Dobór odpowiedniego oświetlenia do 200litrowego akwarium. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Dobór odpowiedniego oświetlenia do 200litrowego akwarium.

Liczba wyświetleń: 2808·Odpowiedzi: 15
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
nestor 653 Łodygowice
Witam ponownie... Najpierw chciałem przedstawić niektóre parametry mojego akwarium:
1.Wymiary:
a)Długość;100cm
b)Szerokość;34cm
c)Wysokość50cm
2.Oświetlenie, 2x30W, PowerGlo i FloraGlo. Do tego odbłyśniki
I mój problem... Chce zwiększyć moc oświetlenia, a pytanie do was, jak odpowiednio to zrobić??? Dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

nestor 653
Ranga: Początkujący

Miasto: Łodygowice

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

20 maja 2012, 21:13   (#2)  

no najlepiej dołożyć 2x30 jeszcze i będzie dobrze ;] też miałem takie akwa właśnie z 120W łącznie i rośliny prawie że sekatorem wycinałem a akwa było bez CO2 tylko dobre nawożenie do tego ;] i heja

Lain

nestor 653 Łodygowice

21 maja 2012, 08:08   (#3)  

Dzięki za zainteresowanie moim tematem. A powiedz mi jeszcze, taką rzecz, jeżeli posiadam świetlówki T8, to pozostać na nich, czy przejść na T5? Bo istnieje jeszcze opcja, dołożenia dodatkowego oświetlenia w postaci T5... I tą biorę najwięcej pod uwagę.

nestor 653

21 maja 2012, 09:02   (#4)  

także posiadam akwarium 200l i przerabiałem oświetlenie w pokrywie na 4x39w.
Możesz dołożyć do tego co masz np.2x39w, 2x30w lub całość zmienić na t5-wedle swojego uznania i funduszy.

krismr

21 maja 2012, 09:10   (#5)  

Pytanie brzmi czy masz miejsce by dołożyć jedną świetlówkę i ile potrzebujesz jeszcze mocy, czy poradzisz sobie z 120W jak radzi kolega wyżej bo to sporo światła już. Ja bym wziął pod uwagę wymianę na 2x39 T5 nie będzie to jakieś wielki skok mocy ale może wystarczy. Możesz przejść na 3x39W, lub dołożyć albo 30W w T8 bądź 39W w T5. Wszytko zależy od akwarium. U mnie ostatnio wyłączyłem 2 świetlówki i w 300 l mam 2x54W wszytko ładnie bombluje i pięknie rośnie ale nie mam łodygowców nic nie przysłania światła i wszystko jest równo oświetlone takie typowe iwagumi. Przypuszczam że jak bym miał w akwarium sporo korzeni i łodygowców to by te 2x54W było zdecydowanie za mało. Są też świetlówki o niestandardowych długościach ale osobiście bym w to nie wchodził.
Opcji masz więc sporo i wszystko zależy co potrzebujesz i co chcesz.

steehead
Ranga: Aktywny użytkownik

nestor 653 Łodygowice

21 maja 2012, 09:52   (#6)  

Dziękuje za odpowiedzi. Tak szczerze, to wam powiem, że boje się ingerencji w to światło... Właśnie lecze akwarium z glonów, a zwiększając moc oświetlenia, mogę się ich nabawić od nowa... Ale tak mnie urzekły akwaria typu holenderskiego,że chce zaryzykować... Znalazłem w sklepie internetowym, zestaw dodatkowego oświetlenia, na T5 2x39W. Bardzo ładnie to wygląda, po zmontowaniu. Zamierzam to zakupić, ale ten dodatkowy zestaw zamontować, na osobnym programatorze czasowym i wprowadzić w moim akwarium, coś w rodzaju... Zmierzchu i świtu. Czyli te dodatkowe świetlówki bedą się załączać, w przypadku mojego 10 godzinnego oświetlania, tylko na przykład na 4 godziny... Oczywiście rozumie, że nie nie mogę od razu, po zamontowaniu, zacząć oświetlać, na ful, tylko tak myślę co tydzień zwiększać o godzinę, czas... Jeszcze raz, bardzo dziękuje za podpowiedzi. Pozdrawiam.

