Problem z roślinami - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Problem z roślinami

Liczba wyświetleń: 6836·Odpowiedzi: 6
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

11 cze 2012, 19:31 Problem z roślinami  (#1)  

Witam. Założyłem jakieś 1,5miesiąca temu akwarium na bazie ziemi ogrodowej. Wszyscy piszą, że tak wszystko ładnie rośnie na niej, a ja jestem wyjątkiem. Robią się czarne i brązowe plamy na moim microsorium, po czym robią się dziury i liście odpadają. Nic nie rośnie oprócz Anubiasa Bartherii, kabomby i Pogostemon helferi. Chociaż ta ostatnia rośnie bardzo słabo, liście najniżej rosnące robią się żółte i odpadają. Ogólnie widać gołym okiem, że rośliny nie rosną tak jak powinny. Żabienice na początku powypuszczały szybko po 2-3 nowe liście i od ok 2tyg stoją w miejscu. Może rośliny nie sięgają po pokarm z ziemi, ponieważ dałem firankę ze zbyt gęstymi oczkami? Załączam zdjęcia liści roślinek. Proszę o pomoc.

Rośliny oprócz wymienionych powyżej:
ECHINODORUS PELLUCIDUS
ECHINODORUS MAJOR
Glossostigma elatinoides
Ludwigia guinea
SAGITARIA SABULATA

Parametry zbiornika:
112l + pokrywa standardowa
oswietlenie: 2x 18W + 2x 24W ale bardzo rzadko włączam 2x24
Podłoże: ziemia ogrodowa do kaktusów (tak mi powiedziała sprzedawczyni w sklepie, miało być bez zbędnej kory itd.)
EasyCarbo 10ml dziennie przynajmniej
K- Aqua art. 10ml co 2-gi dzień
Złota symfonia- 10ml na tydzień

Ryby:
2x ramirezy
5x molinezji (do oddania)
5x mieczyków (do oddania)
2x otoski

czaro89
Ranga: Poznaje temat

11 cze 2012, 22:58   (#2)  

Na liściu żabienicy według mnie jest to brak potasu, lecz z drugie strony dawke potasu dajesz spora tylko nie za bardzo wiadomo jakie jest stężenie potasu w aqua-arcie.

Jeśli chodzi o microsorium mam podobny problem i nie wiem do końca jaka jest tego przyczyna...
Te plamki na microsorium są brązowe? pojawiają się w środku blaszki liściowej i na brzegach i z czasem się powiększają? Ja tak przynajmniej mam. Na zdjęciach nie można dokładnie tego zweryfikować.

DroMan87

11 cze 2012, 23:30   (#3)  

Faktycznie wygląda to na brak potasu ....

K- Aqua art. 10ml co 2-gi dzień
Złota symfonia- 10ml na tydzień

Nie za wile nam to mówi ... napisz jakie stężenia...

Piszesz, że świecisz 2x18 i rzadko 2x24 ... ja bym świecił i jednym i drugim ...

Asembler
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 23494

12 cze 2012, 11:54   (#4)  

Trochę mało informacji. Podstawową sprawą jest fakt, czy wiesz dokładnie co twoja ziemia ogrodowa zawiera, czy w ogóle jest wzbogacona o jakiś nawóz?
Jeżeli chodzi o microsorium, nie napisałeś nic o sposobie w jaki został posadzony. Najlepiej przyczepić ją do korzenia/kamienia. Inaczej zgniją korzenie. Co więcej "Woda powinna być czysta bez zawiesin gdyż liście pokryte warstwą mułu wkrótce dostają brązowych lub czarnych plam, powiększających się aż do całkowitego zniszczenia liścia."

Jeżeli chodzi o kabombę: roślina ma bardzo wysokie wymagania świetlne, więc skoro rośnie dobrze w obecnych warunkach znaczy, że światła w akwa raczej nie brakuje.
Pogestemon mógł się nie ukorzenić, stąd opadające i żółknące liście. Napisz w jakim stanie jest glossostigma? Jeżeli również żółknie, znaczy się, że roślinom mogą gnić korzenie. Opisz jak wygląda system korzeniowy.

Najprawdopodobniej jednak rośliny głodują. Nie napisałeś nic o glonach? Jak wygląda ta sprawa?
Pamiętaj, że duża ilość potasu, carbo i mikroelementy nie wystarczą. Rośliny, aby mogły we właściwy sposób przyzwoić to, co im aktualnie serwujesz potrzebują jeszcze azotu i fosforu w odpowiednich dawkach. Obsadę masz stosunkowo niewielką, więc najprawdopodobniej występują niedobory: Azotu - które powodują chlorozę liści (żółknięcie) i Fosforu - czego efektem jest wczesne gubienie liści. Niewłaściwe nawożenie odbija się zapewne również na microsorium. Niestety eksperymentowanie z dawkowaniem azotu i fosforu przy małym doświadczeniu akwarysty może mieć katastrofalne skutki, dlatego warto mieć testy.

