Deszczowka w akwa 350l od trzech miesiecy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Deszczowka w akwa 350l od trzech miesiecy

Liczba wyświetleń: 937·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.
Chcialem sie podzieli ryzykownym lecz udanym eksperyment z woda deszczowa.w akwa 350l co tydzien musialem podmieci ok 120l wody. Mieszkam w Anglii, wiec w kranie jest bardzo twarda woda. W czasie gdy stosowalem kranowke glony byly wszedzie. Wiec musialem cos zmienic. Jak na razie ro woda nie wchodzi w gre z przyczyn technicznych. Padlo wiec na wode z nieba
Przez dwa miesiace stopniowo zmienialem parametry wody stosujac deszczowke
Od trzech miesiecy uzywam wode deszcowa do podmian. Oczywiscie w proporcji 1:1 z kranowka.Obsada jak do tej pory sie nie zmienila wszystkie ryby maja sie dobrze.
Mam dosc sporu garaz z ktorego poprzez rynny scieka woda to beczki 300l.
Przy angielskiej pogodzie nie mam zadnego problemu z woda. Posiadam 10x20l baniakow do gromadzenia wody. Rotacje robie pomiedzy bankami wiec do akwa trafia woda po 3 tygodniach w baniakach.
Mieszkam w terenie zabudowanym sporo samochodow. Aby zmniejszyc metale cieszkie, uzywam tylko deszczowki po drugim lyb trzecim dniu opadow. Niegdy nie stosowalem deszczowki po np. tygodniowych upalach 9boje sie o zbyt duze sterzenie metali cieszkich).
Co do roslin jak na razie jestem na etapie uczenia sie i stosowania techniki EI, wiec kondycja roslin nie jest idealna.
Zapraszam do podzielenia sie swoimi opiniami na ten temat .

rozmart
Ranga: Początkujący

GFR Olsztyn

03 sie 2012, 19:46   (#2)  

Ja dość regularnie korzystam z deszczówki ale woda jest raczej z czystego regionu, bez ciężkiego przemysłu. Zalewając deszczówkę filtruję ją tylko przez odmulacz zapakowany watą. Zwykle cała podmiana u mnie to 75-100% deszczówki. Okazjonalnie zalewam 25% twardej kranówki. Jak nie ma deszczu lub jest zima wtedy odpalam instalację z osmozą.

Na pewno deszczówka jest fajną opcją do pozyskania perfekcyjnie miękkiej wody.

GFR
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Olsztyn

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Problem w akwa na ziemi po 6 miesiącach od startu

Arkadeus w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 9802
Witam, Jestem początkujący. Trochę czytam i staram się na tej podstawie rozwiązywać swoje problemy w akwarium, ale teraz już sobie nie radzę. Proszę o pomoc w doprowadzeniu zbiornika do dobrego stanu....
50l-3x25ml.jpg

Nawożenie akwa 50L

Skuter41 w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6625
Hej. Mam akwa 50l. Niestety nie mogę dojść z nim do porozumienia. Wcześniej miałem zbiornik 200l gdzie spokojnie sobie wszystko rosło na EI, a z maluchem nie daje sobie rady. Dane akwa: Objętość: 50...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4984
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Proszę o pomoc w nawożeniu akwa 50l

dawpadix w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1630
Witam akwarium 50l obsada pół roku temu 20 gupików 0,5cm i 10 zbrojników 1,5cm nie wiem ile teraz jest mogę zredukować jak coś mam inne akwaria. Proszę o porady jeśli chodzi o nawożenie podaję azot zw...

Akwa 30 l. Jak nawozić?

Opk93 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2122
Jaki nawóz mógłbym zastosować w tak małym akwarium? Czy podać CO2 w płynie? Wolałbym prostszą opcję, i coś z tańszej półki Najlepiej jakiś preparat "kilka w jednym". Akwarium ma około 2 mie...

Podmianka wody w nowo założonym akwa...

Adam562 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1614
parę dni temu założyłem akwarium 25 L i moje pytanie brzmi kiedy pierwsza podmianka wody i w jakiej ilości itd ? . Póki co glonów nie ma ale kożuch na powierzchni jest

Kontrola nawozów przy starcie akwa

IroU w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2804
Witam Akwarium mam od miesiąca. I chciałbym aby ktoś z doświadczonych akwarystów czuwał nad moimi działaniami:) Trochę info poczytałem plus doświadczenie z gupikami i zachciało mi się akwarium roślinn...

Jaki nawóz do akwa?

awatar555 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 931
Akwarium: 60l Oświetlenie: 0,4w/l Rośliny: Echinodorusy, Cryptocoryny, Vallisneria Gigantea, Bacopa drobnolistna, Nawożenie: -Kulki gliniano torfowe, Czy wystarczy nawozić samym potasem? Czy lep...

Problem ze startem akwa 74L na ADA

kules w Nawożenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 4328
Witam Was wszystkich. Mówią do mnie Arek a akwarystyką hobbistycznie zajmuje się kilkanaście lat. Jakiś czas temu z racji tego iż warunki finansowe pozwoliły pozwoliłem popełnić zbiornik o następujący...

Podłoże do akwa 112l (HT?)

Matrial w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2222
Witam wszystkich. Chciałbym porady co do wyboru substratu jako podłoże do nowo zakładanego akwarium 112l. Jest to można powiedzieć moje pierwsze poważne wyzwanie z akwarium bo na chwilę obecną mam mal...

Statystyki

Ten temat przegląda 242 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 242 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.