Proszę o ocenę, Wszelkie sugestie mile widziane - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Proszę o ocenę, Wszelkie sugestie mile widziane

Liczba wyświetleń: 7779·Odpowiedzi: 39
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
suzukaGSXF konin
Moje pierwsze akwarium. Niestety popełniłem kilka błędów. Akwarium ma juz 1,5 miesiaca i zastanawiam się czy nie rozpocząć od nowa.

Akwarium 112l profilowane
Oświetlenie 2x 18 W
Świetlówki :
- T8 Sera Daylight Brilliant
-T8 Sera Plant Color

Rośliny to
-kryptokoryna
-pistia
-jakies zabienice
-jakaś trawa
-Wgłębka
-Mech

Za dwa dni będę miał dostęp do ogromnej bazy roslin z likwidowanego akwarium holenderskiego. Dlatego proszę o sugestie co wywalić

Podmiana wody raz w tygodniu 20l
Stosuje Easy Carbon
Oraz Co2 z bimbrowni
Nawóz tropical Aqua florin i jakieś minerały tez z Tropicala

Obecnie mam problem z roślinami. Otóż na liściach jakiś czas temu pojawił sie brązowy nalot. Obecnie po stosowaniu Easy Carbon proces ten się zatrzymał ale nie ustąpił.
Drugim problemem jest ze ciągle obumierają rośliny. Liscie robią się brązowe a w koncu przezroczyste i gniją. Kadrynalnym błędem z mojej strony było złe przygotowane podłoże. Całe dno wysypane jest tylk otym białym kamieniem o rożnej gradacji bez żadnego torfu itp. Czy można teraz jakoś to naprawić bez demolowania całego zbiornika?
Czy na takim podłożu da rade posadzić małego henka?

suzukaGSXF
Ranga: Początkujący

Miasto: konin

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

27 maja 2012, 08:11   (#2)  

Jesli nie chcesz robić restartu to jedyne co można wykombinowac w celu wzbogacenia podłoża to aplikacja kulek nawozowych pod korzenie roślin. Jeśli chcesz pobawić się z roślinami to zdecydowanie musisz zwiększyć ilość światła jaką masz w akwarium i to razy 2. Jeśli głównie kryptokoryny "gniją" to nie przejmuj się one potrafią tak reagować na przesadzanie, jak tylko dobrze się ukorzenią to odbiją. Małego heńka to w tym akwarium nie utrzymasz za mało światła. Co do roślin z holendra które dostaniesz to zapewne także były dobrze pędzone na nawozach i miały odpowiednią ilość światła więc niekoniecznie będa dobrze rosły u Ciebie przynajmniej na poczatku.

Opcja "B" wywalić wszystko, dać ziemię pod żwirek i prowadzić akwarium jako Lowtech, poczytaj o akwariach LT, napewno będzie to najtańsza opcja a wcale nie najgorsza.

kaboom
Ranga: Aktywny użytkownik

suzukaGSXF konin

27 maja 2012, 08:44   (#3)  

Tak się zastanawiam jak zwiększyć ilość tego światła. Mam obudowę firmy di versa i ciężko będzie tam coś dodać. Mało miejsca. Jedynie pod świetlówki dam coś by dobrze światło ukierunkować. Ale to wszyto. No chyba ze wywalę te rośliny z tafli wody
Co do roślin z holendra to zgadza się pochodzą z profesjonalnej uprawy. Razem z roślinami dostane 3 l nawozu własnej rooty na którym te rośliny rosną od początku. Dlatego tez wstrzymuje się z kupnem ProFito.
A co do wyglądu jaki pomysł na zmianę prawej strony?

Aha własnie kryptokoryna rośnie najlepiej. Liście ma długie i bardzo ciemno zielone. Widać ze zdrowe.

suzukaGSXF

cezar d kołobrzeg

27 maja 2012, 09:28   (#4)  

witaj ! zacznij wszystko od początku. ten biały żwir nie pasuje do zbiornika roslinnego z wielu powodów (brak naturalnosci, płoszące się ryby itd). nie wolno pakować muszli ! zatwardzają wodę. kup podłoże np aquabasis plus, a na to żwir rzeczny. z roslin najlepsze będą rośliny nie wymagające dużo swiatla. do jakich będziesz miał dostęp z holendra ? na pewno zwartki, strzalki wodne, anubiasy, microsoria. przy tym świelltle będą rosły. :lol: i wywal pistię bo zacienia zbiornik :!:

cezar d
Ranga: Znający temat

Miasto: kołobrzeg

suzukaGSXF konin

27 maja 2012, 09:53   (#5)  