Anonim 23494

12 cze 2012, 17:12   (#5)  

A więc tak, zacznę od ziemii ogrodowej. Na opakowaniu jest napisane: zawiera wszystkie składniki mikro i makro składników pokarmowych:
Azot, fosfor, magnez, bor, miedź, cynk oraz mangan. Kwasowość ok. 6,2ph. Załączyłem zdjęcie.
Co do stężenia potasu to nie za bardzo mogę to znaleźć, na opakowaniu jest napisane: na każde 10l wymienionej wody nalać 3ml K, a dalej że na każde 40l/1ml. Złotej symfonii jest dwukrotnie za małe stężenie,(właśnie to sobie przypomniałem) ponieważ gdy z kumplem ją rozrabialiśmy mieliśmy obaj 60L akwarium, a ja zmieniłem na większe.

@DroMan87- co do koloru tych plamek na mircosorium są one brązowe i się powiększają na brzegach jak napisałeś.

@Asembler- świecę rzadko tym najmocniejszym światłem, bo pojawiały mi się zielone glony na przedniej i tylnej szybie akwarium jeszcze przed stosowaniem EasyCarbo(taki zielony nalot). Skoro już mowa o glonach to na filtrze wew. oraz trochę na żwirze pojawiły mi się krasnorosty, ale nieliczna ilość. Od kilku dni stosuję EasyCarbo więc może teraz nie będę miał problemów z glonami.

@Olga- Przymocowałem microsorium do korzenia. Ładnie wypuszcza nowe liście, ale stare są pokrywane tymi kropkami;/. Kabomba, rośnie przyzwoicie, ale nie ma tak intensywnego koloru jak wcześniej(zapewne brak tych 2x24W). Glossostigma została pożarta przez brzanki różowe, których wkońcu się pozbyłem, więc nie mam możliwości odpowiedzenia na to pytanie. Natomiast sprawdziłem korzenie Pogostemon helferi i wydają mi się w porządku, są białe, ale cienkie. Przy SAGITARIA SABULATA jest problem prześwitujących liści, tzn. mam trochę tych sadzonek i mają ładniutkie zielone liście, potem nagle robią się coraz bardziej bledsze i liść na końcu odpada. Mam też sole EI, właśnie do nich kupiłem to EasyCarbo, ale oczywiście po ich zakupie dowiedziałem się, że przy tych solach brak CO2 z butli to strzał w stopę, a jak na razie nie mogę sobie pozwolić na jej zakup. A jak mam podnieść ten fosfor i azot tak żeby jak najmniej ryzykować?
Załączam zdjęcia niektórych roślinek oraz całego akwarium. Sorka za jakość zdjęć. Wiem, że ten filtr wygląda "magicznie",ale mam go wymienić na jakiś zew. Mam też nadzieję, że ta sitka niedługo zniknie z oczu pod warstwą roślin. Podałem nazwy tylko tych roślin które znam.

czaro89

Anonim 23494

13 cze 2012, 12:20   (#6)  

Odnośnie glonów to lektura obowiązkowa:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
Napisane jest wszystko czarno na białym.

Ja bym zrobiła tak:
Zaczęła podawać fosfor i azot (na początek w ilości o połowę mniejszej od zalecanej przez producenta) Ja z powodzeniem stosuję produkty EL. Nie należą do tanich, ale przynajmniej mają jasny i klarowny opis tzn. ile mililitrów podnośi stężenie danego pierwiasta do danej wartości, czego nie podaje Aqua Art.
Docelowo między N,P i K powinien być zachowany stosunek 10:1:20.
Jeżeli nie masz testów, bacznie przyglądaj się swoim roślinom, żeby nie przedobrzyć. Jeżeli sytuacja się pogorszy, znaczy, że coś źle robisz.

