|
|
rośliny słabo się ukorzeniają... podłoże?nawozy?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Akwarium prowadzę od roku i przez cały czas większość roślin ma słabe korzenie i słabo się krzewi, korzenie pistii brązowieją czasami mają taki świeży biały kolor.
Zastanawiam się czy to wina podłoża (JBL MANADO) czy może braki jakiś makro/mikro w podłożu.
Dostałem kilka roślin u kolegi. U niego fajnie sie krzaczą i maja drobne listki a u mnie wyglądają inaczej maja wielkie długie liście. Nawet Valisneria spiralis słabo sie rozgałęzia.
Czy to wina podłoża? generalnie rośliny nie wyglądaja źle ale przez to że mają słabe korzenie nie wygląda to tak jak bym sobie życzył.
Trawa jakakolwiek w ogóle mi nie rośnie.
Zaznaczam że w podłożu nie mam nic dodane. Kiedyś byly tam kulki MIKRO ale jakiś większych różnic nie było.
Mam dość mocne oświetlenie. 3x45W plus odbłysniki na 200l brutto.
Nawoże solami plus Mikro Intermag Floramix.
Czy powinienem coś z tym podłożem zrobić?
Niektóre rośliny zielone mają czerwono zabarwione liście. Może to być od mocnego światła czy może braki fosforu w podłożu którego wogóle nie odmulam bo nic sie nie osadza.
Obsade ryb mam sporą bo okolo 50 małych rybek. Karmie mało.
-

DTANK
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Poza krajem
odpowiednie podłoże i CO2 to podstawa przy tak wysokiej ilości światla, a tego u ciebie brak. proponuję zaopatrzyć się np. w takie podłoże http://allegro.pl/jbl-aquabasis-plus-5- ... 90483.html i zrobić restart
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Dzieki za odpowiedz. CO2 podaje regularnie z butli wiec to napewno nie jest przyczyna.
Wiem ze podloze ma duze znaczenie. Myslalem ze kulki wsadzone w podloze to zalatwia. Mam znajomych ktorzy podaja tylko nawozy do slupa wody i nie jest u nich tak zle z korzeniami. wprawdzie maja inne problemy jak glony itp.
Wiem ze kupno JBL basis to rozwiazanie ale mysle ze znajdzie sie jakis inny sposób na to aby to podloze wzbogacic bo przeciez nie wszyscy restartuja zbiornik za kazdym razem jak firmowe podloza wzbogacone o mineraly sie juz z nich wyplucza.
Jakies inne rozwiazania pomysly co moze byc problemem?
A co sadzicie o tym ze podloze to akumuluje jakies zwiazki z nawozów ktore uzywam i nastepuje ich kumulacja?
Ktos ma jakies problemy z Manado? i korzeniami roslin?
Ktos ma to podloze bez innych dodatków jak Manado Basis?
Na Aqua Plant Central czytalem ze ludzie wsadzaja kulki/tabletki/paleczki z makro. Wiekszosc kulek które widzialem to mikro.
-

