Pomoc przy ocenie wody i nawożenia akwarium - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc przy ocenie wody i nawożenia akwarium

Liczba wyświetleń: 1963·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, jestem nowy na forum i będę zakładał akwarium 250l (baniak już jest). Filtracja to chińczyk HW 303A 1400l/h, oświetlenie 4x39W z odbłyśnikami. Zamierzam na początku świecić tylko połową po 5h i stopniowo zwiększać.
Zastanawiam się jaką wodę wlać do zbiornika, jakiej używać do podmianki?
Woda w moim kranie ma takie parametry:
Odczyn pH - 7,3
Żelazo ?g/l Fe - 28
Mangan ?g/l Mn - 8
Amoniak mg/l - <0,13
Azotyny mg/l - <0,066
Azotany mg/l - 31,9
Chlor wolny mg/l - <0,07
Twardość ogólna mg/l CaCO3 - 253,0
Mętność NTU mg/l SiO2 - <0,100

W mieście jest jeszcze studnia z wodą oligoceńską o takich parametrach:
Odczyn pH - 7,5
Żelazo ?g/l Fe - 125
Mangan ?g/l Mn - 10
Amoniak mg/l - 0,15
Azotyny mg/l - 0,068
Azotany mg/l - 2,02
Chlor wolny mg/l - 0,06
Twardość ogólna mg/l CaCO3 - nie mierzona
Mętność NTU mg/l SiO2 - 0,341

Mam jeszcze filtr Brita, może w nim przefiltrować wodę żeby była lepsza?
Którą z tych wód byście polecili do akwarium?

Chciałem jeszcze akwarium nawozić. Narazie podawałbym węgiel w płynie a za parę miesięcy kupiłbym butle. Myślałem nad gotowymi nawozami :
[Kryptoreklama]
[Kryptoreklama]
Czy te nawozy sprawdziły by się przy mojej wodzie bądź tej ze studni, czy może lepsze byłyby sole. Tylko z solami nie ogarniam jeszcze tego wszystkiego. Może podpowiecie jakie te sole kupić, ile ich dodawać i z czego najlepsza byłaby miarka do tych soli?
Czy po starcie odrazu podawać nawozy i węgiel czy dopiero po jakimś czasie?

Za wszystkie porady z góry dziękuję:)

Vottar
Ranga: Początkujący

kier Toruń

30 lip 2012, 14:38   (#2)  

Jako pierwszy odpowiem tylko na jedno z Twoich pytań.
Nie stosuj wody ze studni głębinowej gdyż większość z nich ma bardzo dużą twardość.
Na pozostałe Twoje pytania odpowiedzi są na forum ale widząc, że zarejestrowałeś się wczoraj, a dzisiaj już zadajesz pytanie, to sądzę, że nie chciało Ci się czytać postów na forum.
Wybacz, mi się z kolei nie chce po raz enty odpowiadać na te same pytania. Tak jak Ty, ja też jestem leniwy.

kier
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Toruń

30 lip 2012, 18:12   (#3)  

witam w symfoni masz potas(k) i w macro też go masz, zamiast symfonii kup intermag plus(koncentrat), na allegro też jest. 0,5 ml na twoje 250l. Zacznij od mniejszych dawek rozcieńczając go destylką.
W macro nie ma magnezu (MgSO4*7H2O) a twoja woda może go mieć w za małych ilościach. Kup sobie KH2PO4, KNO3, K2SO4, MgSO4*7H2O i dozuj :

"1 litr destylowanej wody
59 gramow K2SO4
65 gramow KNO3
6 gramow KH2PO4
41 gramow MgSO4 (najlepiej w formie hydratu MgSO4 7H2O)

Wszystkie skladniki nalezy dokladnie rozpuscic w 1 litrze destylowanej wody.

DOZOWANIE

Bezpieczna forma dozowania nawozu jest formula 2.5 ml na kazde 100 litrow wody w akwarium codziennie rano przed zapaleniem swiatel.

Przyklad: Dla akwarium 50 litrowego dzienna doza bedzie 2.5:2=1.25ml nawozu.
Dla akwarium 150 litrowego dzienna doza bedzie 2.5+1.25ml=3.75ml nawozu.

