Na czym polega fenomen ADA? Dlaczego wybierasz produkty ADA?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy Amano hoduje drzewa na korzenie  czy jedynie udziela rekomendacji swojej marki dla określonych kształtem korzeni?
Bo np. może jakiś jasiu opatentować np. powtarzam dragona i określić go jako część swoistej aranżacji własnego autorstwa. Choć kamienie maja prze różne kształty jak ADA korzenie to żaden inny rodzaj kamieni nie będzie made in JASIU.
Na czym polega fenomen ADA . ?
Cel zamierzony i cel osiągnięty ?To nigdy nie jest to samo
Pozdrawiam.
-

elwin
●
- Ranga: Poznaje temat
Zdefiniuj "fenomen ADA" 
-
Anonim 1811
●
1. Zdolności manualne i fotograficzne oko właściciela firmy.
2. Azjatyckie tradycje w kształtowaniu krajobrazu.
3. Marketing.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
chester napisał(a):Zdefiniuj "fenomen ADA" 
Odpowiedz Sobie na pytanie czy nie chciałbyś mieć wyposażenia do akwarium marki ADA i odpowiedz sobie na pytanie dlaczego wałaśnie ADA?
Pozdrawiam.
-

elwin
●
elwin napisał(a):chester napisał(a):Zdefiniuj "fenomen ADA" 
Odpowiedz Sobie na pytanie czy nie chciałbyś mieć wyposażenia do akwarium marki ADA i odpowiedz sobie na pytanie dlaczego wałaśnie ADA?
Właściwie to mam, a zdecydowałem się dlatego, że mi się te sprzęty podobają i są bardzo wysokiej jakości 
-
Anonim 1811
●
chester napisał(a):Zdefiniuj "fenomen ADA" 
 No to klawo.
A nie podobają Ci asortyment np. inna marka przecież też mają jakieś tam sprzęty.
Wolisz ADA bo Ci się podoba i jest jakościowo ok. To ok. tylko powiedz mi na czym polega fenomen ADA jest ok bo co ? bo jest najdroższe i każdy szanujący się akwarysta powinien mieć sprzęty ADA ? Czy inne marki są słabsze jeżeli tak to dlaczego. ?
Pozdrawiam.
-

elwin
●
3promile napisał(a):1. Zdolności manualne i fotograficzne oko właściciela firmy. 2. Azjatyckie tradycje w kształtowaniu krajobrazu. 3. Marketing.
Dziękuje za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-

elwin
●
elwin napisał(a):chester napisał(a):Zdefiniuj "fenomen ADA"   No to klawo. A nie podobają Ci asortyment np. inna marka przecież też mają jakieś tam sprzęty. Wolisz ADA bo Ci się podoba i jest jakościowo ok. To ok. tylko powiedz mi na czym polega fenomen ADA jest ok bo co ? bo jest najdroższe i każdy szanujący się akwarysta powinien mieć sprzęty ADA ? Czy inne marki są słabsze jeżeli tak to dlaczego. ?
Na tej samej zasadzie, na której Mercedes jest lepszy od Volkswagena. Po prostu jest jeszcze ładniej i lepiej wykonany. Używam też sporo bardzo dobrych produktów innych firm i nie twierdzę, że ADA jest jedynie słuszna.
O fenomenie ADA można było mówić parę lat temu, kiedy marka wchodziła na rynek. Teraz Klienci traktują tą firmę jak każdą inną a jej produkty można znaleźć w wielu akwariach.
-
Anonim 1811
●
Ja na przykład bym chciał wyposażenie marki ELOS.
I co Ty na to?
Czekam już kilka miesięcy aż jakiś, jak to nazwałeś, "JASIU" weźmie się za robotę oraz wyłoży kilkadziesiąt tysięcy złotych na dystrybucję i reklamę. Czekam aż za własne oszczędności życia zacznie stawiać akwaria na wyposażeniu tej firmy aby po pierwsze: sprawdzić samemu a po drugie: udowodnić wszystkim, że się da. Potem przygotuje pięknie opracowane graficznie materiały i opublikuje je wszystkim akwarystom na świecie. Za darmo.