DTANK
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
opisz dokładnie zbiornik - parametry wody itd (np o co2 wczesniej nie było info). wstaw foto
-
cezar d
●
-
Woda
gH 9
kH 6
Generalnie mysle ze wode kranowa mam ogolnie dobra. Nie mam tylko pojecia co do SO4 i K. K podaje jak wielu zaleca 20ppm tydzien a so4 idzie razem.
ph przed wlaczeniem co2 o 9rano 7, przed wylaczeniem o 22 6.6-6.8
swiatlo swieci sie od 14-23, akwarium jest w bardzo ciemnym miejscu wiec naturalne swiatlo wogole na nie nie pada.
Parametrów wody juz nie mierze bo testy sie skonczyly ale po roku ich stosowania mniej wiecej wiem po niektorych roslinach kiedy brakuje NO3/PO4/Fe
zbiornik 200x40x50 200L
filtry:
JBL Greenline 1501 zew.
Fluval U4 wewn.
Rozprowadzam za pomoca atomizera podlaczonego na rurze od filtra zewn. Mgla babelkow w calym akwa.
Ja tak sobie mysle ze mam nadmiar SO4 poniewaz duzo tego podaje/podawalem z MgSO4 i K2SO4. Nie wiem ile mam SO4 w kranie. Nie wierze zeby siarczny w takiej ilosci byly pobierane przez rosliny jak K czy Mg. Wiec zakladajac np ze w kranie mam 50ppm SO4 i podawajac tyg nastepne 30ppm zwiazek ten kumuluje sie znacznie bo nigdy jego nadmiar nie jest kompensowany podmiana wody. Rosliny rosna rosna i nagle zaczynaja starsze liscie robic sie takie przestarzale. Malo pisze sie o Siarczanach. Slyszalem tylko ze mchy nie rosna powyzej 200ppm. U mnie mchy wogole nie chca rosnac, a mowi sie ze to nie sa wymagajace rosliny. Mg podaje symboliczne 3ppm na tydzien bo w kranie mam jakies 8ppm. Potas podaje do podmienianej wody 20ppm bo nie wiem ile jest w kranie a pozniej jakies 15ppm w ciagu tygodnia. Podaje tez 8ppm NO3 na tydzien bo w kranie test pokazywal 0 (zakladam ze ryby i zgnite roslinki dostarcza mi reszte, doszedlem do tego jak mialem jeszcze test na NO3, zauwazylem ze przy nie podawaniu No3 po jakis 2 tyg mam niedobór.) PO4 podaje jakies 1,5ppm na tydzien w kranie test pokazal 0.5ppm. Fe w kranie test pokazal 0 wiec podaje z mikro jakies 0.2 i dodatkowo chelat Fe 0.2 na tydzien.
Wiec zastanawiam sie czy podloze ma tu jakis wplyw czy moze wlasnie SO4 w kranie (poziomu nie znam) i SO4 z K2SO4 podawanego w duzych ilosciach. Jaka jest alternatywa najlepsza dla K2SO4, jakies K+?
Raz od kumpla wziolem do podmiany wode RO i przez tydzien dwa niektóre rosliny przestaly brazowiec. Zredukowalo to skumulowany poziom SO4 który spadl o polowe.
Ale gdyby logicznie biorac bylo to podloze to dlaczego pistia roslina plywajaca ma rowniez przybrazowione korzenie? Moze mikro ktore stosuje i proporcje skladników mikro sa zle dobrane do mojego akwa?
Które zwiazki w wodzie/ podlozu maja duzy wplyw na korzenie i ich rozrost oraz kolor?
Chodzi mi raczej który nadmiar z nich? nie sadze zebym mial niedobory no chyba ze mikro.
To temat ktory szukam i szukam i nie znajduje.
-

DTANK
●
próbuję to wszystko jakoś pozbierać. jeszcze jedno pytanie - co ile podmieniasz wodę i w jakich ilościach ?
- z tego co wiem to Cu ma zły wpływ na korzenie.
-potas lepiej podawać w kno3 i ew. uzupełniać w k2so4, a ty robisz odwrotnie
-może podmiany robić z RO i mineralizować
-po niedoborach chyba prędzej, szybciej dojdziesz do sedna sprawy dlatego zrób foty roslin
-to tyle co mi przyszło do głowy, ale tu sądzę jest gdzieś "pies pogrzebany"

-
cezar d
●
-
Dzieki Cezar za zainteresowanie tematem.
Podmiany robie co tydzien 50%.
Stosuje sie do teorii T.Barr'a ze w akwarium z mocnym swiatlem dla akwarium duzo gorszy jest niedobor jakiegos skladnika niz jego nadmiar. Jedyne z czym sie powstrzymuje to fosfor, nie daje go duzo. Wiem ze braki fosforu moze nie braki nawet a jego slabe stezenia nawet powoduja zachamowanie. Czytalem troche na anglojezycznych forach ze fosfor najlepiej rosliny pobieraja przez korzenie i jedo niedobory silnie hamuja rozwój korzeni.
Ale nie wiem czy warto zwiekszyc jego dawki do slupa wody w podlozu mysle ze powinno byc go wystarczajaco. Dziwi mnie jednak pozytywnie ze na powierzchni mojego Manado nie mam wogole mulu /takiego ktorego musialbym odmulac/ jakis napewno jest.
jakies sugestie?
porobie kilka zdjec roslin.
-

