Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
jestem 1,5 miesiąca od założenia akwarium,mam problem z usunięciem twardego jak druciki glonu zwijającego się w kłębek.łatwo się go wyciąga z akwarium ale i tak za tydzień odrośnie.jak go mogę usunąć ?nie jedzą go ani krewetka amano ani kosiarka. pomóżcie proszę.
-

Piotrek123
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
to Spirogyra .Na tym forum jest o tym glonie wszystko .Wyszukaj temat a dowiesz się więcej .
-

mayaca
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Polska -wyłącznie
W moim akwarium pomogło zwiększenie dawkowania co2 i większe dawki węgla w płynie.
jurek.37
-
jurek40b
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Otmuchów
mayaca napisał(a):to Spirogyra .Na tym forum jest o tym glonie wszystko .Wyszukaj temat a dowiesz się więcej .
trochę nie mam czasu przeglądać forum może mógłbyś mi pomóc z tym glonem?jak go wytępić.są jakieś naturalne sposoby na niego.Mam mało czasu i dlatego piszę nie za często.Z góry dziękuję i pozdrawiam!
-

Piotrek123
●
Ja już próbowałem:
- odmulania
-czyszczenia filtra
- zaciemnienia
-zwiększenia CO2
- przedawkowania aldehydu
- alg exitu/fermangi
- bakterii
- substrat cleanerów
- garbników/ szyszek
Dziś wlałem Algin Pond i zaciemniłem akwarium. Wierzę że Spirogyra ma podobne wymagania jak rośliny wyższe i dlatego tak trudno ją zwalczyć.
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Napisz cos o swoim baniaku
Parametry swiatlo nawozenie?
U mnie pomogło poprawienie nawożenia i Easy Carbo
-
zabol001irlandia
●
- Miasto: Athlone
Moze to ci pomoże w walce.
Przyczyny występowania:
niedostateczne filtracja - zwiększenie poziomu jonów amonowych w wodzie
Zwalczanie:
- Należy zastosować Niemiecki preparat Femanga Algen Stop General, które świetnie niszczy wszelkie glony nitkowane. Polecamy na glony Spirogyra!
- zwiększenie poziomu dwutlenku węgla
- 3-4 krotne dawki preparatu "CO2 w płynie" powodują uszkodzenie glonów bez negatywnego wpływu na rośliny i zwierzęta w akwarium
- korzystne jest zwiększenie dawek podawanego azotu za pomocą nawozu azotowego np. Easy-life Nitro. Musi to być nawóz bez dodatku fosforanów, które w przypadku zakwitu glonów należy ograniczyć
- Uwaga: nie skutkuje na nie zaciemnienie akwarium ani dozowanie kwasu borowego do wody
Zapobieganie:
- kontrola poziomu azotanów w wodzie akwariowej za pomocą testów
- umieszczenie w akwarium korzeni lub dodatek torfu do filtra - ten rodzaj glonów nie lubi związków humusowych i garbników w wodzie
Źródło:
https://roslinyakwariowe.pl/artykuly ... arium.html
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
-
Makawity
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: małe
zabol001irlandia napisał(a):Napisz cos o swoim baniaku Parametry swiatlo nawozenie?
U mnie pomogło poprawienie nawożenia i Easy Carbo
akwarium700l ,założone 1,5miesiąca temu ,woda 5kh ,ph6,8 ,6 świetlówek sylwania(groluks+aquastar 12h80w, podłoże jbl aquabasis+manado ,co2 z butli ,nawożenie potas,co2 w płynie,raz na tydzień tropica .W podłóżu ,regularna podmiana wody 150 l co tydzień.
-

Piotrek123
●
Piotrek123 napisał(a):,nawożenie potas,co2 w płynie,raz na tydzień tropica .W podłóżu ,regularna podmiana wody 150 l co tydzień.
Co jest raz na tydzień - Tropica - jeśli tak to, która(z plusem czy bez) ?.
-

mardow
●
- Miasto: Bartoszyce
Piotrek123 napisał(a):jestem 1,5 miesiąca od założenia akwarium,mam problem z usunięciem twardego jak druciki glonu zwijającego się w kłębek.łatwo się go wyciąga z akwarium ale i tak za tydzień odrośnie.jak go mogę usunąć ?nie jedzą go ani krewetka amano ani kosiarka. pomóżcie proszę.
U mnie pomogły na nitki i watę molinezje oraz platki.
Zdjęcie A3026.JPG przed a po A3039.JPG
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=45791
-

robsons
●
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
Witam
Proszę o podpowiedź jaki rodzaj glonów znajduje się w moim akwarium. Co jest tego powodem? Jak się ich pozbyć?
W weekend postaram się wrzucić parametry wody. Testy kropelkowe
Witam!
Trzy dni temu założyłem akwarium i po dzisiejszej nocy w zbiorniku pojawiły się niechciani goście. Najprawdopodobniej to pierwotniaki i glon który zaatakował roślinę myriophyllum tuberculatum ...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|