Neon długopłetwy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Neon długopłetwy

Liczba wyświetleń: 2899·Odpowiedzi: 6
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Piotr Baszucki Nowa Ruda

14 sie 2012, 23:42 Neon długopłetwy  (#1)  

Czy ktoś próbował go trzymać w akwarium roślinnym?

Macie jakieś obserwacją związane z pływaniem w ławicy?

Dla zainteresowanych wstępne informacje w j.ang:
http://www.aquascaperz.com/2010/06/04/l ... h-species/
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maslo_82 Poznań

15 sie 2012, 00:10   (#2)  

Bez kitu, upośledzają rybę, wygląda jak welon, a welonom mówimy NIE!

maslo_82
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Poznań

15 sie 2012, 06:28   (#3)  

To straszne. Jak mozna cos takiego zrobic szybkiemu i zwinnemu gatunkowi. Oby tym ktorzy to cos "wyprodukowali" wyrosly faldy skorne utrudniajace poruszanie sie.

radekr

Makawity małe

15 sie 2012, 12:02   (#4)  

Jak mozna cos takiego zrobic szybkiemu i zwinnemu gatunkowi.

Właśnie to samo zrobiono danio pręgowanemu, rybie chyba jeszcze bardziej ruchliwej, niż neon. Tylko że widok weloniastego danio jest dla nas czymś normalnym, gdyż ryby te od "zarania dziejów" są dostępne w tej formie ( wręcz nieczęsto widuje się formę wyjściową ) - ja będąc dzieckiem, swój pierwszy kontakt miałem właśnie z długopłetwym danio pręgowanym, czy też lamparcim i przez długi czas nie wyobrażałem sobie, że te ryby mogą jakoś inaczej wyglądać.

Makawity
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: małe

Anonim 22456

15 sie 2012, 12:33   (#5)  

Z linku wynika, że ta odmiana raczej nie będzie zbyt popularna.
Piękna, ławicowa rybka została zeszpecona.

Anonim 22456

Deleted User 21004

15 sie 2012, 21:28   (#6)  

Ja wraz ze zwykłymi dostałem jednego długopłetwego, ale pływa z innymi normalnie.

Deleted User 21004

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

15 sie 2012, 22:15   (#7)  

Makawity napisał(a):
Jak mozna cos takiego zrobic szybkiemu i zwinnemu gatunkowi.

Właśnie to samo zrobiono danio pręgowanemu, rybie chyba jeszcze bardziej ruchliwej, niż neon. Tylko że widok weloniastego danio jest dla nas czymś normalnym, gdyż ryby te od "zarania dziejów" są dostępne w tej formie ( wręcz nieczęsto widuje się formę wyjściową ) - ja będąc dzieckiem, swój pierwszy kontakt miałem właśnie z długopłetwym danio pręgowanym, czy też lamparcim i przez długi czas nie wyobrażałem sobie, że te ryby mogą jakoś inaczej wyglądać.

Dokładnie. A jeszcze ta forma dostępna, naprawdę z długim welonem, to jest po prostu przesada. Po roku w akwarium ryby są złamane w pół jak samice gupików bo kilu okoceniach. Aż przykro patrzeć jak się męczą.

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

Image1699912564.976796.jpg

Neon simulans problem

AquaMolitor w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1344
Drodzy koledzy. Poradźcie. Nie mam pojęcia dlaczego moje simulansy spędzają całe dnie w ukryciu. Wcześniej w tym akwarium funkcjonowały towarzysko ze srogą liczbą narybku kakadu. Imprezowały wręcz...
neon_czarny_hyphessobrycon_herbertaxelrodi_(1_szt)_odbior_osobisty-i-28447-1-500.jpeg

Neon czarny

slawekmokwa1 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3885
Witam Ile neonów czarnych mogę trzymać w 100l netto?
f3d4e73be5ae5bd7.jpg

Chory neon czerwony

michal78 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1249
Witam, jeden z mich neonów czerwonych (stado liczy 10 sztuk) wydaje się być dość mocno wyblakły, pod światło można odnieść wrażenie że jest to coś w rodzaju białawego zmatowienia na powierzchni jego c...

Który Neon do pH 6.8 w 112l

marcinox w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1876
Wystartowałem akwarium 112l dla odmiany nie będzie to typowy roślinniak, choc roślin będzie dość dużo, ale tych łatwiejszych, planuję tam dać grupkę Neonów (15-20), myślałem o Neonie zielonym (simulan...

Neon simulans a gurami dwuplamy.

Tommi w Zwierzęta · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4371
Witam, Czy ktoś z szanownych forumowiczów trzymał te dwa gatunki razem? Plan był taki aby wybrać jeden gatunek ławicowy i coś większego, żeby rybcie pływały w ławicy, a nie każda w swoją stronę. Z ta...

Neon czerwony

Bartasf w Zwierzęta · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 6776
Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem chociaż z akwarystyką mam do czynienia już od dawna, patrząc na waszą wiedzę to jestem raczej raczkującym akwarysta stąd penie banalne pytanie z mojej stro...

Neon czerwony pada

Vadex w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3122
Witam! Od jakichś trzech miesięcy mam akwarium roślinne, rybki wpuszczone ponad miesiąc od startu. W akwarium 120L stadko 30 neonów czerwonych, 6 otosków i kilka krewetek red cherry. Wczoraj zauważyłe...

Neon czerwony biała krosta

Pablo3d w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1141
Hej, wczoraj kupiłem 6 neonów czerwonych a dzisiaj na jednym zauważyłem biała kroste, czy to ospa rybia czy coś poważnego? IMG_20171121_172725773.jpg IMG_20171121_172554284.jpg

Neon czerwony

Anonim 51850 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1791
Moje pytanie się może co niektórym wydać nieco archaiczne, ale czym karmicie neony czerwone? Na chwilę obecną karmię suszoną rozwieltką oraz płatkami d-allio plus. Napiszecie, że rurecznik ochotka, al...

Ratujcie Paracheirodon simulans, neon niebieski / zielony

prosiak3 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1938
Witam Co się stało mojemu neonowi. Ma jakiś dziwnie matowy / blady pysk. O co chodzi ? Co to za cholerstwo sie przyplatało. Pomóżcie - chce go naprawić. Z góry dzięki za radę.

Statystyki

Ten temat przegląda 242 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571610
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 242 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.