|
|
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
Pierwotnie miała to być wersja kilkanaście razy większa, ale ...
Jako, że cierpliwość nie jest moją najmocniejszą stroną postanowiłem zrobić coś na szybko. Jak tak teraz się zastanawiam to nawet bardzo szybko.
Szkiełko ma około 100 ml - takie małe coś do świeczek zapachowych.
Podłoże to podwórkowa ziemia.
Jako roślin użyłem zwykłej trawy, która sobie gdzieś tam rosła, a za dekorację służy połamany, wyschnięty patyk wierzby. Wabik głównie stoi sobie na parapecie, ale trafia też na moje biurko.
Jak widać na zdjęciach, trawa poszła w góre przez te kilka dni.
Dzień drugi
Dzień dziewiąty
Małe, a jednak cieszy. 
Bóg Przebacza,Rooney Nigdy
Ostatnio edytowano 06 lip 2012, 12:37 przez Rooney, łącznie edytowano 1 raz
-
Rooney
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Częstochowa
Od czegoś trzeba zacząć:)
-

kakarot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Kraków
''Styl Wabi-Kusa polega na prezentowaniu kompozycji z roślin wodnych w szklanym naczyniu wypełnionym tylko częściowo wodą. Jest to metoda aranżacyjna bardzo oszczędna w środki - w oryginalnej formie nie stosuje się tu dodatków w stylu kamieni i korzeni, choć powstało wiele ciekwych wizualnie odstępstw w tym temacie ''
Więc ani trawa ani te patyki nie są tu na miejscu, zmień tą nazwe na ''trawa w szkle'' i powinno być ok 
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Gliwice
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tym nie stosowaniem elementów dekoracji się nie zgodzę - zapraszam do zapoznania się z tematem na stronach choćby ADA.
Co do reszty, faktycznie, nie można tu mówić o wabi kusa - chyba, że autor bardzo dosłownie potraktował część nazwy tłumaczoną jako trawa.
-

droser
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
droser napisał(a):Z tym nie stosowaniem elementów dekoracji się nie zgodzę - zapraszam do zapoznania się z tematem na stronach choćby ADA. .
...choć powstało wiele ciekwych wizualnie odstępstw w tym temacie
-
lukilak1994
●
I to jest właśnie takie odstępstwo.
Miałem świadomość, że są to kompozycje z roślin wodnych, ale tak jak ktoś wspomniał potraktowałem to bardzo dosłownie.
Teraz będę kosił trawnik w domu. 
-
Rooney
●
stawianie granic hamuje rozwój danej dziedziny sztuki. Nie potrafię zidentyfikować gatunku trawy. Ponikła i turzyce należą do tej samej rodziny więc dlaczego ich nie użyć. Jest szkło jest roślina więc dlaczego to nie Wabi kusa. Odnośnie kompozycji dodałbym jakiegoś łodygowca w środku np rotalkę albo ludwigię.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Aha, to jak mam storczyka w szklanej doniczce to też mam Wabi-Kusa?? Świetnie, to będę mógł zaszpanować nowym słówkiem przed gośćmi, bo do tąd to był tylko storczyk w szklanej doniczce 
Aktualizacja : 06-12-2011

-
Miklas
●
Co prawda ilość informacji dostępnych na temat wabi - kusa w Polsce, jest naprawdę mała, rzekłbym wręcz, że znikoma, ale wystarczy poszperać w internecie - te aranżacje opierają się na stworzeniu kuli będącej podłożem i dalej już jest to dowolne. Są mixy gatunkowe, są jednogatunkowe. Rozchodzi się o tą kulę m. in.
To co wykonał Rooney jest niczym więcej jak wsadzeniem pospolicie zwanej trawy do szklanego naczynia. Nie ma to nic wspólnego z jakimś nurtem, czy stylem w akwarystyce, chyba że jest to styl sam w sobie.
Można mieć nadzieję, że na targach Zoobotanica coś więcej się dowiemy, sądząc po informacji w dziale wystawy akwarystycznej, aczkolwiek to zdanie sprawia że mam wątpliwości:
"mozliwość spróbowania swoich sił w aranżacji kul metodą wabi kusa".
-

