Podłoze Agua substract II - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoze Agua substract II

Liczba wyświetleń: 1113·Odpowiedzi: 5
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 cze 2012, 07:21 Podłoze Agua substract II  (#1)  

Witam,
Mam 30 kg podłoża aqua substrat 2 które leżakuje w wiadrze i workach foliowych od pół roku może ciut więcej. Wiadro i worki są otwarte.

Czy mogę go użyć ponownie do akwarium, czy nadaje się ono jedynie do kosza.

Jeszcze dodam że miałem trochę ślimaków w tym podłożu nie pamiętam już co to były za ślimaki.

Czy ślimaki przeżyły tak długo ??

Dziękuję bardzo za cenne rady i pomoc.

kamiljonczy
Ranga: Początkujący

wiking witkowice

16 cze 2012, 08:08   (#2)  

podłoże zdatne do użycia ale znając życie a ze śłimakami to niewiem zalezy jak utrzymywałeś to podłoże czy na sucho czy była a tym wiadrze woda

wiking
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: witkowice

16 cze 2012, 11:56   (#3)  

Dzięki
Podłoże utrzymywałem na sucho tzn wyjąłem z akwa i wstawiłem do wiadra i worków chyba wyschło całkowicie ...

To fajnie ze sie nada do użycia .. to tylko dokupię kilka worków i już

kamiljonczy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 cze 2012, 12:24   (#4)  

jak duże akwa i jaką warstwę chcesz mieć?? Nawet po roku będzie zdatne do użycia u mnie ponad rok leżakowało i sprawdza a raczej sprawdzało się doskonale ;]

Lain

16 cze 2012, 15:08   (#5)  

Nie wiem chce mieć od 375 do 450 litrów z 6 cm z przodu z 12 cm z tyłu.
Fajnie że się nada nie chciałem tyle kasy wkładać w nowe.

kamiljonczy

16 cze 2012, 15:31   (#6)  

ja do swojeo starego zbiornika wpakowałem 3,5 worka czyli 17-18 l powiedzmy a mialem 5 cm warstwę a zbiornik był 200l więc to co masz spokojnie starczy na taki ;] jak dodatkowo pod spód dasz np woreczki z keramzytem to i cięższe dekoracje będzie można wstawić, a i na podłożu trochę zaoszczędzisz ;], o pod dekoracjami nie koniecznie musi być prawda ;]

Lain

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Film Jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium?

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2117
Hej Film po niemiecku. Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
YouTube

Film podłoże w akwarium 5 błędów które popełniasz

Jacek Pawłowski w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2423
Hej Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5156
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
YouTube

Żwir, czy podłoże aktywne?

FoCuS_PL w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1491
Zapraszam na film. Uprzedzam, po niemiecku ;-)

Podłoże aktywne i twarda woda

Badman w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9205
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2829
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Podłoże aktywne bez co2

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4375
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...

Podłoże aktywne a KH

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3187
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...

Paludarium - podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 5239
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?

Podłoże aktywne a kapsułki nawozowe

Mateo525 w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8598
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 177 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571025
 •  Liczba wątków: 48815
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 177 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.