Jesli ulamek dziesietny 2.5 sie nie podoba to mozna trzymac sie formuly 5ml nawozu na kazde 200 litrow wody chociaz i tak trzeba dzielic i na to samo wychodzi.

UWAGI

Powyzszy nawoz przeznaczony jest tylko do akwariow gesto obsadzonych z oswietleniem powyzej .5W/L i solidnym nawozeniem CO2. Kazde akwarium jest inne i kazde rzadzi sie swoimi prawami. Bliskie monitorowanie azotanow i fosforanow w poczatkowej fazie dozowania jest zalecane. W przypadku gdy poziom azotanow siegnie powyzej 15mg/L i/lub fosforanow powyzej 2mg/L, nalezy zredukowac ilosc dodawanego nawozu.
Technika nawozenia polega na dziennym dozowaniu przy 50% wymianie wody raz na tydzien. Jesli wymieniasz tylko powiedzmy 25% wody na tydzien, wowczas ogranicz dozowanie nawozu do "co drugi dzien" itd.
Uzywajac tego nawozu nie uzywaj zadnych innych srodkow zawierajacych fosforany jak np. regulatory ph.
Przy dozowaniu unikaj dozowania mikro elementow w tym samym czasie gdyz moze spowodowac to czasowe zmetnienie wody. 2 godziny odstepu czasu zapobiegna temu zjawisku.
Nawoz ten zapewnia roslinom azot, fosfor, potas, i magnez. Pamietaj aby do rozwazenia zwiazkow chemicznych uzywac precyzyjnej wagi gramowej. NIC "NA OKO"!!
Przy dozowaniu uzywaj zakraplacza z podzialka. NIC "NA OKO"!!
Roztwor nawozu przechowuj w ciemnym miejscu."
osobno też rozcieńcz w razie niedoboru.

przydało by się filtr odwróconej osmozy bo w twojej kranówie masz wysoki poziom no3 albo dużo roślin i nie dozujesz KNO3 rośliny go zjedzą ale oświetlenie powyżej 0,6W/L. Ze studni bym nie korzystał.

NO I DUŻO CZYTAJ ZANIM ZALEJESZ ZBIORNIK BO BĘDZIESZ MIAŁ DUŻO PROBLEMÓW I PRAWDOPODOBNIE SIĘ ZNIECHĘCISZ.( NA POCZĄTEK WPISZ W GOOGLE "superakwarium" I PRZECZYTAJ WSZYSTKO CO JEST NA STRONIE

wojtekszu87
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

31 lip 2012, 11:50   (#4)  

witam w symfoni masz potas(k) i w macro też go masz, zamiast symfonii kup intermag plus(koncentrat), na allegro też jest. 0,5 ml na twoje 250l. Zacznij od mniejszych dawek rozcieńczając go destylką.

Chodzi o ten?
w jakich proporcjach go rozcieńczyć ? Dozować codziennie?
Skoro w kranówce jest dużo NO3 to już nie kupować tej soli KNO3?

Vottar
Ranga: Początkujący

31 lip 2012, 19:35   (#5)  

{Kryptoreklama]
jak jest na stronie napisane 1ml na 500 l. Ja 100ml rozcieńczyłem w 900 ml destylarki i dozuje 3ml dziennie roślinki nie żółkną więc jest ok. Odłóż kasy na testy kropelkowe jbl w miarę tanie i dobre [Kryptoreklama]
Skoro w twojej kranówie jest 30mg/l to jakieś ok 30 ppm w teście kropelkowym więc powinieneś lać 3 ppm po4 i jakieś 30 - 40 ppm k. Dużo światła, co2 w płynie a najlepiej z butli.
Zanim zalejesz akwarium kup sobie testy bo jak następnym razem zadasz pytanie na temat glonów to pierwsza odpowiedz jaka będzie to parametry wody w akwarium a nie z kranu ( odchody rybek podwyższają no3 i po4 )

wojtekszu87
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2674
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
YouTube

Film Jak prawidłowo nawozić akwarium.

Jacek Pawłowski w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1012
Hej Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6169
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20205
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
YouTube

Tani automat do nawożenia DIY

jkozik w Nawożenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25400
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28434
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3193
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1798
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1574
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16044
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Statystyki

Ten temat przegląda 412 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570989
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 412 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.