|
|
Czy mozna okleić pazłotkiem pokrywe od środka??
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
O tuz mam takie pytanie mam akwarium 60l i świetlówkę 15w ale moim zdanie jest ona troszkę ciemna dla moich roślinek i czy mógłbym okleić pozłotkiem pokrywę i było by lepiej czy lepiej kopić odbłyśnik bo nowa lub druga świetlówka nie wchodzi za bardzo w gre bo za dużo prąd wiec moje pytanie brzmi. Czy mogę obkleić pokrywę pozłotkiem takim domowym czy musi być odbłyśnik?
-
Pawlo162
●
- Ranga: Początkujący
Złotkiem okleić możesz ale to jest rozwiązanie tymczasowe ponieważ dośc szybko zacznie Ci się osadzać na nim kurz i będzie mało estetyczne a przede wszystkim przestanie spełniać rolę odbijacza swiatła. Jeśli już chcesz to zrobić tańszym kosztem to kup folię samoprzylepną lustrzaną i wyklej pokrywę. Najlepsze jednak będa odbłyśniki które łatwo utrzymać w czystości.
Inna opcja to dołożenie światła. Ponieważ akwarium masz nieduże to możesz pomysleć nawet o taśmie LED która znacznie poprawi dostępność światła, sporo osób to stosuje i są zadowoleni, taśmą możesz obkleić całą pokrywę i będzie OK. Szukaj LEDów o barwie 5500 - 6500 Kelwinów to są optymalne wartości i dla roślin i dla naszego oka.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Pawlo162 napisał(a):O tuz mam takie pytanie mam akwarium 60l i świetlówkę 15w ale moim zdanie jest ona troszkę ciemna dla moich roślinek i czy mógłbym okleić pozłotkiem pokrywę i było by lepiej czy lepiej kopić odbłyśnik bo nowa lub druga świetlówka nie wchodzi za bardzo w gre bo za dużo prąd wiec moje pytanie brzmi. Czy mogę obkleić pokrywę pozłotkiem takim domowym czy musi być odbłyśnik?
kup lakier do uzupełniania ubytków w karoseriach biały w spray'iu. Wyciągnij świetlówki, ich zaczepy zaklej papierową taśmą samoprzylepną i "wylakieruj"pokrywę od wewnątrz. Najpierw jedna warstwą a następnie po dobie drugą.Wystarczy na 3-4 lata, konserwacja gąbka do naczyń -poprzez przetarcie.Efektywne ,skuteczne, tanie , nie trzeba mieć wielkich umiejętności manualnych.
-
maarek72
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
zużycie prądu jak dołożysz drugą świetlówkę to groszowe sprawy. nawet 20 zł nie przekroczysz 
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
Może i to mało ale czasem to i 20zł dla niektórych dużo;)
Ostatnio edytowano 22 maja 2012, 15:50 przez Pawlo162, łącznie edytowano 1 raz
-
Pawlo162
●
- Ranga: Początkujący
Pawlo162 napisał(a):Morze i to mało ale czasem to i 20zł dla niektórych dużo;)
Ile ty masz lat?? Zmień ten błąd.
Mam identyczne akwarium jak ty i za akwarium grzałkę i filtr eheim 2213 oraz pokrywe 2x15w place miesieczne ok. 20zl a jeśli nie stać cię aby to zapłacić to nie baw się w ogóle w akwarystykę roślinną bo to drogie hobby.
"Kto pyta, nie błądzi"...
<a href="/dyskusje/topic.html?t=41094&highlight=">Kliknij aby zobaczyć!</a>
-

Mortis
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|