nestor 653

nestor 653 Łodygowice

21 maja 2012, 18:09   (#7)  

Chciałbym porady w jeszcze jednej sprawie... Zaznaczyłem, iż będę dokupywał dodatkowe oświetlenie do mojej pokrywy, w której są zamontowane dwie T8... Ale od pewnego czasu, owa pokrywa, zaczęła mnie po prostu denerwować... Aby cokolwiek zrobić w akwarium, trzeba ją zdejmować... Po drugie, jak będę chciał zmienić akwarium, na takie z prostą szybą(obecnie posiadam z profilowaną), no to już nie będzie pasować... Do czego zmierzam... Bardzo poważnie, zastanawiam się nad kupnem, belki oświetleniowej... Jestem świadom tego, że woda będzie szybciej parować i do niej będzie się dostawało więcej kurzu.... Ale będę miał ułatwione na przykład odmulanie... Jak sądzicie?

nestor 653

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

23 maja 2012, 12:36   (#8)  

nestor 653 napisał(a):Chciałbym porady w jeszcze jednej sprawie... Zaznaczyłem, iż będę dokupywał dodatkowe oświetlenie do mojej pokrywy, w której są zamontowane dwie T8... Ale od pewnego czasu, owa pokrywa, zaczęła mnie po prostu denerwować... Aby cokolwiek zrobić w akwarium, trzeba ją zdejmować... Po drugie, jak będę chciał zmienić akwarium, na takie z prostą szybą(obecnie posiadam z profilowaną), no to już nie będzie pasować... Do czego zmierzam... Bardzo poważnie, zastanawiam się nad kupnem, belki oświetleniowej... Jestem świadom tego, że woda będzie szybciej parować i do niej będzie się dostawało więcej kurzu.... Ale będę miał ułatwione na przykład odmulanie... Jak sądzicie?

Podwieszana lampa jest dużo ładniejsza niż oparta na brzegach akwarium. Obie są ładniejsze niż pokrywa i pozwalają cieszyć się widokiem akwarium także z góry, ale musisz być świadom kilku wad takiego rozwiązania:

1. zwiększy Ci się parowanie z akwarium, bądź gotów na dolewki pomiędzy podmianami.

2. ryby i krewetki mogą wyskakiwać - w zależności od gatunku może to być zachowanie sporadyczne lub nagminne

3. lampa będzie oświetlała także najbliższe otoczenie akwarium, może dawać po oczach w pewnych ustawieniach

4. niektóre modele lamp oświetlają wąski pas powierzchni (mimo teoretycznie dużej mocy). Najtańsze modele mają słabe odbłyśniki.

Z powyższych powodów, po trzyletniej przygodzie z akwarium otwartym, powróciłem do pokrywy. Samoróbka - pozbawiona wad rozwiązań gotowych - otwierana na całej powierzchni, świetlówki z odbłyśnikami parabolicznymi dowolnie przesuwane, prosty kształt i niski koszt budowy.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

23 maja 2012, 13:28   (#9)  

Taki OT
Kadazan napisał(a):Z powyższych powodów, po trzyletniej przygodzie z akwarium otwartym, powróciłem do pokrywy. Samoróbka - pozbawiona wad rozwiązań gotowych - otwierana na całej powierzchni, świetlówki z odbłyśnikami parabolicznymi dowolnie przesuwane, prosty kształt i niski koszt budowy.

