MAM PROBLEM Z ROSLINAMI PROSZE O POMOC W IDENTYFIKACJI
1 x Akwarium OptiWhite 35x35x35 (4mm) 43l - Full Opti
1 x HYDOR ETH grzałka przep zew 16mm 200W
1 x ADA Aqua Soil Amazonia NEW (3l)
1 x Power Sand Special M [1 litr]
1 x Aqua Art Substrate II+ POWDER 1,8kg pozłoże CZARNE
1 x Suropu Stone [2kg]
1 x Filtr Tetratec EX 700
1 x Rurka wlotowa W2012 [20cm/12mm]
1 x Pipe-1 - szklany wylot wody [12/16mm]
1 x Solar Vision 26W + RGB LED
1 x Ball pipe - szklany wylot wody [12/16mm]
1 x Dyfuzor Zen podwieszany (?15)
1x BUTLA CO2
ROSLINKI WIEKSZOSC TO RAPTEM SZCZEPKI ALE MAM NADZIEJE ZE SIE ROZROSNA Smile
Hemianthus callitrichoides (wanienka 15x10cm)
ELEOCHARIS ACICULARIS 10 cm KUBEK
Flame Moss - Taxiphyllum sp. płomienny mech
Microsorium - duza wersja i spora gabarytowo
Cardamine Lyrata ( koszyczek )
Rotala Wallichii (koszyk)
Micranthemum Umbrosum (koszyk)
Jest jeszcze watrobowiec i pare innych szczepek;
obsada rybna i krewetkowa :
4 x Neon Niebieski
6 x Neon Czarny
7 x Neon Czerwony
5 x Neon Inesa
2 x Krewetki Amano
2 x Kosiarka
4 x Otoski
akwarium pracuje od dwoch tygodni zaszczepione 100 ml NITRIVEC Z SERY;
Czy nie za szybko to nawozenie (akwarium dwa tygodnie) robiłes jakies testy , jesli tak podaj wyniki ja bym narazie zaprzestał nawozenia (przynajmniej ograniczył zwłaszcza micro)
Przy takich wartosciach wychodzi że masz stężenie CO2 ok 110ppm ryby i krewetki jeszcze żyja tak na powaznie to cos nie tak z tymi testami , NO2-0 ok a NO3 P stosujesz Macro Red wiec dalej lejesz azot potas fosfo nie znasz stężen tych macroelementów odstaw to narazie , przy tym podłozu i lej narazie sam potas tym bardziej ze akwa ma dopiero dwa tygodnie
mariusz01 napisał(a):Przy takich wartosciach wychodzi że masz stężenie CO2 ok 110ppm ryby i krewetki jeszcze żyja tak na powaznie to cos nie tak z tymi testami , NO2-0 ok a NO3 P stosujesz Macro Red wiec dalej lejesz azot potas fosfo nie znasz stężen tych macroelementów odstaw to narazie , przy tym podłozu i lej narazie sam potas tym bardziej ze akwa ma dopiero dwa tygodnie
OK ZASTOSUJE TWOJA UWAGE BO JAK TAK DALEJ BEDZIE TO MI SIE ROZPLYNA TROSLINY
odstaw wszystko oprócz potasu no i co2 tylko jeszcze raz przeanalizuj te pomiary ph, kh bo chyba cos nie tak , żadnego micro i obserwacje jakis czas, nie spodziewaj sie wielkich rezultatów za dzien czy dwa, cierpliwosc powodzenia
mariusz01 napisał(a):odstaw wszystko oprócz potasu no i co2 tylko jeszcze raz przeanalizuj te pomiary ph, kh bo chyba cos nie tak , żadnego micro i obserwacje jakis czas, nie spodziewaj sie wielkich rezultatów za dzien czy dwa, cierpliwosc powodzenia
Przychyle sie ku radzie , czego sie nie robi by miec piekne akwarium Dziekuje
przeciez pisałem ci wczesniej cierpliwosc, napisze jeszcze raz , akwarium masz około trzech tygodni, amazonia power sand nie sadze ze poza potasem masz tam jakies braki, chyba ze Co2 za mało , ale poczekaj jeszcze pare dni ,inne roslinki ruszyły to dobry znak obserwuj nic nie kombinuj
przeciez pisałem ci wczesniej cierpliwosc, napisze jeszcze raz , akwarium masz około trzech tygodni, amazonia power sand nie sadze ze poza potasem masz tam jakies braki, chyba ze Co2 za mało , ale poczekaj jeszcze pare dni ,inne roslinki ruszyły to dobry znak obserwuj nic nie kombinuj
Okrzemki mina same (kwestia czasu) zawsze pojawiaja sie na poczatku , podniesc delikatnie NO3 zeby nie było zero ,bo przy wyzszych wartosciach fosforu zaczna sie problemy z sinicami
tomdiaz w Nawożenie· Odpowiedzi: 1495 · Wyświetlenia: 731950
Witam
Od jakiegos czasu pojawiły mi sie dziury na roslinkach
akwarium 76 litrow
swiatło 20 wat jarzeniowka(6500lumenow)i dwie żarówki energoosz. (6500lm)
nawozenie Tmg 9ml po podmianie wody (15 l) co ...
EmWuj w Nawożenie· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20331
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
slaw1313 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3208
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
Asykom15 w Nawożenie· Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 51630
Witam może ktoś pomoże . Posiadam akwarium 112 l podłoże yokuchi ma już 2 lata aleod początku na wodzie kranowej. Od 3 tygodni podmieniam wodę na to ,a od 2 miesięcy posiadam CO2 . Co2 podaje godzinę ...
mateusz mateusz w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7991
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Half32 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4662
Dzień dobry czy możecie mi doradzić zdiagnozować niedobór u tej rośliny
Gratiola viscidula
Parametry wody
PH 6.17
Gh 4
KH 0
Po4 0
No3 10ppm
Podłoże to Dennerle soil
Akwarium pracuje od 3 miesięcy
Wo...
Lizur97 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4346
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2056
Szukam pomocy w identyfikacji niedoborów lub nadmiarów w oparciu o zdjęcia. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o parametrach w akwarium w tym momencie. Chciałbym poznać klucz oznaczeń niedobo...
Tycik w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4990
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
LukasTroch w Nawożenie· Odpowiedzi: 170 · Wyświetlenia: 74287
Ma ktoś jakieś pomysły czego może im brakować? Nawożenie co2 z butli + nawożenie metoda EI światło 50lm/l. 20220415_160840.jpg 20220415_160906.jpg 20220415_160822.jpg 20220415_160856.jpg
Wysłane z ...
Statystyki
Ten temat przegląda 267 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 266 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej