czy 4x24w to za dużo na 120l akwarium?
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
czy 4x24w to za dużo na 120l akwarium?
-
rudolf73
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Białystok
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
1 W na 1 l wody netto ... hmm. Jeśli nie masz doświadczenia z roślinniakiem to idę o zakład że będziesz mial duże problemy z glonami. Odłącz jedną świetlówkę o na początek będzie OK a dowalić światła zawsze można.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Nie 1W lecz 0,8w ..Poza tym to czy pojawia się glony czy nie zależy również od innych czynników między innymi -nawożenia ,czasu oświetlenia , podłoża .To może być o wiele za dużo ,ale tez nie musi .
-

mayaca
●
mayaca napisał(a):Nie 1W lecz 0,8w ..Poza tym to czy pojawia się glony czy nie zależy również od innych czynników między innymi -nawożenia ,czasu oświetlenia ,podłoża .To może być o wiele za dużo ,ale tez nie musi .
Wydaje mi się że podał objetośc zbiornika brutto czyli wyjdzie mu około 100 netto +/- 5% a to daje wtedy blisko 1 W na litr, w nowych zbiornikach to własnie nadmiar światła jest podstawowym czynnikiem wpływającym na glony dlatego zaleca się stopniowanie czasu bądź natężenia światła.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
kaboom napisał(a):mayaca napisał(a):Nie 1W lecz 0,8w ..Poza tym to czy pojawia się glony czy nie zależy również od innych czynników między innymi -nawożenia ,czasu oświetlenia ,podłoża .To może być o wiele za dużo ,ale tez nie musi .
Wydaje mi się że podał objetośc zbiornika brutto czyli wyjdzie mu około 100 netto +/- 5% a to daje wtedy blisko 1 W na litr, w nowych zbiornikach to własnie nadmiar światła jest podstawowym czynnikiem wpływającym na glony dlatego zaleca się stopniowanie czasu bądź natężenia światła.
Według mnie nie ma czegoś takiego jak nadmiar światła .to inne czynniki nie idą w parze z mocą oświetlenia .
Ale każdy sposób dobry byle były efekty .
-

mayaca
●
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l
140 długość
50 szerokość
75 wysokość
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post.
Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...
Witam właśnie jestem w fazie kompletowania sprzętu i szukam lampy odpowiedniej do akwarium 70x50x45 wysokie.
Myślę o lampie Chihiros RGB Vivid II 130W
Czy to jest dobry pomysł a może macie lepszy pomy...
|
|