A czy tą wode i nie czyszczony filtr mogę potem wykozystac by przyspieszyc dojrzewanie akwarium czy wszystko wymyć i odnowa zalać świeżą wodą?

suzukaGSXF

cezar d kołobrzeg

27 maja 2012, 09:54   (#6)  

filtr to nawet powinieneś pozostawić i np 50% starej wody.........

cezar d

27 maja 2012, 11:19   (#7)  

Witam

Z góry przepraszam za bezpośredniość wypowiedzi. Tematy typu co tu zmienić kiedy na zdjęciu mamy atrapę akwarium ze żwirkiem kilkoma kryptokorynami na 3 - im planie pojawiaj si ę coraz częściej na forach akwarystycznych. Nie wiem czym do końca jest to spowodowane jednak śmiem podejrzewać, iż wynika to z laickości akwarystycznej osób piszących cokolwiek na forach tematycznych. Laickość przejawiać się będzie zrobieniem baniaka w stylu LT kompletnie bez pomysłu, gdzie mamy domek pirata, vw garbusa i jeszcze kilku innych charakterystycznych akcentów w tym kurtyny powietrznej na połowie długości baniaka która dodatkowo natlenia wodę. Zapytany akwarysta po co ta kurtyna odpowiada bo mi się podoba. Inna sprawa, że rzeczy typu domek, wartburg, U-Boot albo wspomniana kurtyna wyglądają co najmniej średnio w baniakach i to nie tylko moje zdanie jest. Kolejną sprawą w przypadku baniaków jak pokazany powyżej jest niechęć do czytania początkujących akwarystów. Wiem po sobie bo przez pierwsze dwa miechy zadawałem pytań mnóstwo jednak na moje pytania mało kto odpowiadał sensownie, więc wziąłem się za czytanie forów, pism i coś tam wiem dzisiaj.

Na pytanie zawarte w w tym temacie - co zmienić? Kolego zapytajmy co chcesz mieć w swoim baniaku? Czy chcesz LT z domkiem i napowietrzaczem? Czy może LT z głową zrobione a może HT? Do pierwszego wyjścia brakuje Ci domku, do drugiego zmiany obsady roślin oraz granulacji żwirku. Ja na Twoim miejscu zamieniłbym biały żwirek na czarny bazalt i floran (filtus) pod to. W tą pokrywę śmiało zmieścisz T5 2x24W o długości 438mm (trochę Cię to skrobnie - z zapasem ok. 200zł), na CO2 z prawdziwego zdarzenia przyjdzie pewnie czas bo zdaję sobie sprawę, że jest to niemały wydatek, obsada roślinna do ustalenia masz pole do popisu.

Odnośnie pierwszej części - celem nie było naigrywanie się z początkujących akwarystów bo gust każdy ma swój i co innego im się podoba. Niektórzy twierdzą, że nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi. W tym i wielu innych przypadkach można by tych pytań uniknąć czytając, przeglądając fora a nie praktycznie na "żywca" stawiać LT w dodatku marnego i pytać co tu zmienić. Także kolego suzukaGSXF czytaj, oglądaj, porównuj, obierz swój kierunek tworzenia akwarium i do dzieła.

Pozdrawiam
Hodujmy i dbajmy o nie.
www.projstal.pl

Pedrosnicus

suzukaGSXF konin

27 maja 2012, 13:02   (#8)  

I to mi sie podoba. Konkretne odpowiedzi. Wiem ze to akwarium jest nijakie i własnie to chce zmienic. Domki kurtyny itp juz dawno przestały mi sie podobac. Moim celem jest stwozenie dobrego a zarazem ładnego otoczenia dla 2 sumów rekinich które mam juz dobre 3 latka. Nie chce skalniaków i tym podobnych kompozycji bo mysle ze nijak to bedzie pasowało do tych ryb co mam. Akwarium typu Lt moze byc. Gdyby któś odpowiedział mi na pytanko którą z tych roslin wywali która przesadzic lub konkretnie nazwy roslin jakie kupić aby to akwarium zaczeło wyglądac jak nalezy. Juz myslałem o tych t5 jutro kupie tylko z jaką swietlówka. Dra roslin czy taką co wybarwia ryby? a moze jakis standard wystarczy. Co do CO2 to mam z tym stycznosc na codzien. Prowadze warsztat samochodowy i mam pytanie. Mam 5 zbednych butli spawalniczych po Co2. Moge to zastosowac czy musze kupic nowe?