Nie wiem czy to takie trudne, skoro zarówno sprzęt jak i materiały już są (ELOS działa od lat) i nie trzeba tworzyć nic od zera jak zrobił Takashi Amano. Póki co chętnych na milionowe zyski i dostatnie życie na majorce gdy wszystko robi się samo - BRAK.
Marki nie tworzy się samym gadaniem, ściemą oraz udawaniem, że cokolwiek się robi, ani także krytykowaniem wszystkiego co nam się nie podoba (kolorem, ceną, kolorem skóry lub facjatą inicjatora) dając upust swojej frustracji lub zazdrości z nadzieją na przyciągnięcie zainteresowanych (niestety zwykle na swoim poziomie).
Mieliśmy już wielu 30-dniowych "dystrybutorów", galeriowców, salonowców, fizycznie nieistniejących sklepów i różnych innych wirtualnych tworów, pseudonaukowców i producentów nawozów, a nawet serwisów akwarystycznych, for internetowych itp. - jak to wygląda w rzeczywistości wszyscy wiemy.
Fenomen ADA?
Wiedza, pracowitość, konsekwencja i wytrwałość, chęć dzielenia się wiedzą i umiejętność zarażania pasją innych, pomysłowość, poczucie estetyki i zmysł artystyczny, umiejętność pracy w zespole, szacunek do współpracowników i podwładnych, umiejętność dzielenia się doświadczeniem, umiejętność budowania relacji z innymi markami z branży, cierpliwość, zdolność przewidywania.
Zachęcam do odnalezienia lub wypracowania w sobie tych kilku powyższych cech, dopiero potem można podyskutować o kolejnych takich jak marketing, polityka cenowa, patenty itp. rzeczy, które dla wszystkich firm są dostępne na tym samym poziomie - a mimo tego w każdej dziedzinie życia jest spore zróżnicowanie. A to o czymś świadczy.
Dlaczego wolę ADA?
Doceniam pracę Takashiego Amano w rozwój akwarystyki roślinnej. To moja pasja i zawsze bliższe mojemu sercu będą firmy ze sporym dorobkiem w tej dziedzinie (szczególnie te zaczynające od przysłowiowego "zera") niż ogólnoakwarystyczne bazujące na sprzedaży masowej byle jakich produktów lub tzw. "jednostrzałowcy" wykorzystujący aktualne trendy rynkowe i dobudowujący sobie historię.
Mam cichą nadzieję, że mój wkład w postaci zakupionych produktów ADA przyczyni się do dalszego rozwoju jego firmy a razem z nią - akwarystyki roślinnej ponieważ lubię oglądać ich akwaria i filmy w których zawsze znajdę coś ciekawego dla siebie.
A to co zrobił do tej pory Amano i robi nadal nie wskazuje na to aby miał czuć się rozczarowany swoim wyborem. Chcę w tym uczestniczyć bo sprawia mi to frajdę. I to robię od bardzo wielu lat i jest mi z tym dobrze.
Przy okazji otrzymuję ładnie wyglądający i zgodny z oczekiwaniami produkt, który na podstawie wcześniejszych doświadczeń - wiem, że mnie nie zawiedzie.
p.s.
Równocześnie zdaję sobie sprawę z praw jakim rządzi się rynek i w konsekwencji tego wysokich cen produktów ADA w stosunku do tzw. średniej krajowej w Polsce. Dlatego z posiadaniem produktów tej marki specjalnie się nie obnoszę. Z szacunku do innych, oraz aby nie wzbudzać niepotrzebnych emocji nie fotografuję swoich prywatnych akwariów ze sprzętem ADA i nie chwalę się nim po forach. Za granicą to pewnie niedorzeczne i niezrozumiałe jak np. metalowy przedmiot, którym są nożyczki może być powodem frustracji, ale u nas jak wskazuje mi wieloletnie doświadczenie jest to częste. To smutne, że muszę tak robić, ale dla zdrowej atmosfery na forum jest to konieczne.
