Wieksze ryby do akwarium roslinnego.
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam ponownie. Planuje zmiany w obsadzie w moim 270 litrowym akwarium. Mam w nim 10 x Razbora klinowa, 10 x Razbora Galaxy, 6 x Otosek, 5 x Kosiarka, 4 x Kirysek, 5 x Brzanka Sumatrzanska, 1 x Sum afrykanski i 4 x Skalar z okolo 70 sztuk mlodych. Docelowo chce sie pozbyc Skalarow i moze Brzanek, a w ich miejsce zakupic parke lub dwie jakichs wiekszych (do 10 cm.) pokojowo nastawionych, spokojnych rybek. W moim 180 litrowym akwarium mam stadko 33 Neonek i 3 parki Ramirezek i nie chce powielac tych rybek w 270 l. Potrzebuje podpowiedzi jakie rybki bylyby odpowiednie do moich 270 litrow? Czekam na Wasze podpowiedzi.
-
radekr
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
proponuję guraminy mozaikowe, wdzięczne ryby, dośc spokojne i nie niszczą ziela
-
maniapi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Białystok
Poleciłbym tęczanki boesmana i do tego może tęczanki filigranowe w większym stadzie
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Dzieki za propozycje. Guramin moze i byl by dobry, ale jakos nie mam przekonania do tej rybki. Co do Teczanek to sa to chyba rybki stadne, a ja takowe juz mam w akwarium ( Razbory klinowe i Galaxy). Mysle o czyms zyjacym w parach i spokojnym.
-
radekr
●
Gurami mozaikowy jest piękną rybą (szczególnie samce), ale nie wiem czy w połączeniu z Rasborą Galaxy to jest dobry pomysł. To malutkie ryby i gurami mógłby na nie zapolować.
Prętnik karłowaty to też bardzo ładna ryba, nieco mniejsza od Gurami. Zachowanie bardzo podobne do Gurami (ta sama rodzina). Niestety samice prętnika nie prezentują się zbyt okazale. Dużo ładniejsza jest samica Gurami. A te ryby (podobnie jak bojowniki) należy trzymać w haremach. W przypadku pary 1+1 samiec może zadręczyć samicę.
A może Księżniczka z Burundi?
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
wujek_bogdan napisał(a):A może Księżniczka z Burundi?
chyba trochę nie ten biotop
ja bym Ci proponował akary z maronii, piękne, dostojne i spokojne ryby
-
kordi
●
- Miasto: Brzeszcze
Ryby niekoniecznie trzeba dobierać zgodnie z tym jak występują w przyrodzie, ważniejsze jest żeby miały podobne wymagania odnośnie warunków, oświetlenia itd. Szczególnie w akwariach roślinnych temat biotopu schodzi na dalszy plan.
btw, otosek, czy skalar to też nie ten sam biotop co gurami 
-
wujek_bogdan
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Coraz blizej. Akara zaczyna mi sie podobac. A moze sa jeszcze jakies podobne do niej bardziej kolorowe ryby. Mysle o czyms preferujacym dolne i srodkowe czesci akwarium. A co powiecie o pielegniczce kakadu? Obawiam sie, ze moze byc troche agresywna. Przerabialem juz w moim akwarium Barwniaka czerwonobrzychego i podczas tarla i opieki nad mlodymi musialem wylowic ze zbiornika wszystkie inne ryby, bo Barwniaki nie dawaly im zyc. Nie chce miec podobnej sytuacji z nowym gatunkiem. Wiem, ze R. galaxy to malenkie rybki i chcialbym je utrzymac w akwarium. A moze do Razbor przeniesc Ramirezki, a poszukac czegos do akwarium z neonkami?
-
radekr
●
wujek_bogdan napisał(a):Ryby niekoniecznie trzeba dobierać zgodnie z tym jak występują w przyrodzie, ważniejsze jest żeby miały podobne wymagania odnośnie warunków, oświetlenia itd. Szczególnie w akwariach roślinnych temat biotopu schodzi na dalszy plan. btw, otosek, czy skalar to też nie ten sam biotop co gurami 
No więc właśnie, proponuję zaznajomić się z wymaganiami ryb przed ich polecaniem
Księżniczki to bardzo agresywne ryby z Tanganiki, więc wymagają twardej i zasadowej wody, a takich warunków raczej w roślinniakach nie spełnimy
Co do kakadu, to są piękne, ale np. krewecie mają przy nich małe szanse na przeżycie. Nie są natomiast tak agresywne jak barwniaki, więc w ogólnym mogą być na luzie.
-
kordi
●
w akwarium roślinnym mam akary z maroni to małe pielęgniczki 10 cm i spokojne,nawet bym powiedział bojaźliwe, nie obgryzają roślin no chyba że im się nie poda pokarmu roślinnego.
żyją w parach dobierających się ze stada.
-

edison
●
- Miasto: Poznań
Jak na razie mysle o zakupie Kakadu. Jeszcze nic nie jest przesadzone, bo musze troche wiecej sie o nich dowiedziec. Jesli maja podobny temperament do Barwniaka to napewno z nich zrezygnuje. Czy ktos je hodowal w akwarium z malymi rybkami wielkosci Razbory Galaxy? Jak sie zachowuja w czasie tarla? Czy bardzo ganiaja inne ryby? Gdy mialem Barwniaki, podczas tarla musialem z akwarium przeniesc wszystkie inne ryby bo Barwniaki nie dawaly im zyc. Jak jest w przypadku Kakadu?