suzukaGSXF

27 maja 2012, 14:16   (#9)  

Witam

Butla CO2 z migomatu pasuje jak najbardziej. dodatkowym jej atutem jest deczko większa grubość ścianek niż w identycznej butli po gaśnicy śniegowej 6kg. Ciśnienie, jakim nabijane są butle CO2 to ok. 160barów, choć próby szczelności są przeprowadzane na ciśnieniu 300bar. Wynika to z rozszerzalności CO2 wraz z temperaturą (CO2 jest ładowane na zimno). Prawdopodobnie wystarczy zawór, który masz zamontowany, do którego dokupisz reduktor i resztę tzn. złączki zaworki i wężyk PoliUretanowy fi6. Rośliny do LT - hmmm ciężko się wypowiedzieć, gdyż nie wiem co Ci się podoba. Ja proponuję niskie krynie (cr. wendtii), rotala sp. green,echinodorus tenellus, sagittaria subulata, wywłócznik rdzawy, czerwony, na pewno jakies odmiany microsoriów, bolbitis heudelotti, wąktrotka (hydrocortyle) jest ich sporo odmian - ja znam 3, mógłbyś się pokusić o blyxie japonicę, jakaś alternathea, któraś z bacop (caroliniana, australis), hydrophilia polysperma, limnophilia aromatica na pewno mchy (szczególnie ładnie wyglądają na kamieniach czy korzeniach) aha i pierwszy plan - ciężko może spróbuj elatine triandra gęsto posadzona i do tego cięta żeby się rozrastała, niektórzy robią trawniki z wgłębki (przywiązujesz ją). Przy doborze roślin pamiętaj o jednym - im drobniejsze podłoże tym łatwiej będzie Ci sadzić szczególnie mniejsze rośliny. Opisałem całą czopkę jednak poczytaj o wymaganiach roślin - szybko czy wolno rosnąca. Napewno szybko rosnące są dobre na start baniaka gdyż wyciagają z wody to czego jest za dużo, jakie ma wymagania świetlne i dopasuj obsadę do możliwości żeby uniknąć sytuacji bo coś tam nie rośnie. CO2 - jest sens montażu kiedy mamy sporo światła od 0.6W/l. Wraz z podwyższeniem ilości watów na litr obserwuj rośliny i dobieraj nawożenie tak aby nie było niespodzianek. CO2 tylko wzmaga apetyt na nawozy. Świetlówki - polecam zestaw Sylvania Grolux oraz Auqastar (miałem i było fjanie) ew. coś z Juwela. Apropos Juwel tak wg. mnie ma hmmm może miał dobre ceny, gdyż od dwóch lat nad 216l brutto mam HQI 7x70W 6500K w halopakach (takie HQI dla ubogich). A może pomyśl o otwartym baniaku i HQI 1x70W w halopaku. Wybór należy do Ciebie.
Co do suma - odpuściłbym sobie, gdyż te ryby rosną dość spore i potem łatwo jest je płoszyć w baniaku jak Twój gdyż nie mają gdzie się schować podczas wkładania rąk do akwa. Wiem bo sam przerabiałem w mojej mamuśki baniaku (identyczny jak Twój) temat usunięcia dwóch sztuk takich "rybek".

Pozdrawiam
Hodujmy i dbajmy o nie.
www.projstal.pl

Pedrosnicus

suzukaGSXF konin

27 maja 2012, 17:31   (#10)  

Wiem ze małe akwarium. Ale te sumy są ze mna z akwarium 50l od małego. Mam chec założenia większego akwarium ale jak sami zauważyliście za mało wiem. Mam akwarium za śmieszna cenę 50zł 130cmx40x70cm A to juz jest ladny litraz. Pomyśle za jakiś czas.

suzukaGSXF

suzukaGSXF konin

27 maja 2012, 19:28   (#11)  

Dobra wiec zacznijmy od początku. Plan taki. Wszystko wywalam. Na dno daje 13l ziemi torfowej a dokładnie jest to paczka ziemi ogrodowej skład torf wysoki i trof niski. Przykrywam to no moskitierą na to daje zwirek bazaltowy. Pytanie tylko jakiej gradacji? jakies sugestie? czy do tej ziemi zanim położę moskitierę i przysypie dać trochę kulek gliniano torfowych? Jak uporam sie z tym to pójdziemy w strone aranzacji. Jutro bede miał juz pełną liste roslin jakie mi przypadna w prezencie. Aha i są to całe rosliny z holendra 400l a nie tylko sadzonki.

Ps pozostac przy ziemi torfowej czy szukac substratów?

suzukaGSXF

28 maja 2012, 01:13   (#12)  

Substrat byłby odpowiedniejszy bo nie musisz go niczym przykrywać tylko różnica jest taka - ziemia ma już w sobie jakieś nawozy do tego zbija Ph jak oszalałe dlatego po starcie baniaka jeżeli zajdzie potrzeba dosyp troszki wapienia (skały wapiennej albo dolomitu - rozkruszone albo włóż do baniaka mały kamyczek wapienny, który będzie zatwardzał wodę i ją alkalizował. Na nią bazalt - frakcja od 1-2 do 4-5 mm. Ziemia z bazaltem to są grosze a substrat do Twojego baniaka ze 200zł będzie kosztował.Ziemia po pewnym czasie lubi wypływać wraz z roślinami z pod siatki. Może jednak substrat (ASII+ ). Ja bym się ku temu skłaniał . Sam postawiłem baniak na ASI i nie narzekałem i nie narzekam. Wsadziłem w niego 300zł i nie żałuję tych pieniędzy.

PZDR
Hodujmy i dbajmy o nie.
www.projstal.pl

Pedrosnicus

suzukaGSXF konin

29 maja 2012, 03:34   (#13)  

Juz po gruntownym restarcie. Pisac co nie tak co ok . Wszystkie sugestie mile widziane. Oceniac. Jak narazie bez mieszkanców tak około tygodnia mimo ze woda pół na pół stara ze swiezą. Filtr nie myty.
Cz dokładac juz teraz dodadkową swietlówke 24w czy jeszcze poczekac?

suzukaGSXF

29 maja 2012, 08:04   (#14)  

No i LT jak trza. Gratutluję. Od razu heterantera na 3 - ci plan jak dla mnie mało roślin. Śmiało jak masz świetlówkę to zakładaj.
Hodujmy i dbajmy o nie.
www.projstal.pl

Pedrosnicus

29 maja 2012, 09:02   (#15)  

Kto pyta, nie błądzi... :) Robi się coraz sensowniej. Życzę powodzenia w świecie roślin wodnych. Będę śledził rozwój baniaka.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

suzukaGSXF konin

29 maja 2012, 09:16   (#16)  

Na 3 plan specjalnie tak mało ponieważ kolega od którego dostałem te wszystkie rosliny mówił ze ona tak strzelą ze jeszcze będę musiał je z stamtąd wycinać zresztą widziałem co było u niego. No i tez nie jestem w stanie tam już nic posądzić bo jak tylko reką kusze to rośliny wypływają. Musze poczekać aż sie trochę ukorzenia. Długo to może potrwać? Mam obawy ze jak wpuszczę troszkę większe ryby by mi nie zrujnowały wszystkiego

suzukaGSXF

cezar d kołobrzeg

29 maja 2012, 09:45   (#17)  

jedyne co teraz powinienes zrobić to przesadzic rotalę na srodkowy 3 plan bo tu gdzie teraz jest to nie będzie rosla :!: nawet jak dołożysz jeszcze świetlówkę.....

cezar d

suzukaGSXF konin

29 maja 2012, 13:50   (#18)  

Wildze ze macie racja. Rotala jest trochę w cieniu. A gdybym zostawił ja tam gdzie jest a dołożył jedną świetlówkę w poprzek tylko dla niej plus tą t5 24w z przodu

suzukaGSXF

AdamA Warszawa

29 maja 2012, 14:20   (#19)  

Pedrosnicus napisał(a):Na pytanie zawarte w w tym temacie - co zmienić? Kolego zapytajmy co chcesz mieć w swoim baniaku?

