczyły jak szalone. Niektóre nitki mają po 5cm nawet. W przypadku parapetu myślę, że bez BioCarbo/EasyCarbo się nie obędzie. Wrzuciłem glonojada, żeby coś zadziałał...ale głupek siedzi za filtrem i sie opier*ala.
-

JackHerer
●
Glonojad jak sama nazwa wskazuje nie żywi się glonami.... Ja mam na parapecie 10 l akwarium od 6 tygodni. Mieszka w nim 10 dorosłych zatoczków (są już młode). Dużo rogatka i ani śladu glonów. Czasem słońce świeci całą swoją mocą bezpośrednio w akwarium. Woda to kranówka. jakiś tydzień temu doszedł korzonek. Podmiany to szklanka 2 razy w tygodniu (do podlania kwiatów). Parametrów nie mierzyłem.
126l: A. agassizi, Poecilia wingei, Corydoras pygmaeus WF, Pseudomugil Gertrudae, Atyopsis moluccensis
10l: Różowe zatoczki na parapecie, świderki i Neocaridina heteropoda var. blue "Blue Pearl"
-
don_Vall
●
- Miasto: Warszawa
Ja mam okno od samego południa i największy problem stanowią zielone nitki zaszczepione wraz z tajwanem z allegro. 
-

JackHerer
●
Mam na parapecie od południa kosteczkę 14L na dno dałem trochę ziemi ogrodowej na to drobny żwirek, miał być eksperyment. Zawsze miałem problemy z małym Heńkiem no i pomyślałem ze wsadzę tam kilka szczepek, o dziwo rośnie jak szalony zbiornik ma już ponad rok, brak glonów zbiorniczek prawie bez obsługi. Uzupełniam tylko wodę i przecieram szyby.
-

noisemen
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Lubelskie
Powiązane tematy
Hej
Oczywiście po niemiecku 😁. ?si=54kgAaHsIFw6r6SJ
Zapraszam do udziału w temacie, w którym będziemy zbierać fotki akwariów (roślinnych) w ładnych wnętrzach.
Zapraszam do obejrzenia, można się wiele nauczyć i podpatrzeć.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Piotrek z DefiniteAquascape.tv reaktywował kanał i wrzuca zaległe filmiki, które ponagrywał jakiś czas temu.
Wrzucam do pooglądania i zainspirowania się.
001.jpg
W tym wątku publikujemy zdjęcia i inspiracje dla miłośników akwariów holenderskich.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć akwariów holenderskich zgłoszonych w ostatnich dwóch latach w konk...
Zapewne pamiętacie filmowy cykl aranżacji realizowanych przez przedstawicieli ADA z 4 różnych krajów, jeśli nie ich bazę znajdziecie w tutorialach na Serwisie: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/tuto...
ksz1.jpg
Prace były prezentowane we wrześniu, gratulujemy ciekawego pomysłu na popularyzację akwarystyki roślinnej!
biotopowe2.jpg
Nie tylko konkurs ADA ma od teraz swój coroczny album. Organizatorzy konkursu Biotope Aquarium Design Contest przygotowali dla akwarystów niespodziankę w postaci albumu fotograficzneg...
|