Witam. Zastanawiam się nad wymianą żarników w moim akwarium. Aktualnie używam żarników OSRAM 5600K i 5200K. Jak wiadomo żarnik NAG daje efekt super klarownej wody. Czy jest jakiś żarnik który daje efekt choć trochę zbliżony do żarnika ADA?
A czy z dostępnych żarników w Polsce - czyli BLV, Sylvania, Venture Lighting - któryś wpływa choćby minimalnie na to jak widoczna jest woda w akwarium?
Każdy żarnik, a właściwie światło HQI daje bardzo dobre odwzorowanie barw, przez co woda wydaje się klarowniejsza/ przejrzysta.
Aby podobny efekt uzyskać z T5 trzeba mieć, albo same albo w przewadze świetlówki o współczynniku 9 np.965 lub 958 Narva Biovital.
Jeśli chodzi o barwę, bo wydaje mi się że o to Ci chodzi, to daje ona efekt większej głębi przez mniejsze światło i specyficzne podbicie widma.
Bardzo dobry efekt kolorystyczny uzyskasz z żarnikami 6500K, ale pamiętać należy, że wszystkie poza Greenem mają spory PAR, więc albo ograniczyć lampy albo podnieść trzeba by, chcąc uzyskać mniejsze natężenie podobne do tego jakie mają NAG.
Niestety nie ma takiej możliwości ponieważ jest wbudowana w obudowę. Ciężko znaleźć jakiekolwiek dane na temat PAR żarników a jest to kluczowa sprawa..
no ciężko tylko co to w Twoim przypadku zmienia i tak każdy z nich ma PAR wyższy od greena conajmniej 2x.
Dlatego albo nic nie zmieniaj jak jest dobrze, albo przekaż wachlarz pieniędzy na green.
Z żarnikiem green efekt oświetlenia miałbyś podobny jak ze zmianą Twoich 150W na 70
Kilkakrotnie wnikliwie oglądałem szkła z tym oświetleniem i tam przy 1W/l jest ciemnawo Efekt jest bardzo przyjemny i zieleń powala, ale na dłuższą metę wzrok się przy tym świetle męczy(przynajmniej mi), jest poprostu nienaturalnie.
Szkoda że nie możesz unieść, bo to by było rozwiązanie korzystniejsze dla zmniejszenia natężenia niż szukanie teraz słabych żarników
Kolega lukiki ma u siebie 2x150 6500K może coś z foto wywnioskujesz, napewno nie jest żółto.
Temat stary więc może przez parę lat coś się zmieniło. Czy pojawił się na rynku jakiś tańszy zamiennik który by świecił jak żarnik ADA GREEN (efekt soczysto zielonych roślin)??
Jak ma się ada green w porównaniu do blv 8800? Zamierzam powiesić hqi zamiast t5, wcześniej w mniejszym baniaku miałem 70w 6500 i było super, przy 150w (90/45/45) obawiam się zbyt mocnego/jasnego światła. Myślałem o 8800 blv, lubię światełko lekko niebieskawe, baniak minimal iwagumi i tylko mały heniek na trawnik-co o tym myślicie?
lukaszmut w Oświetlenie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7242
Przymierzam się powoli do zmiany oświetlenia 2x ADA SOLAR 1 w moim akwarium z powodu trudnego już dostępu do dobrych( o odpowiedniej barwie)lamp. Zbiornik ma wymiary 120x50x50. Potrzebuje lampy przy k...
Piotr Baszucki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2064
359491077_656486443179800_465411158185704835_n.jpg
Nowy model lampy ze stajni ADA, sterowany za pomocą dedykowanej aplikacji.
Szczegóły znajdziecie na stronie ADA:
https://www.adana.co.jp/jp/cont...
gargamel88 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6647
Może ktoś pomoże, odnalazłem ww lampę ale niestety bez zasilacza, diody działają i lampa (chyba jest OK), działa.
Podłączyłem ją na pierwszy zasilacz jaki miałem pod ręką 36V, 2A ale belka się nagrzew...
Rfck w Oświetlenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3396
Witajcie :)
Potrzebowałem niestandardowej lampki do NeoGlass Air czyli zbiornika z podniesionym dnem.
Planuję aranżacje znacznie wyższą niż zbiornik dlatego potrzebowałem specyficznej lampy.
Miałem w...
Borys w Oświetlenie· Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 10932
Witam wszystkich forumowiczów,
ostatni raz byłem na forum aktywny, około 10 lat temu, w okresie holenderskie i później początku roslinyakwariowe. Później życie rodzinne, praca i inne obowiązki, wzięł...
Anonim 43627 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2451
Panowie jak powyżej chce zmienić oświetlenie i prosiłbym o radę zastanawiam się nad Twinstar 90cm SE i Ada Solar RGB tylko nie wiem czy dadzą radę przy głębokość 60cm.
weder w Oświetlenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3680
Witam mam pytanie do posiadaczy tej lampy oraz ludzi mających kontakt z nią w realu.
Mianowicie mam zamiar nabyć tą lampę i zastanawiam się czy ta lampa jest w stanie doświetlić zbiornik na poziomie 0...
Statystyki
Ten temat przegląda 227 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 226 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej