Witam po założeniu nowego akwa 220 litrów i zamontowaniu poprzedniego filtra Jbl 900 po ok.1.5 tygodnia powoli pojawia się problem z glonami. Dodam że przez ten czas do dziś czyli 2 tygodnie wodę podmieniam codziennie po 60 litrów stosunku 3:1 (3 R.O : 1 Kranówka) przy podłożu Amazonia New. Po zaobserwowaniu stwierdzam że jest mało wydajny na ten litraż wody bo u góry pojawia się biały kożuch proszę o pomoc w dobraniu odpowiedniego filtra ja zastanawiam się pomiędzy Eheim Profesional 3 2075 a Eheim Profesionel 228+ dodam że zwracam też uwagę na niski pobór prądu. Pozdrawiam i proszę o swoie opinie ...
Ostatnio edytowano 12 cze 2012, 16:07 przez Ania12, łącznie edytowano 2 razy
Źle zdiagnozowałaś przyczynę pojawiania się glonów (no właśnie - glony czy biały nalot na wodzie?). "Biały kożuch", o którym piszesz pojawi się przy każdym filtrze - przyczyną jest spora zawartość substancji organicznych w wodzie. Zainteresuj się akcesorium zwanym "skimmerem" - ściąga osad z powierzchni wody. Najszerzej polecany model to ten:
Można go podłączyć do filtra, który posiadasz obecnie.
Polecam też uzbroić się w cierpliwość, akwarium jest w stanie rozruchu.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
Myślałam już o kupnie skimera ale słyszałam że stosuje się go do akwarium bez pokrywy. A co do glonów to wychodzą zielone kropki na szybach i pojawiły się na liściach roślin szczególnie na anubiasach.
Ania12 napisał(a):Myślałam już o kupnie skimera ale słyszałam że stosuje się go do akwarium bez pokrywy. A co do glonów to wychodzą zielone kropki na szybach i pojawiły się na liściach roślin szczególnie na anubiasach.
Ja mam akwarium z pokrywą i używam skimmera Czysta powierzchnia wody wygląda dobrze, nieważne czy oglądana z dołu czy z góry.
Co do kropek - mogą być wynikiem braków w nawożeniu i/lub zbyt dużą ilością światła.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire
To nowo założone akwarium 220 litrów jest na podłożu Amazonia New przez dwa tygodnie wodę podmieniam codziennie po 60 litrów .Od zalania w pierwszym tygodniu zaczęłam świecić 5 godzin 4 świetlówki po 39 wat T5 przy czym dwie na początek a po godzinie drugie dwie i te co wcześniej się zapaliły to wcześniej o godzinę zgasły. Po tygodniu podniosłam czas świecenia na 6 godzin.A co do nawozów to od zalania stosuję nawozy Rataja Makron i Bioflor.
Ania12 napisał(a):To nowo założone akwarium 220 litrów jest na podłożu Amazonia New przez dwa tygodnie wodę podmieniam codziennie po 60 litrów .Od zalania w pierwszym tygodniu zaczęłam świecić 5 godzin 4 świetlówki po 39 wat T5 przy czym dwie na początek a po godzinie drugie dwie i te co wcześniej się zapaliły to wcześniej o godzinę zgasły. Po tygodniu podniosłam czas świecenia na 6 godzin.A co do nawozów to od zalania stosuję nawozy Rataja Makron i Bioflor.
A czy podajesz najważniejszy z nawozów, czyli CO2?
Ania12 napisał(a):Myślałam już o kupnie skimera ale słyszałam że stosuje się go do akwarium bez pokrywy. A co do glonów to wychodzą zielone kropki na szybach i pojawiły się na liściach roślin szczególnie na anubiasach.
Pani Aniu skimmer stosuje się i z pokrywą i bez. Ale zawsze z powodzeniem. Zawsze polecam skimmer Fluval. Cudo.
Po odpowiedzi wnioskuję, że robisz to nie do końca tak, jak należy Duża liczba osób traktuje CO2 po macoszemu, skupiając się za mocno na nawozach i niesłusznie, bo większe znaczenie ma CO2.
A zatem:
1. podajesz z butli czy bimbrowni?
2. jak rozpuszczasz? (jakim urządzeniem)
3. jak mierzysz poziom i dystrybucję?
4. jaki jest poziom CO2 przy zapaleniu światła, jaki przy gaszeniu?
Zależy jakie unimax ma węże, szukaj swojej średnicy i raczej będzie pasował, ale gdy ma sie otwarte akwarium to lepszym rozwiązaniem jest kaskada ze skimmerem, taniej o wiele a też skutecznie
Ania12 napisał(a):Niestety nie mam możliwości zmierzenia dozowanego Co2...
W takim wypadku niestety nie można przewidzieć jaki apetyt na nawozy mają rośliny. Polecam zakup testu stałego CO2 - bardzo pomaga prowadzić akwarium roślinne.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 788
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4902
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 502
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1664
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1610
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8170
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3899
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4742
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
bleiddze w Filtracja· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3855
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Statystyki
Ten temat przegląda 182 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 182 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej