Przeprowadzasz sie autem czy samolotem? W tym drugim przypadku akwarium z gory odpada, jest nie tylko za duze I ciezkie ale przede wszystkim luk bagazowy nie jest ogrzewany. Jesli autem, to mysle ze moze sie udac jedynie jesli potrafisz zabezpieczyc akwa w transporcie. Sam przewiozlem 40l na ponad 15godz ale na przewozenie wiekszego zbiornika z obsada bym sie nie zdecydowal. Za duzo klopotu.
Przy zamawianiu z PL najwiekszy klopot jest z samym akwa. Byc moze w UK jest inaczej ale ja w Lux nie moglem znalezc opti white w rozsadnej cenie. Akurat RA nie ma zbyt rozsadnej oferty na transport akwa za granice (koszt kuriera wychodzi astronomiczny) ale juz z Plantica doslali mi do Luxemburga 90/30/30 za 165zl kurierem, akwa super zapakowane. Z RA zamawialem inne rzeczy I poza dluga realizacja zamowienia wszystko bylo ok.
co do zakupow, zgadzam sie ze wybor second hand od slomianych akwarystow jest przynajmniej w DE znacznie korzystniejszy, kilka razy usilowalem kupic rozne rzeczy z UK ale bylo znacznie drozej niz w DE. Osobiscie korzystam z ebay. Ostatni zakup to np polroczny eheim 3 2075 na gwarancji za 100 euro I przy takiej cenie koszty przesylki nawet do Uk moglyby byc akceptowalne.
Jadac z PL samochodem w lecie wzialbym ze soba ryby. W EUR sa z reguly dwu-trzykrotnie drozsze a w funtach moze byc jeszcze gorzej. Rosliny w Pl sa tansze (tutaj RA ma najszerszy wybor na rynku choc roznie bywa z dostepnoscia) ale ja glownie zamawialem z DE, cena nieco wyzsza ale decydowalem sie na DE ze wzgledu na krotszy czas przesylki niz z PL. Co do roslin, znalazlem ostatnio sklep pelen roslinnych perelek ktore mysle ze zainteresuja wielu na tym forum. Juz zamowilem do nowego akwa i jesli zrealizuja to co obiecuja to bede ich czestszym klientem

jesli nie to z gory uprzedzam ze nie mam z nimi nic wspolnego

Wysylaja nie tylko do UK ale rowniez do PL.
http://www.extraplant.com/aquariumplants.html