|
|
Polowanie na Pogostemon Helferi ;)
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witam Wszystkich forumowiczow. Mam troche nietypowy problem, a wlasciwie jestem ciekawy pewnej rzeczy. Mieszkam w Stanach na Florydzie, ale z zainteresowaniem sledze Polskie fora akwarystyczne. Miejscowosc, w ktorej mieszkam, nie jest zbyt wielka i mamy tu 5 sklepow z akwarystyka slodkowodna. Cztery z nich to sklepy sieciowe, ktore mozna znalesc w calych stanach, a jeden to prywatny sklep akwarystyczny. Aby znalezc tu jakies ciekawe rosliny trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i troche pojezdzic po miescie (mi to jezdzenie zajelo 6 miesiecy). W sieciowcach zwykle miewaja staly podstawowy asortyment (o ile oczywiscie akurat maja jakies rosliny). Jedynie w tym prywatnym sklepie mozna czasami trafic na cos ciekawego. Oczywiscie istnieje internet i zakupy w sieci, ale czesto duze sklepy internetowe wymagaja zakupow powyzej jakiejs kwoty lub koszty przesylki kilkukrotnie przewyzszaja wartosc towaru. Ale mniejsza z tym, bo nie o tym chcialem pisac. Napalilem sie na jedna roslinke - Pogostemon Helferi. Objechalem wszystkie sklepy w moim miescie i we wszystkich sprzedawcy robili wielkie oczy o jaka rosline mi chodzi. Nikt o niej nie slyszal. Wszedlem wiec na internet i zaczalem szukac online. Efekt byl podobny. Nigdzie nie udalo mi sie jej znalezc w sprzedazy  Nawet na E-Bay wyskoczyl mi jedynie sprzedawca z Polski. Jestem bardzo ciekawy, czy w Polsce ta roslina jest rowniez tak trudno dostepna? Czy to jest jakis wyjatkowo niedawno odkryty gatunek? Mam rodzine w Polsce w Warszawie, wiec jesli jej tu nie moge znalezc, to moze w Polsce uda sie ja kupic i wyslac do stanow. Czekam na informacje od Was i pozdrawiam serdecznie. 
-
radekr
●
W Polsce raczej nie trudno ją dostać, czy to ze sklepów (czasem trafia się w sieciowych) czy od akwarystów. Także zdziwiło mnie to że w USA nie ma tej roślinki. Jeśli masz taką opcję ściągnąć z Polski to zrób to, a kto wie czy nie zrobisz na tym przy okazji niezłego interesu, wprowadzając jakąś ciekawą roślinkę do miejscowego obiegu
Pozdrawiam Sebastian
[20L] Krewetkarium - Shrimp soil, RC [240L] Roślinne, - przygotowania do restartu
-

Sebas102
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Często(się)chowa
Sebas102 napisał(a):W Polsce raczej nie trudno ją dostać, czy to ze sklepów (czasem trafia się w sieciowych) czy od akwarystów. Także zdziwiło mnie to że w USA nie ma tej roślinki. Jeśli masz taką opcję ściągnąć z Polski to zrób to, a kto wie czy nie zrobisz na tym przy okazji niezłego interesu, wprowadzając jakąś ciekawą roślinkę do miejscowego obiegu  Pozdrawiam Sebastian
Dzieki za informacje. Raczej nie pozostaje mi nic innego jak sciagnac ja z Polski. Napisze do siostry, aby mi jej poszukala w Warszawie. A moze ktos z Was wie gdzie jest obecnie dostepna w sprzedazy w Wawie, lub ma ja na zbyciu? Niby akwarystyka roslinna jest popularna rowniez w stanach, ale chyba nie w moim rejonie. Moje akwaria nie sa najwyzszych lotow, bo na sieci mozna zobaczyc prawdziwe cudenka, ale i tak jesli odwiedza mnie jakis akwarysta (Ostatnio bylo ich w moim domu troche, bo sprzedawalem Ramirezki, Barwniaki czerwonobrzuche i Skalary urodzone w moich akwariach) to nie moze oderwac oczu od moich zbiornikow i mowi, ze nic podobnego na zywo nie widzial. Ameryka to jednak plastikowy kraj, co widac rowniez w akwarystyce. Wiekszosc ludzi ogranicza sie do porcelanowych figurek, kolorowanego zwirku i plastikowych roslin w akwariach.
-
radekr
●
Powiązane tematy
Mam pytanie, ponad miesiąc temu uruchomiłem 160 litrów na amazonii, gazuje 24h na dobę, nawożę zgodnie z wytycznymi ADA ich nawozami, świecę 8-9 godzin - 0,9w/litr. Wszystko bajkowo rośnie, rotale już...
Hej,
podpowie ktoś czy to prawda, że ten łodygowiec nie puszcza nowych odrostów z odciętej łodygi i trzeba sadzić tylko odcięte szczyty ??
Gdzieś kojarzę, że tak czytałem ale nie mogę znaleźć.
Mam ju...
Witam,
czy osoby posiadające roślinę z tematu mogłyby wypowiedzieć się odnośnie krzewienia tej rośliny w ich akwariach? W moim akwarium zauważyłem pewną prawidłowość. Odcięte i posadzone w podłoże szc...
Wiem, że powinno się przyciąć w połowie i góre zasadzić a dół wyciąć. Ale co się stanie jeśli go przytnę w połowie czy powyżej? Odrośnie ? Puści nowe pędy?
Witajcie mam problem z tą roslinką ładnie rośnie wybarwia sie ale szczyt rosliny jest normalny a reszta rośliny zachodzi ciagle jakimś ciemnym paskudztwie takim jakby meszkiem .
Parametry wody
Ph 6,8...
Witam, mam problem taki jak na zdjęciu. Kupiłem u sprzedawcy pierwsze 6 sztuk i rośliny mi się spodobaly są soczyście zielone zamówiłem jeszcze 25 by zrobić lasek zamiast żabienic bo niebardzo tam pas...
Mam problem z ta roslina. Mianowicie po przycince nie odbija, a jesli juz sie jej to uda to po jakims czasie staje w miejscu i gnije. Natomiast posadzone obciete stozki maja sie dobrze. Jaka moze byc ...
Witam :D
Mam problem (znowu!) z pogostemonem helferi.
Posadziłem go za pierwszym razem z żelu w świeżym akwarium razem z małym heńkiem - rozpuścił się po tygodniu.
Ponowiłem próbę po 2 tygodniach, a...
Szybkie pytanie związane z tą roślinką, kupiłem ostatnio kilka sztuk i posadzone są już jakieś 2 tygodnie, z głównego pędu na boki wyrastają " korzenie " czyli długie witki i teraz nie wiem czy to po ...
http://img123.imageshack.us/img123/5602/pogostemonhelferieb3.jpg
Rosnie super w dobrym swietle (u mnie 1,33 W/l). Gesta, soczyscie zielona. Rozrasta sie przez rozlogi. Dolne liscie...
|
|