droser
●
Miklas napisał(a):Aha, to jak mam storczyka w szklanej doniczce to też mam Wabi-Kusa?? Świetnie, to będę mógł zaszpanować nowym słówkiem przed gośćmi, bo do tąd to był tylko storczyk w szklanej doniczce 
no może nie do końca ale jakbyś do szklanego lub ceramicznego naczynka wsadził trochę wyrwanego z brzegu stawu ponikła, do tego mech zdrojek z lasu, Tojeść rozesłana i powiedzmy Jaskier, który rósł obok to można to nazwać Wabi kusa. opis wyglądałby tak:
Ranunculus, Elocharis, Lysimachia nummularia,Wilow moss
Więc skomponowanie wabi kusa z roślin występujących na naszych łąkach lasach ogródkach jest jak najbardziej możliwe lecz wymaga więcej trudu niż uczynił to kolega z tą kępką trawy.
-

moonrider
●
Nie twierdzę, że jest nie możliwe i ani razu tak nie napisałem, więc proszę mi tego nie imputować.
Nawet w mieście tak zurbanizowanym jak Wrocław, przy niewielkim wysiłku można znaleźć wiele gatunków stosowanych w akwarystyce. Od ponikła, przez salvinię, moczarki, marsilee itd.
Dodatkowo, jest różnica, pomiędzy zwykłą uprawą emersyjną, choćby w ozdobnym naczyniu a Wabi Kusa, czego dużo użytkowników próbujących swych sił w tej materii nie zauważa.
Sądzę, że sarkastyczny post Miklasa pokazuje co mam na myśli.
-

droser
●
Wabi-kusa jest to emersyjna uprawa roślin wodnych, trawa rośliną wodną nie jest!
Równie dobrze można nazwać gówno w papierku CUKIERKIEM
-
lukilak1994
●
W związku z emocjami jakie wzbudził tytuł postanowiłem go zmienić na niekonfliktowy.
Niech sobie rośnie. Ważne, że daje radość.
-
Rooney
●
Rooney, ja z mojej strony nie zarzucam Ci nic osobistego. Uważam jedynie, że nazwa Wabi Kusa jako coś ostatnio modnego w akwarystyce, jest nadużywana.
Najważniejsze - tak jak piszesz - że to co wykonałeś daje radość. 
-

droser
●
lukilak1994 napisał(a):Wabi-kusa jest to emersyjna uprawa roślin wodnych, trawa rośliną wodną nie jest! Równie dobrze można nazwać gówno w papierku CUKIERKIEM
w moich postach napisałem że nie jestem w stanie rozpoznać jaki gatunek jest w szkle (z powodu fotki o niskiej jakości) Wiele traw potrafi żyć zarówno pod jak i nad wodą (nie zmieniając kształtu) jak np. ponikło, Lilaleopsis. Nie jestem botanikiem ale pewnie niektóre gatunki traw występujące na naszych trawnikach, brzegach zbiorników również można zaliczyć do jak to nazwałeś "roślin wodnych". Swoją drogą strasznie się spinasz  i jeszcze jedno Co prawda ilość informacji dostępnych na temat wabi - kusa w Polsce, jest naprawdę mała, rzekłbym wręcz, że znikoma, ale wystarczy poszperać w internecie - te aranżacje opierają się na stworzeniu kuli będącej podłożem i dalej już jest to dowolne. Są mixy gatunkowe, są jednogatunkowe. Rozchodzi się o tą kulę m. in
Moim zdaniem "kula" jest fakultatywna a nie obligatoryjna
przykłady Wabi kusa niekulistych https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=33772
Pozdrawiam
-

moonrider
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Propagatorem Wabi Kusa, który z tego co wiem przedstawił to pod taką nazwą jest Takashi Amano. Czy ktoś widział, żeby ADA robiła wabiksy w błocie? Nie mamy know - how, to ludzie kombinują jak mogą.
Zasadzenie po prostu w podłożu, nasypanym do pojemnika, to zwykła uprawa emersyjna!
-