Wynika to nierzadko ze złej sytuacji finansowej wielu osób, gdy problemy dnia codziennego mają przełożenie nawet na wydawało by się dosyć neutralny grunt jakim jest HOBBY, a nierzadko wynika to też z braku zwykłej tolerancji a nawet kultury - i ta kwestia mnie zawsze mocno niepokoi bo gdzieś Ci wieczni "krytykanci" musieli się tego nauczyć.
Tyle ode mnie, zachęcam Was do dyskusji.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Fenomen Ady na świecie polega na spopularyzowaniu/stworzeniu stylu nature w akwarystyce i stworzenie potrzebnych i mniej potrzebnych oraz całkowicie niepotrzebnych artykułów by klient miał swoje własne akwarium.
Stworzyli luksusowe dobro i przekonali akwarystów by takie też chcieli mieć.
A fenomen Ady w Polsce polega na komentowaniu wysokich cen produktów/zaglądaniu innym akwarystom w portfel zamiast normalnej krytyce czy wymianie doświadczeń.
Nie jestem użytkownikiem Ady - nie posiadam żadnego produktu tej marki - chyba wyrosłem z wieku fascynacji nierdzewnej szpatułki z literami ADA/ podkoszulka z łyżwą czy telefonu z 5'' ekranem.
Za najbardziej udany produkt Ady uważam Aqua Journal 
-
Przepol
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Na początek słowa podziękowania.
Co do fragmentu o własnej działalności. Życzę powodzenia. Mam również nadzieję że nauka jaką włożyłeś w akwarystykę pozwoli Ci cieszyć się osiągnięciami w tej dziedzinie i oczywiście jak powiedziałeś pozwoli dzielić się osiągnięciami z innymi.
Podzielam zdanie co cen ale nie zgadzam się w sferze nie okazywania swoich skarbów w postaci akwariów. Nie jest lokowaniem produktu lecz pokazanie osiągnięć w tej materii.
Jeżeli tak też ma być w Twoim przypadku po osiągnięciu sukcesu indywidualnego to daleko Ci do ADA lub innych.
Uważam że nie powinieneś w ten sposób postępować.
Sama marka nie tworzy tego na co patrzysz lecz praca, upór, determinacja oraz PASJA.
Tym kierujesz się przecież chcąc osiągnąć sukces o którym mówisz na przykładzie ADA.
Mimo to Życzę powiedzenia i 3mam kciuki i wieżę w to że niebawem zobaczymy Twoje akwaria.
Fenomen ADA tematem otwartym. Również zapraszam do dyskusji.
Pozdrawiam. 
Pozdrawiam.
-

elwin
●
Przepol napisał(a):Fenomen Ady na świecie polega na spopularyzowaniu/stworzeniu stylu nature w akwarystyce i stworzenie potrzebnych i mniej potrzebnych oraz całkowicie niepotrzebnych artykułów by klient miał swoje własne akwarium. Stworzyli luksusowe dobro i przekonali akwarystów by takie też chcieli mieć. A fenomen Ady w Polsce polega na komentowaniu wysokich cen produktów/zaglądaniu innym akwarystom w portfel zamiast normalnej krytyce czy wymianie doświadczeń. Nie jestem użytkownikiem Ady - nie posiadam żadnego produktu tej marki - chyba wyrosłem z wieku fascynacji nierdzewnej szpatułki z literami ADA/ podkoszulka z łyżwą czy telefonu z 5'' ekranem. Za najbardziej udany produkt Ady uważam Aqua Journal 
Pitrze powinieneś wziąć sobie do serca opinie forumowiczów. 
Pozdrawiam.
-

elwin
●
Sukces ADA ma te same podwaliny co Amber Gold, ot cala tajemnica. Proponuje wyprowadzic ta marke z naszego kraju.
Pozdrawiam
-
rafau
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdańsk
Wiesz co będzie jak w to uwierzy? 
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
-
Akwaria
A ja nie wybieram , bo mnie nie stać.
I tyle.