DTANK
●
zaczalem podawac ostre dawki PO4 tzn. przez pierwsze 3 dni 1ppm na dzien. i widze juz jakas poprawe. jak zaczalem podawac wiecej PO4 to wzroslo zapotrzebowanie na CO2 z jednego b/sek do 2b/sek. i na NO3 i na Fe. Wczesniej chyba dawalem za duzo potasu tzn za duzo bo inny skladnik limitowal wzrost. Musze przestac sie bac tego PO4 i zaczac utrzymywac na wyzszym poziomie 2ppm a nie jak dotychczas 0,5-1 bo pewnie ten test PO4 Sery o kant......
czasami odnosze wrazenie ze wpadam z jednego niedoboru w inny.
-

DTANK
●
u mnie po4 jest cały czas na ponad 2 ppm. nawet podawełem go więcej bo rotala greem mi brązowieje tylko zielenice się pokazaly na anubiasie i lekko odpuscilem. czy przypadkiem nie podajesz za mało co2 ? w moim zbiorniku to nawet nie jestem w stanie policzyc bąbli na sek a ma 160 L !
-
cezar d
●
-
uzywam atomizera na rurze od filtra zewn. niesamowicie wydajny z Honk Kongu.Czyszczenie polega na wyczyscczeniu rur filtra co odbywa sie tak czy siak i przetarciu wacikami od uszu wnetrze atomizera.
Wczesniej uzywalem spiekow i tez tak jak mówisz nie moglem policzyc babelków a i tak nie bylo zadowalajacych efektow. Jeslibym zrobil 3 bable to po 4-5 godzina mam przyduche, sprawdzilem o malo co nie podusilem ryb. bo wlacza sie 4 godz przed swiatlem a wiec jest ciemno i nikt sie rybom nie przyglada.raz jak zaswiecilo sie swiatlo to zona z przerazeniem dzwonila co robic. nie zastapilbym tego atomizera niczym innym ze wzgledu na wydajnosc. Poprzednio na dyfuzorach starczalo mi na 1,5 miesiaca a teraz juz idzie 3 miesiac. podaje co2 12h od 9-21 a swiece od 14-23. zamowilem go na ebay'u , w Polsce kilka osób tym chyba chandluje ale cena wyzsza. zielenice na anubiasie to raczej moze byc niedobór PO4 a nie nadmiar
Spiekom ceramicznym do 200L mówie stanowczo nie (wylaczajac te z najwyszej pólkil -nie mialem nie wiem)
-

DTANK
●
odswierzajac temat sytuacja z PO4 pomogla na jakis czas. Od 1,5 roku nawozenia stan moich roslin nie byl zly ale tez i nie zadowalajacy. Po podmianach bylo ok ale juz 5-7 dnia po cos sie zawsze psulo z roslinami. Zastosowalem mnóstwo kombinacji z nawozami i nic.
roslinyslabo bablowaly, rosly ale wolno, brzegi byly jakby nadpalone, powykrecane, pofaldowane, liscie blado zolte/zielone. Takie dziwna chlorotyczne miejsca na calych lisciach. Slabo sie ukorzenialy. Mimo to stojac kilka metrow od akwarium mialem wrazenie ze wszystko wyglada super. Nie mialem za bardzo problemów z glonami poza czasami pylem na szybie.
Wreszcie postanowilem uzyc RO i robic to co robilem dotychczas. I widze ze wszystko zaczyna isc w dobrym kierunku.
Badalem kranowe roznymi testami na Ca,Mg,NO3,PO4 i Fe i testy wskazywaly jedynie sladowe ilosci tych substancji.
Na podstawie kilku danych i info na necie doszedlem do wniosku ze musi byc jeszcze cos innego w wodzie czego jest duzo i co dodaje z nawozami a czego nie moge zmierzyc.
Jedyne co wchodzilo w rachube to K i SO4. K dodawalem z K2SO4 i KNO3 i KH2PO4. Dodawalem mniej pozniej wiecej. SO4 szlo razem z K2SO4 i MgSO4*7H2O. Wydaje mi sie ze podloze tez zmagazynowalo jakas ilosc SO4. Nie dodajac K sytuacja roslin wyraznie sie pogarszala wiec po podmianie dawalem K2SO4 i pierwsze 2 dni byly ok. Wydaja mi sie ze woda kranowa tez potrafila miec rozne wartosci SO4. Mysle ze poziom SO4 ktorego nie potrafie zmierzyc skumulowal sie do takich rozmiarow ze zaczalem miec permanentne problemy z roslinami. Bywalo ze ich stan sie polepszal a pozniej pogarszal.
Kolejna rzecza byly mchy wodne. Wogole nie chcialy rosnac , amowi sie ze nie sa to zbyt wymagajace rosliny.
Malo sie pisze gdziekolwiek o siarce i jej wplywie na rosliny wodne. na jednej z angielskich forów znalazlem info ze powoduje przedwczesne starzenie sie lisci i to by sie zgadzalo bo u mnie czubek rosliny wygladal zieloniutko i zdrowo a juz poziom nizej liscie albo byly jakby lekko brazowe na powierzni albo brzegi starszych lisci byly powykrecane do dolu albo wygladalo to jak lekka chloroza miedzyzylkowa na starszych lisciach. No i glówny problem tego watku to korzenie wyrastaly i szybko robily sie jakby pokryte brazowym nalotem a pozniej zamieraly.
Mysle ze za to wszystko odpowiada SO4. Poniewaz podawalem tego srednio 20-40ppm na tydzien wraz z MgSO4 i KSO4 i moglo byc tego w wodzie nawet 100ppm to kumulacja tego mogla nastapic juz w trzecim tyg, nawozenia.
Co o tym wszystkim myslicie?
Idzie jakos sprawdzic stan SO4 jakimis testami?
-

DTANK
●
Witam
DTANK jak sytuacja wygląda obecnie? Też mam problem praktycznie identyczny jak twój. Blade stożki wzrostu, u limnophilli sessiliflory całkowite zahamowanie wzrostu, rośliny praktycznie nie wypuszczają nowych korzeni.
Po tygodniu od przycięcia heteranthery, nie puściła nawet 1cm nowego korzenia. hygrophilia guianesis ma blade krańce liści a żyłki i bliskie okolice żyłek są zielone.
Mchy też nie rosną.
Doszedłeś przyczyny u siebie?
pozdro
-
Emmanuel
●
- Ranga: Początkujący
hej dawno mnie tu nie było na forum sytuacja wygląda chwiejnie tzn. cala zabawa tkwi w mikro.Wydaje mi się wręcz jestem prawie pewny ze wszelakie mikro rośliny niepływające pobierają efektywniej z podłoża, przynajmniej niektóre z mikro. jeśli podajesz do wody to tak naprawdę nie wiadomo jakie dawki podawać żeby efektywnie coś z tego dostawało się wgłąb korzeni do podłoża. Nie mam mineralizowanego podłoża wiec dodaje mikro tylko do kolumny wody. Jestem teraz na etapie zmiany proporcji każdego mikro co 2-3 tyg. metoda prób i błędów próbuje dojść które dawki każdego mikro z osobna będą lepsze. Na pewno wiem ze 0,1 Fe / tydzień to za mało do mojego akwarium jeśli podaje PO4 i jego poziom wzrasta >0,5 Najlepiej chyba nie podawać PO4 do akwa jeśli jego poziom się nie zmniejsza to znaczy akwarium dostarcza dostateczne ilości PO4 w ciągu tygodnia. Jeśli PO4 jest za dużo najprawdopodobniej łączy się z Fe. Fe oddzielnie poza mikronawozem najlepiej podawać codziennie w małych dawkach powiedzmy 0,05ppm/dzień. To czy natomiast korzenie rosną czy nie to doszedłem ze to wina tylko złego nawożenia. Wiem to ponieważ mam rośliny pływające które z podłożem nie maja nic wspólnego i jak korzenie nie rosną to nie rosną u każdej rośliny. Na 100% to brak jakiegoś mikroskładnika
-

DTANK
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Cześć, czy wedlug was zastosowanie żwirku i pod niego jakiegoś rodzaju kapsułek nawozowych może dać podobny efekt jak podłoże aktywne? Pytanie takie dlatego ze chce wystartować akwarium ale bez co2 i ...
|
|