droser
●
droser napisał(a):Czy ktoś widział, żeby ADA robiła wabiksy w błocie? Nie mamy know - how, to ludzie kombinują jak mogą.
niekoniecznie w błocie czasem na Amazonii czasem na innym substracie. załączony przeze mnie link jest do "Wabików" z siedziby ADA Polska.
a to moje też na Amazoni
By moonrider90 at 2012-07-03
-

moonrider
●
moonrider No tak. Pokazujesz uprawę emersyjną roślin. Po raz kolejny. Nie wiem skąd to uporczywe dążenie, do nazywania tego - czymś innym? To akurat zakrawa o puentę wypowiedzi lukilak1994, której nie będę przytaczać bo jest kilka postów powyżej.
Wabi-kusa are balls of substrate that are covered with plants that are grown in their terrestrial form, very similar to plants that are grown hydroponically in nurseries. źródło: The Green MachineWabi - kusa, jest pojęciem stworzonym dla celów marketingowych ADA. Ma ono swoją etymologię w pojęciach obowiązujących w języku japońskim, których nie sposób przetłumaczyć w sposób dosłowny: If you look at the etymology of the phrase "wabi-kusa," the definition you're left with is very open-ended. The Japanese word "wabi" denotes part of an aesthetic (wabi-sabi). The Wikipedia article on wabi-sabi states that "wabi... connotes rustic simplicity, freshness or quietness, and can be applied to both natural and human-made objects, or understated elegance." The Japanses word, "Kusa" means grass (or plant in some contexts).
Korzystając więc z tej nazwy, odwołujemy się moim zdaniem do tego produktu/stylu etc. Szukanie głębiej żeby na siłę nazwać coś czymś, czym nie jest mija się z celem, ponieważ chyba żaden z nas nie ma pojęcia o ideologii japońskiej i możemy jedynie wzorować się na jej przejawach które przedstawia nam ADA w swoich produktach. Pokazałeś pracę Aquadam'a. Prawda jest taka, że mimo dostępu do źródła nie sprowadził on również sprzedawanych przez ADA gotowych Wabi Kusa, a jedynie zainspirowany jak niektórzy inni, wsypał substrat i posadził rośliny w dedykowanych naczyniach, pod dedykowanym oświetleniem tworzą uprawę emersyjną - nadwodną. Coś nie coś o emersach więcej w artykule poczynionym przez Piotra BaszuckiegoRośliny emersyjne a submersyjneI jeszcze cytaty z The Book of ADA: WABIKUSA The aquatic plants can be grown under both a submersed and emersed codition. For people wishing to cultivate such a plant easily, Aqua Design Amano hase created a "Wabikusa", wich offers more diverse ways of enjoying the aquatic plants.
With Wabi-kusa produced by unique method devepoped by ADA, anyone can grow aquatic plants and enjoy planted aquarium easily just by placing Wabi-kusa in a container
Odpowiedź na wcześniejszy zarzut, z użyciem innych elementów dekoracji: One can enjoy emersed aquatic plants simply by placing Wabi-kusa in a Plant Glass. With Wabi-kusa the expression of aquatic plants can be more feasible by unique arranging with other material such as driftwood.
Mam nadzieję, że te argumenty wystarczą do uzyskania konsensusu i nakreślenia wyraźnej granicy między zwykłą uprawą emersyjną, a stylem Wabi-kusa. 
-

droser
●
Nie musisz zmieniać zdania, tylko nie szerz nie prawdziwych informacji, tym bardziej nie popartych w żadnych wiarygodnych źródłach.
-

droser
●
Powiązane tematy
Witam.Spacerując ostatnio w lesie,nazbierałem trochę mchów i gałęzi i wsadziłem do małego akwarium.Dodałem troche roślin z ogródka,podłączyłem lampe i zobaczymy co z tego wyjdzie
Przepalona żarówka,stare słoiki karawki itp można wykorzystać
Rośliny pozyskane z przydomowych zakamarków tym razem nie z lasu :wink:
Kilka naczyń wykorzystałem już, poluję na inne i będę pokazywał ...
|
|