Witam wszystkich.
mam pytanie - wiem że wątek był kilka razy poruszany ale nie do końca znalazłem odpowiedź.-stąd moje pytanie:
Na bokach akwarium mam posadzoną Ludwiga sp. która intensywnie rośnie,bardzo liczne pędy dość geste u góry akwarium ( ciągle ją podcinam ale rośnie jak na drożdżach ) gorne pędy rośliny żywo czerwone ale dolne dość kiepskie i zielone, przy tym ograniczony jest wzrost roślin poniżej- m in.
Blyxa japonica i Valisneria sp- która miała rosnąć jak oszalała a tym czasem przypomina postać karłowata do 5-10 cm wys!!!!:)
Moje pytanie więc brzmi : czy powienienem całkowicie zrezygnować z Ludwigii i w zamian posadzić coś innego co nadaje się na boki akwarium - jeśli tak to proszę o pomoc co to ma być, a może powinienem dołożyć oświetlenia- teraz jest 2x 35 i 2x 39 - co daje 0,74/L.
Mam akwarium 100/40/50 cm z pokrywą! dodatek co2, dodatek węgla w płynie , N-20-30, P około 0,3 ph 0,67-0,7 światło 11-23 ( 13-21 całe oświetlenie czyli załączają się dodatkowo 2x 39).
Generalnie mam wrażenie że wszystkie rośliny przy dnie cierpią na niedobór światła ale głównie rośłiny po bokach akwarium.Proszę o pomoc.