Tak z ciekawości czy zmiana na pokrywę nie miała u Ciebie wpływu na pojawienie się nieszczęsnego osadu na szybie. Wiele osób ma z tym problem i ja również do nich należałem. Problem znikł praktycznie z dnia na dzień po przejściu na akwarium otwarte, teraz po miesiącu jakiś tam osad się pojawi. Nic nie zmieniałem w akwarium nic poza zrezygnowaniu z pokrywy na rzecz belki.

steehead

AdamA Warszawa

23 maja 2012, 13:43   (#10)  

nestor 653 napisał(a):Ale od pewnego czasu, owa pokrywa, zaczęła mnie po prostu denerwować... Aby cokolwiek zrobić w akwarium, trzeba ją zdejmować... Po drugie, jak będę chciał zmienić akwarium, na takie z prostą szybą(obecnie posiadam z profilowaną), no to już nie będzie pasować... Do czego zmierzam... Bardzo poważnie, zastanawiam się nad kupnem, belki oświetleniowej... Jestem świadom tego, że woda będzie szybciej parować i do niej będzie się dostawało więcej kurzu.... Ale będę miał ułatwione na przykład odmulanie... Jak sądzicie?

Doświadczyłem wad i zalet akwa zamkniętego i otwartego.
Otwarte;
- parowanie występuje istotnie, ale nawet w okresie letnim nie jest to uciążliwe.
Codzienne uzupełnienie (mam rozmiar 90cm) 500ml wody jest jak wlanie nawozów.
- wygląd to chyba rzecz gustu, według mojego nie do przebicia.
Aby ułatwić dostęp jeszcze bardziej powiesiłem lampę 20cm powyżej, nie muszę zdejmować, ni przesuwać podczas grzebania.
- faktycznie trzeba się liczyć ze stratą kilku podopiecznych.
Pomijam fakt zachwianych warunków, a piszę o gonitwach ryb np. flirtach/ zabawach lub pogoni za małymi krewetkami, które w popłochu wyskakują.
W ciągu roku straciłem 3 ryby i kilka krewetek z naprawdę licznej obsady.
- oświetlenie niestety potrafi dać po oczach, tu nie ma kompromisu.
Oświetlony zbiornik zapewnia lampkę wieczorną dla całego pokoju.
Warto rozważyć czy przy sąsiednich siedzeniach, spaniach nie będzie to kolidowało.

Zamknięte;
- zero świecenia po oczach to jedyny + :lol:
- grzanie wody lampami to spory minus, wiatraki warto rozważyć
- brak możliwości regulacji natężenia światła przez uniesienie lampy
- utrudnione grzebanie, jaka by pokrywa wygodna nie była, trzeba belki suwać
- estetycznie szkło wygląda dużo gorzej przede wszystkim opti, ale i zwykłe traci

A co do światła w razie kupna lampy 3x39W, pokrywa dołożyłbym jedynie 1x39W do tego co jest.

AdamA

Miasto: Warszawa

23 maja 2012, 15:31   (#11)  

steehead napisał(a):Taki OT
Kadazan napisał(a):Z powyższych powodów, po trzyletniej przygodzie z akwarium otwartym, powróciłem do pokrywy. Samoróbka - pozbawiona wad rozwiązań gotowych - otwierana na całej powierzchni, świetlówki z odbłyśnikami parabolicznymi dowolnie przesuwane, prosty kształt i niski koszt budowy.

Tak z ciekawości czy zmiana na pokrywę nie miała u Ciebie wpływu na pojawienie się nieszczęsnego osadu na szybie. Wiele osób ma z tym problem i ja również do nich należałem. Problem znikł praktycznie z dnia na dzień po przejściu na akwarium otwarte, teraz po miesiącu jakiś tam osad się pojawi. Nic nie zmieniałem w akwarium nic poza zrezygnowaniu z pokrywy na rzecz belki.

Hmm... masz na myśli osad wapienny? Czy jaki inny? Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Jeśli masz na myśli osad z wapienia wynikający z wahania poziomu wody, to w akwarium zamkniętym jest on ukryty pod pokrywą i nie przeszkadza.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

23 maja 2012, 16:21   (#12)  

Kadazan fakt nie wyraziłem się jasno. Już się poprawiam.
Chodzi mi oczywiście o glony (nazywam to osadem) zielony pył na szybach.

steehead

23 maja 2012, 16:28   (#13)  

steehead napisał(a):Kadazan fakt nie wyraziłem się jasno. Już się poprawiam.
Chodzi mi oczywiście o glony (nazywam to osadem) zielony pył na szybach.