To najważniejsze pytanie, do wszystkich zaczynających zabawę.
Ale widzę, że tu już zmiany pełną parą :-)

AdamA
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Warszawa

29 maja 2012, 19:05   (#20)  

suzukaGSXF napisał(a):Na 3 plan specjalnie tak mało ponieważ kolega od którego dostałem te wszystkie rosliny mówił ze ona tak strzelą ze jeszcze będę musiał je z stamtąd wycinać zresztą widziałem co było u niego. No i tez nie jestem w stanie tam już nic posądzić bo jak tylko reką kusze to rośliny wypływają. Musze poczekać aż sie trochę ukorzenia. Długo to może potrwać? Mam obawy ze jak wpuszczę troszkę większe ryby by mi nie zrujnowały wszystkiego

Nie czekaj, aż się ukorzenią tylko dosyp podłoża bo to pewnie przez to wypływają. Dobrze niech rośliny strzelają w górę - od tego są i to jest najlepsze w tym wszystkim. Jednakże do sadzenia roślin polecam :

http://dlapacjenta.pl/sklep/product_inf ... ts_id/1022

Wydatek max 16zł w sklepie medycznym a wygoda nieopisana. Do tego jak sadzić? więcej kęp a po 4 max 5 sadzonek oczywiście mówię tutaj o jednym gatunku. Kibicuję Ci a to przedewszystkim z tego względu, że robisz szybkie postępy. Oby tak dalej.

aha i jeszcze jedno - Panowie gdzie Wy widzicie tu rotalę? Czy to czasem nie jest didplis diandra to takie coś wysokie igiełkowate z prawej strony?
Hodujmy i dbajmy o nie.
www.projstal.pl

Pedrosnicus

Dalsza część dyskusji jest dostępna po zalogowaniu

Ten wątek zawiera 40 odpowiedzi...

i dołącz do nas — to bezpłatne i zajmuje minutę.

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

SCAPER'S - prośba o ocenę

PKS_26 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5417
Po mału przygotowywana do nowego projektu:) prosze bardziej doświadczonych w aquascapingu o ocenę i ewentualnie krytykę. 2.jpg 3.jpg 1.jpg

Aranżacja , wybór roślin proszę o pomoc

nestori w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2119
Witam , w przyszłym tygodniu planuję zakup roślin do mojego akwarium 60x30x30 . Stworzyłem ręcznie plan gdzie oraz jakie rośliny umieszczę . W akwarium będzie także korzeń. Zdjęcie akwarium z korzenie...

Proszę o rozpoznanie roślin

lomacz w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1016
Witam! Jestem na etapie zakładania nowego akwarium, w akwarystyce miałem przerwe 12 lat. Zakładam póki co zbiornik 126l. Proszę o rozpoznanie roślin z obrazka bo taka aranżacja mnie interesuje. Z góry...

Kostka na ziemi start 40l, proszę o porady i ocenę

samniewiempocoto w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 101 · Wyświetlenia: 23713
Witam Wszystkich , Jestem tu nowy na forum wiec na początku chce się przywitać :) Moja kostkę posiadam od około 2 lat wcześniej miałem tylko sztuczne rośliny ,dość niedawno bo od 2-3 tygodni zacząłem ...

Prośba o ocenę kompozycji

Printer w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 4727
Chciałem prosić o ocenę i może jakąś sugestię :roll: Jakoś brakuje mi pomysłu na układ skał

Akwarium w stylu naturalnym - prośba o sugestie.

Nature w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7395
Dzień Dobry Wszystkim :) Jako że to mój pierwszy post na forum - Michał miło mi. Aranżacja którą planuje opierała się będzie na korzeniach oraz skałach.Wszelkie kwestie z tym związane czekają na od...

Moja aranżacja ... moje marzenia - proszę o poradę

Krzysztof100 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2454
Witam, w najbliższym czasie zmieniam akwarium i powstaje w mojej głowie projekt jak to miało by wyglądać. Poniższy projekt to są moje marzenia, to jest zlepek z obejrzanych setek aranżacji, wiem że to...

Początek przygody, krewetkarium 20l. Czekam na sugestie.

Istotka95 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1387
Witam wszystkich którzy postanowili zerknąć na mój wątek. Obecnie jest w trakcie tworzenia drugiego krewetkarium, pierwsze raczej założyłam bez zastanowienia i czytania o tym. Te małe urocze skorupiak...

Proszę o pomoc w identyfikacji kamienia.

wojtasek4321 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5787
Wie ktoś może, czy to aby na pewno kamienie ADA?

Sugestie, pomoc przy aranzacji

Martin206 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2849
Witam Poproszę o jakieś opinie ułożenia kamieni w baniaku 120x40x50 OW. Styl Iwagumi. Tło nie lepszy wybór będzie na kolor czarny lub niebieski? Podłoże będzie czarne.

Statystyki

Ten temat przegląda 685 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571615
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 685 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.