Witam!
Znalazłem bardzo ciekawą ofertę akwarium 240l lecz sylikon dosłownie do wymiany pomieszany czarny z białym byle było. Orjentuje się ktoś może za ile szklarz wymieniłby mi cały sylikon w akwarium?? Bo nie wiem czy warto kupić taki zestaw w cenie 300zł lecz dużo musiałbym zmienić i dołożyć:
-akwarium prostokątne 240l o wymiarach 120x40x50 cm, bez pęknięć, szczelne
-pokrywę AquaBoro Typ Boro 2 wraz z oświetleniem. Oświetlenie wymaga raczej poprawek. Składa się z dwóch świetlówek T8 30W AQUASTAR + GROLUX , z czego jedna z nich ma wyłamany uchwyt (widać na jednym ze zdjęć), jednakże bez problemu 'się trzyma'. Świetlówki dwuletnie. Jest także jedna świetlówka T5 GROLUX 39W (były dwie, lecz jedna mi pękła) + oprawy bryzgoszczelne, wraz ze starterem elektronicznym, też dla dwóch świetlówek (starter w tej chwili wisi sobie luzem schowany za tylną ścianą akwarium, od niego biegną luźno przewody do świetlówek). Co tu ukrywać - podłączenie T5 to prowizorka.
-filtr zewnętrzny JBL CristalProfi 500, sprawny, pracuje jako biologiczny (bez najgęstszego wkładu)
-stalowy stolik pod akwarium - wysokość 70 cm, szerokość 50 cm, długość 120 cm. -Konstrukcja wykonana z profilu kwadratowego 5x5cm, bardzo stabilny, pomalowany na czarny kolor, zewnętrzne spawy szlifowane.
-płytę OSB pod akwarium
-grzałkę 300W z termoregulatorem, zupełnie nieużywana, sprawna
-krewetki Red Cherry, trudno określić ich ilość, 20 - 50 szt
-10 - 20 zbrojników niebieskich (może i więcej), różne rozmiary, z czego dwa dorosłe samce i samica po jakiś 6-8 miotach
-rośliny, głównie kryptokoryny, jakiego gatunku nie wiem, kupowałem różne, pomieszały się, anubiasy nana takie byle-jakie, kilka sztuk. Rośliny proszę traktować jako gratis, gdyż jakiś czas temu wyłączyłem bimbrownię i - co tu ukrywać - trochę zbladły.
-4 skałki (groty) z tworzywa sztucznego, każda inna
-4 inkubatory do rozmnażania zbrojników - wypalana glina
-duży korzeń z ciężkiego egzotycznego drewna (kupiony przed wakacjami za coś około 80 zł)
-butlę CO2 (gaśnica), nie posiada gumowego węża, bez ważnego przeglądu, sprawna. Zawiera około 3-4 kg CO2. Nie posiadam akcesoriów do dozowania CO2
żwir - sporo, to co w akwarium + kilka 2-3 kg osobno
-PRZYMUSOWY GRATIS - ślimaczki, jakiś taki gatunek małych 2-3 milimetrowych płaskich ślimaczków
... i kilka mniej znaczących drobiazgów jak filtr wewnętrzny, 2 x siatki do połowu ryb (wielka i mała), tło, nawozy płynne dla roślin, około 0,3 litra szyszek buczynowych, -pokarm w płatkach, pokarm w tabletkach dla glonojadów, pokarm granulat dla krewetek
Butla niestety nie ma zaworu GCE tylko coś takiego jak gaśnica i nie wiem jak to obsługiwać