Dawkowanie EL:
Akwarium normalne ze średnią ilością roślin:

Co2 : 15 - 20mg/l
NO3 : 5 do 10mg/l (ppm) 1 raz w tygodniu ( przy podmianie wody)
PO4 : 0,5 do 1 mg/l (ppm) 1 raz w tygodniu ( przy podmianie wody)
Profito : 1/2 dawki raz w tygodniu
EasyCarbo : 1/2 dawki dziennie

przy czym producent EL podaje, że:
P: 10 ml / 500 l podnosi po4 o 0,1 ppm
N: 10 ml / 500 l podnosi stezenie no3 o 2 ppm i k o1,3 ppm
K: 10 ml / 100 l podnosi stezenie k o 4 ppm

Możesz zrobić samodzielnie z soli doskonałe kopie w/w makro: https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... =easy+life

Jak już w wodzie będą obecne wszystkie makroelementy, zwiększ dawkę mikro (Symfonii), do takiej jaka powinna być. Nadmiar mikroelementów to wysyp zielenic.
Pamiętaj, że równie ważnym pierwiaskiem dla rośliny jest żelazo. Jest ono zawarte w symfonii, jednak może być go za mało. Oczywiście bez testów można tylko domniemać.
Ostatecznym krokiem jest systematyczne zwiększanie oświetlenia. Zacznij powoli przyzwyczając rośliny do drugiego zestawu. Obie belki oświetleniowe mogą być trochę zbyt mocne zwłasza w trybie świecenia 12h/dobę. Bez CO2 dorobisz się glonów.

Anonim 23494

03 sie 2012, 12:12   (#7)  

i jak wygląda u Ciebie sytuacja z roslinami?

DroMan87

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Oase ScaperLine 60 z roślinami Tropica

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2572
Więcej o zestawie Oase: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=scaperline+60&search_in_description=0&inc_subcat=0 Katalog roślin Tropica: https://sklep.roslin...
YouTube

Słoik z roślinami akwariowymi

Adamsky41 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5551
Witajcie. Mam takie pytanko, a w sumie nawet dwa. Otóż półtora miesiąca temu założyłem sobie coś w rodzaju 3l słoja, gdzie wsypałem 1l Platnium Soil, wlałem wody z akwarium do poziomu podłoża i posadz...
2016-01-20 18.12.07.png

65l - Moje poczatki z roslinami - michalakwa

michalakwa w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 1336
Witam Akwarium mam od 23 lat, ale to bylo tylko akwarium i rybki. Teraz postanowilem bardziej sie zaglebic w ten podwodny swiat. Co pokazuje forum jest tu mega swietnych zbiornikow. Za kilka miesiecy ...

Problem z ustawieniem korzenia

BB w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 6499
Dorwałem dość ciekawy korzeń, którym chciałbym "wypełnić" zbiornik 60x30x36cm. W grę wchodzą dwa ustawienia jak na poniższych zdjęciach. Mam zagwozdkę które ustawienie wybrać i jak zaaranżow...

Problem z aranżacją 160l

Żabek w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 7562
korz1.jpg Witam wszystkich. Problem polega na tym, że w moim akwarium 160l jest pusto. jako iż jestem dzieckiem, akwarium założylem bezmyślnie i w konsekwencji uzyskałem niezbyt przyjazny efekt. Opi...

Nowy baniak i problem

Jozi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3037
Witam chciałem wam przedstawić mój zbiornik który mam od 04.04.2015: Akwarium jest 200litrowe panoramiczne -Oświetlenie raz 39wat t5 luxline 865 świeci 8h -filtr Zewnętrzny Sera Bioaktiv 250 750l/h , ...

Problem z korzeniem

focus_18 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3053
W itam ma problem kupiłem korzeń w sklepie, ale nie chce zatonąć ( mocze go już kilka dni) dodam ze jak go kupiłem to był mokrawy myślałem, że nie będzie z nim problemu :( Z na ktoś jakis dobry spos...

Nowe Akwarium problem

Jozi w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4553
Witam chciałem wam przedstawić mój zbiornik który mam od 15.03.2014: Akwarium jest 200litrowe panoramiczne -Oświetlenie 3 razy 39wat t5 Sylvania Grolux , luxline plus 840, luxline 865 świeci 8h -filtr...

problem z mętnieniem wody

bajtel12 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 976
Witam serdecznie.Akwarystyką interesowałem się od zawsze.Pierwsze akwarium-lata 70-słoik 3litrowy. Pózniejsze od 50-250l.Nie miałem problemów z pielęgnacjom,rozmnażaniem.Obecne 570l wym 160x60x60,no i...

Problem z roślinami duże czarne plamy pilne

Przemysław Staszewski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3437
Sam często doradzam jednak tym razem zrobiłem wielkie oczy.. W kilka dni hetheranthera przypomina śmieć.... Staurogyne repens ma plamy w kolorze spalonej gazety Bolbitis gniją fragmentarycznie liś...

Statystyki

Ten temat przegląda 235 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570975
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 235 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.