Wpadla mi w oko jeszcze jedna rybka Pielegniczka Kratkowana (Dicrossus filamentosus). Co o niej myslicie? Ktos ja posiada w akwarium. Wiem, ze musi byc samiec i kilka samiczek i, ze to raczej spokojna rybka. Czy tak jest naprawde?
-
radekr
●
Nie jestem pewien co do kakadu ale pielęgnice lubią kopać w ziemi co w akwarium roślinnym wiadomo jakie przynosi skutki...
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
Zdecydowalem sie na Pielegniczka Kratkowana (Dicrossus filamentosus). Jak na razie rozmawialem o niej w sklepie i prosilem o jej sprowadzenie. W tym tygodniu niestety nie udalo sie ich sprowadzic. Moze w nastepnym. Zamawialem rownoczesnie Stiphodon atropurpureus (Blue Neon Gobi). Te rybke udalo sie sprowadzic i od wczoraj 4 Stiphodon plywaja w moim akwarium. To super rybki. Jestem zadowolony, ze udalo mi sie je dostac.
-
radekr
●
Odwiedzalem te strone jak wiele innych podczas moich poszukiwan. Nie za wiele udalo mi sie znalezc informacji o tym gatunku, ale za pierwszym razem dowiedzialem sie o Dicrossus filamentosus ze strony polecajacej gatunki ryb do akwariow roslinnych.
Tutaj tez nie za wiele osob chce sie wypowiedziec o tej pielegniczce. Jak na razie jeszcze jej nie mam, ale licze, ze w najblizszych tygodniach dotrze do sklepu.
-
radekr
●
Widziałem kilka lat temu te ryby w największym akwarium w RA w Krk, wyglądały na zadowolone
Zapytaj może chłopaków ze sklepu co i jak, w każdym razie piękne ryby!
-
kordi
●
kordi napisał(a):Widziałem kilka lat temu te ryby w największym akwarium w RA w Krk, wyglądały na zadowolone Zapytaj może chłopaków ze sklepu co i jak, w każdym razie piękne ryby!
 Petland w moim miescie to sklep sieciowy, ktory ma oddzialy prawie w calych stanach. Kierownik dzialu akwarystycznego jest bardziej zorientowany na akwarystyke slonowodna, a wiekszosc pracownikow ma ogolne pojecie o akwarystyce. Moga powiedziec kilka slow o rybach, ktore maja w ciaglej sprzedazy, ale gdy spytac ich o jakies mniej popularne gatunki ryb czy roslin to podpieraja sie atlasem lub, jesli ich tam nie znajda to robia wielkie oczy, albo wymyslaja jakies bzdury. To ja znalazlem sobie kilka rzeczy online i rozmawialem o nich z kierownikiem dzialu. Jak na razie udalo mi sie zamowic i dostac Stiphodon atropurpureus. Teraz czekam na Dicrossus filamentosus ale wszelkie informacje na ich temat musze znalezc we wlasnym zakresie 
-
radekr
●
Na forum tej strony co podałem, udzielą Ci więcej informacji.
-
Lukaszq
●
- Miasto: Łuków
kilka,może kilkanaście lat temu miałem te pielegniczki w akwa z ramirezkami.
Super rybka. Z tego co pamiętam to woda była w granicach ph-6.5 do 7 , TwO-ok 10-12(czasem trochę skakało do góry),TwW w granicach 6 i nie było z nimi żadnego problemu, kilakrotnie podchodziły do tarła. A wtedy wygladały ślicznie 
-

ramiras
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Barnstaple/Devon/UK
- Wspieram stronę kontem Premium
radekr napisał(a):kordi napisał(a):Widziałem kilka lat temu te ryby w największym akwarium w RA w Krk, wyglądały na zadowolone Zapytaj może chłopaków ze sklepu co i jak, w każdym razie piękne ryby!  Petland w moim miescie to sklep sieciowy, ktory ma oddzialy prawie w calych stanach. Kierownik dzialu akwarystycznego jest bardziej zorientowany na akwarystyke slonowodna, a wiekszosc pracownikow ma ogolne pojecie o akwarystyce. Moga powiedziec kilka slow o rybach, ktore maja w ciaglej sprzedazy, ale gdy spytac ich o jakies mniej popularne gatunki ryb czy roslin to podpieraja sie atlasem lub, jesli ich tam nie znajda to robia wielkie oczy, albo wymyslaja jakies bzdury. To ja znalazlem sobie kilka rzeczy online i rozmawialem o nich z kierownikiem dzialu. Jak na razie udalo mi sie zamowic i dostac Stiphodon atropurpureus. Teraz czekam na Dicrossus filamentosus ale wszelkie informacje na ich temat musze znalezc we wlasnym zakresie 
Chyba się trochę nie zrozumieliśmy
Te ryby pływały w zbiorniku w sklepie Rośliny Akwariowe, czyli u właścicieli tego forum. Zapytaj pracowników/właścicieli tego właśnie sklepu jak się ryby u nich miały.
-
kordi
●
Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu
Ten wątek zawiera 22 odpowiedzi...
i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków
1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/
2 http://imag...
Hej
Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
Cześć,
Proszę o pomoc przy ratowaniu obsady. Nie znam przyczyny padania ryb. Wszystko opisze poniżej. Będę wdzięczna za wsparcie i podpowiedzi.
Akwarium uruchomiłam na początku maja. Od 10 lipca pad...
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...
Posiadam akwarium 63l.
Planuję do 5 krewetek Amano dorzucić 8 neonków i 4-5 kirysków. Czy taka obsada będzie odpowiednia (będą ze sobą żyły "w zgodzie"?), czy dodać/odjąć jakąś ilość rybek?...
|
|