Ale baniaki widziałem z bliska i powiem , że nie widziałem ładniejszych- super precyzja.
No tak  o podłożu zapomniałem  .
Ostatnio edytowano 11 sie 2012, 01:07 przez k2krzych, łącznie edytowano 1 raz
-
k2krzych
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: U.K.
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kolega rafau chyba nigdy Amazonii nie używał
A prawda jest taka, że 90% szafek, lamp, akwariów, pokryw na rynku, stylistycznie nie nadaje się do jakiegokolwiek wnętrza zrobionego z jakimś zamysłem. ADA jest jedną z nielicznych firm akwarystycznych która robi to wszystko ze smakiem i stylem, bo postawienie w nowym wnętrzu 90% dostępnych na rynku mebli akwarystycznych, zrobi większy lub mniejszy obciach.
SZafki juwela, diversy, wromaka, to stylistycznie trąci dwoma dekadami wstecz, akwaria jedną dekadą wstecz, pokrywy, to chyba juwela są zrobione co najwyżej poprawnie. Lampy to po za ADĄ i Paradiso, też wyglądają jak z poprzedniej epoki, kupuje się je, bo nic innego w rozsądnej cenie nie ma.
Sam nie używam hardwaru ADA (podłoże, preparaty owszem), ale nie wiem jak trzeba być zakompleksionym, żeby negatywnie wypowiadać się na temat tej marki. Owszem ceny niektórych rzeczy można rozpatrywać w kategorii żartu, ale to że w naszym kraju jest syf jaki obywatele sobie sami zgotowali, to nie znaczy że w innych miejscach na świecie ludzi na to nie stać.
Niestety żyjemy w chorym Pańśtwie i ze względu na durne podatki i socjal, lepiej nie będzie. ADA jest droga, bo każdy niszowy towar z Japonii musi być drogi, ze względu na koszty transportu.
Co tutaj dużo gadać, weźmy sobie taką amazonię, niech by u producenta kosztowała mniej niż podłoże Aqua-artu, załóżmy 40zł, do tego koszt transportu minimum 5zł. Mamy 45zł za worek. Towar przyjeżdża na naszą europejską Zieloną Wyspę Tuska i Rostowskiego, musimy zapłacić VAT, robi się nam 55,35zł. Załóżmy że cła nie ma.
Amazonia jest w kraju i jest za nią zapłacony VAT, trzeba by ją sprzedać.
Za ile ?? No skoro ma ona kosztować dla klienta końcowego 139zł brutto, a są tacy co sprzedają po 110-120zł to znaczy, że Amazonia w hurcie razem z przesyłką nie może być droższa niż 90zł brutto. Przesłanie jednego worka po kraju też pewnie kosztuje z 5zł, czyli faktyczna cena hurtowa niechby wynoziła 85zł brutto,czyli 69zł netto. Co to nam daje??
Przy naszych założeniach, że amazonia kosztowałaby w Japonii 40zł
po przyjeździe do Polski i zapłąceniu podatku VAT koszt jednego worka wynosi 55zł
Zakładając że importer sprzedaje dalej po 85zł brutto za worek, zarobił 30zł brutto na na worku.
Sklep razem z przesyłką musiał zapłacić 90zł za worek. Sam średnio sprzedaje powiedzmy po 130zł brutto, czyli zarabia 40zł brutto.
Podsumowując:
Zarobek importera brutto 30zł
Zarobek sklepu brutto 40zł
żeby wyliczyć zarobek netto dzielimy obie kwoty przez 1,23 i otrzymujemy:
Zarobek importera netto 24zł
Zarobek sklepu netto 32zł
Większosć w tym kraju musi płącic podatek dochodowy, więc po odliczeniu podatku:
Zarobek importera 19,44zł
Zarobek sklepu 26 zł
Teraz sobie pomyślcie, że sklep zapłaci prowizję allegro, nie od swojego zarobku, a od całej ceny towaru.
Teraz warto sobie uzmysłowić, że gdyby amazonia w japonii kosztowałą 40zł, to aby u nas na niej zarobili tyle co w sklepie spożywczym się zarabia na towarze, musi ona kosztować 130zł !!!
A z marżą sklepu spożywczego, żaden sklep akwarystyczny się nie utrzyma.
Pomyślcie sobie, jak musi wyglądać dystrybucja podłoża które kosztuje 80zł za worek.
I tak jest z każdym jednym towarem, nie tylko ADA. Zanim zaczniecie narzekać, się zastanówcie, czy czasem w ciągu ostatnich dwudziestu lat nie przyłożyliście ręki do idiotycznie wysokich podatków, głosując na kogokolwiek z tych co obecnie są w sejmie.
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Co do samego fenomenu, to po prostu jest to firma któa ma wszystko przemyślane i nie wypuszcza bubli. Postępowanie zgodnie z jej założeniami to 200% bezproblematyczne prowadzenie baniaka i tyle.
-

maslo_82
●
- Miasto: Poznań
Trochę zaszalejmy...
Elwin, nie do końca jednak zdefiniowałeś czym jest fenomen ADY. Fenomen... hm... Fenomenologia (taki dział w filozofii), którą może nieświadomie poprzez tytuł przywołałeś, opisuje świat jawiący się taki jaki on jest w rzeczywistości, a nie we wspomnieniach, schematach utartych, stereotypach powtarzanych. Egzystencjaliści nie mówią np. o tym, że w ręku trzymasz kredę (to jest schemat, umowna kwestia), oni powiedzą, że jawi im się biała plama, a poprzez skutek, albo cel, ludzie umówili się, że to coś, nazwą kredą.
I teraz odpowiedzmy sobie bez utartych schematów zasłyszanych, finansowych, albo nabrzmiałych emocjami, co to jest fenomen ADY? Otóż, może odpowiedzieć na to pytanie jedynie ten, komu ta rzeczywistość jest znana, jak egzystencja człowiekowi, więc!? nie ma według logiki Fenomenu, "prawa" do opiniowania ten, kto ADY nie posiada, bo jego ocena stanu rzeczywistości zaistniałej nie będzie zgodna z prawdą. W Fenomenie ważne jest, by mieć kontakt z tym, co się jawi, oczywiście chodzi nie o kontakt poprzez witrynę sklepu, czy ekranu monitora, albo poprzez słuchanie opinii, ale poprzez doświadczenie w szerokim tego słowa znaczeniu (używanie, posiadanie, zawód, porażka, zadowolenie).
Tytuł sprowokował do takich wniosków. Więc na czym polega Fenomen ADY? 
-

Godween
●
-
Godween napisał(a):Trochę zaszalejmy... Elwin, nie do końca jednak zdefiniowałeś czym jest fenomen ADY. Fenomen... hm... Fenomenologia (taki dział w filozofii), którą może nieświadomie poprzez tytuł przywołałeś, opisuje świat jawiący się taki jaki on jest w rzeczywistości, a nie we wspomnieniach, schematach utartych, stereotypach powtarzanych.
jak tak zawzięcie powołujecie się na FENOMEN---> SYMBOLIKA elementy mające wpływ na podświadomość
http://www.heliofant.com/index.html
To to, w co wierzymy nie zawsze znając "prawdziwą prawdę"... filmik po to by dyskusja nie stała się zbyt podniosła...swoją drogą często widać tam upadające wieże...
-
maarek72
●
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Powiązane tematy
Kiedyś Amazonia, potem Amazonia II, Amazonia Light a teraz PRO czyli nowość w portfolio firmy ADA.
Hej
Ciekawy aranż. Podziw budzi szerokość akwarium aż 120cm 😀
Hej
Film po niemiecku. Stefan z Liquid nature omawia i pokazuję czym i jak sklejać aranżacje. ?si=d04rmcLbowIe36gq
Hej
Bardzo ładne Iwagumi. Miłego oglądania. ?si=3KIMnQ7XEx6naxoK
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Hej
Flowing in the Clear Stream.
Miłego oglądania. &t=?si=4h5JIirRNTK6_ZJE
|