Czystość pokarmów płatkowanych - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czystość pokarmów płatkowanych

Liczba wyświetleń: 1173·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam,
Używam róznych mixów pokarmowych gotowych płątków firm JBL oraz TROPICAL. Pokarmy są fajne, ryby chętnie je pobierają i są w dobrej kondycji. Jest jeden problem gdy ryba chwyta płatek i go "miele", a skrzelami wypuszcza pył, który w efekcje spada na substrat zanieczyszczając go. Najgorsze są tutaj Ramirezy, które przed zjedzeniem długo i namiętnie mielą pokarm i w efekcie połowa w formie pyłu wypada im skrzelami na dno... Moje pytanie jest takie - czy istnieją na rynku bardziej czyste pokarmy płatkowane, takie które nie pylą, a zarazem mniej podatne na rozpadanie się?

AquaMike
Ranga: Zainteresowany tematem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

24 maja 2012, 13:44   (#2)  

Sprawa wygląda podobnie jak z nawozami różnych i firm i praktycznie każdym produktem, który może różnić się składem.

W tej kwestii wszystko zależy od technologii produkcji,
producentom generalnie zależy na tym aby pokarmy jak najmniej "brudziły wodę" a były przy okazji były jak najlepiej przyswajalne z dbałością o zdrowie i kondycję mieszkańców akwarium.
Nie każda firma ma natomiast odpowiedni budżet, środki oraz zaplecze doświadczalne aby powstał taki produkt i tu bywa różnie.

Ważny jest też skład, ponieważ pokarmy stanowią również bazę substancji odżywczych dla roślin

Jeśli firma jest "bogata" i ma w miarę nowoczesną linią produkcyjną, możemy mieć nieco większą pewność, że jakość preparatu z założenia powinna być lepsza. Czy tak jest zawsze - tego nie wiemy, ponieważ znamy marki wyceniane na miliony euro, które nie potrafią stworzyć dobrego produktu dla akwarystyki. Są też firmy, które się nie rozwijają, nie korzystają z najnowszych technologii i produkują "po staremu", niestety nie mamy wiedzy aby stwierdzić, która z nich jest OK a która nie.

Swego czasu miałem okazję obejrzeć wyniki badań firmy Tetra, gdzie porównywali pokarmy przed i po modernizacji linii produkcyjnej oraz skrupulatnie badali przyrost biomasy oraz frakcję wydalin ryb i doświadczalnie dochodzili do tego jak dopracować proces przygotowania oraz pakowania pokarmów, żeby osiągnąć zadowalające efekty.

Wypuścili nawet osobną linię "niebrudzących" pokarmów dla welonów, ponieważ są świadomi jak brudzą te ryby i że stanowi to nie lada problem w akwariach ogólnych.

Na wysoką jakość pokarmów stawia też Rataj (te nie są dostępne w Polsce).

Generalnie w tej kwestii trzeba dojść samemu, który pokarm najlepiej się sprawdzi.
Były już na rynku firmy, które rzekomo były zakładane, przez byłych dyrektorów SERA i innych znanych marek a jak było z tymi pokarmami to sami wiemy, ryby nie bardzo chciały to jeść :)

Osobiście używam pokarmów TETRA i Hikari i spokojnie mogę je Wam polecić.
Tym bardziej, że są dostępne w większości sklepów.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

25 maja 2012, 17:25   (#3)  

Dzięki za info w takim razie wypróbuję Hikari :)

AquaMike
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20250215_190955.jpg

Jakość pokarmów firmy Tropical

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8100
Witam Chciałem się tutaj pochylić na pokarmami suchymi firmy Tropical. Słyszałem różne opinie i przeważa w nich to że na dłuższy czas nie powinno się karmić Pokarmem suchym Tropicala. Słyszałem też ...
20211115_151823.jpg

Czystość CO2 z butli

szkot w Technika CO2 · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4929
Od kilka dni podaje co2 z butli na reaktor własnej roboty. To jest zwykła butelka PET założona na gąbkę i do niej wciśniety jest wężyk od co2. Gąbka jest na wlocie filtra wewnętrznego. Rozpuszczalność...
YouTube

Przegląd pokarmów dla zbrojników

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1378
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Przegląd pokarmów dla pyszczaków z Malawi

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1405
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Test pokarmów Tetra: Micro Crisps, Pleco XL Tablets, Delica

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1749
Zapraszam do obejrzenia.

Pełna oferta pokarmów Vitalis

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-vitalis-news-cb8a081d95cd2be6a2a34ceaa4d4c1bf.jpg Miło nam poinformować iż do ofery sklepu dołączyły nowe pokarmy marki Vitalis. Ak...
pokarm-dla-ryb-ankieta.jpg

Jakich pokarmów używamy (ankieta)

roslinyakwariowe.pl w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 9523
pokarm-dla-ryb-ankieta.jpg Zapraszamy do udziału w ankiecie nt. pokarmów dla ryb i krewetek. Prosimy o wybranie marki pokarmów, które stosujesz w swoim akwarium. Jeśli używasz kilku z nich - może...

Ankieta: czy korzystasz z pokarmów wakacyjnych/weekendowych

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2195
Zapraszam do udziału w ankiecie.

Czystość wody RO

pt123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 7758
Czy to normalne, że woda RO zawiera niezerowy poziom azotanów? Kupuję od czasu do czasu wodę RO w pewnym sklepie akwarystycznym. Ostatnie sprawdziłem ją testem NO3 Zooleka i JBL. Oba wykazały zawarto...

(Nie)czystość powietrza...

jackdaniels w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 753
Witam wszystkich. Mieszkam w centrum Warszawy :( Tak, wiem, wszystko wiem...:) Mam problem z powietrzem którym oddycham i którym ew. będą oddychać moje rybcie. Planuję zbiornik 112 l ale kwesti...

Statystyki

Ten temat przegląda 358 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 358 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.