Ach, tu bym szukał przyczyny w intensywności światła. Świetlówki w pokrywie są bliżej wody niż w lampie w akwarium otwartym. Mniejsze światło, może padające pod innym kątem, nie wywołuje rozwoju zielenic na szybie.

Kadazan

23 maja 2012, 17:51   (#14)  

Moc wzrosła z 3x54 na 4x54 ale... możesz mieć racje z kontem padania światła, i również bezpośrednim padaniem strumienia świetlnego na szybę. W pokrywie świetlówki rozmieszczone były równomiernie a w lampie są skupione w jednym miejscu.
Pytałem bo strasznie męczyły mnie te glony rok kombinowałem z nawożeniem a i tak po tygodniu widać było sporom warstwę pyłu bądź zielenic punktowych(w zależności od konfiguracji nawożenia). Nic nie dawało tak naprawdę oczekiwanych rezultatów. A po zmianie na lampę niemal że cud :) miesiąc bez czyszczenia i praktycznie nie widać żadnego osadu. Teoria ta ma jednak jedną ilość zielenic na kamieniach również zmalała znacząco. Może to być spowodowane mniejszą ilością samych glonów które już się tak dobrze nie rozwijają na szybie i mniej intensywniej się rozmnażają.

Myślałem że może lepsza wymiana gazowa w akwarium miała na to wpływ, choć w pokrywie miałem zamontowane wiatraczki ale...
Jedno jest pewne jak będę powracał do pokrywy źródła światła umieszczę skupione na środku.

steehead

carpacino Zielona Góra

08 cze 2012, 11:42   (#15)  

AdamA: "Doświadczyłem wad i zalet akwa zamkniętego i otwartego. (...)
Zamknięte;
- estetycznie szkło wygląda dużo gorzej przede wszystkim opti, ale i zwykłe traci"

Witam,

a można wiedziec dlaczego? W jaki sposób/w jakim sensie szkło traci na estetyce przy oświetleniu w pokrywie?
Z góry dzięki za info.

carpacino

Miasto: Zielona Góra

10 cze 2012, 15:47   (#16)  

Witam,

Mam tez pytanie w sprawie oświetlenia 200 litrowego akwarium i jego modernizacji.
Mam pokrywę firmy Aqua Szut która standardowo miała oświetlenie 2x30 w, zostało w niej wymienione oświetlenie na T5 2x45W (podmieniona w statecznik i oprawki) , do pokrywy zostało te dołożona świetlówka 1x39W.
Z pokrywą jest problem bo składa się z trzech paneli i zależnie od potrzeby można pokrywę rożnie unosić, ale to uniemożliwia jej dalszą modernizacje. Trzeba by było wyrzucić belkę która jest przyklejona do pokrywy i nie wiadomo jak by się później zachowywała przy podnoszeniu.
I tu mam pytanie,

Czy według was jest sens zamieniać te 1x39 na 1x45 ta świetlówka jest umieszczona najdalej patrząc od przedniej szyby.[b]Da mi to dodatkowo 6 W[/b] ale będę miał bardziej doświetlane boki akwarium, koszt to coś koło 150 zł ze świetlówką i odbłyśnikiem.
Ale więcej z pokrywa nic nie zrobię.

Czy pójść w lampę oświetleniową nakładana na akwarium lub podwieszaną, np dwie belki 2x39 lub belkę 4 x 39 W.

są tylko dwa problemy
1. Zona - trzeba wtedy zdjąć pokrywę a ona ma funkcje ,,ozdobną'' stanowi całość z szafką.
2. trzyletnie dziecko :D - wiem ze był to już na forum, ale zastanawiam się czy ryzykować żeby akwarium było otwarte, już chce łapać ryby siatką.

mucja

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1752
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1776
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
3_181c8e9d-9365-430d-898c-379240ac2663-1529977958.jpg

Oświetlenie do akwarium 500l

Fastter w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5364
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l 140 długość 50 szerokość 75 wysokość
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48558
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2698
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
YouTube

Film "Porównanie oświetlenia"

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2515
Hej Jeśli jesteś ciekawy jak świecą topowe marki to obejrzyj te porównanie. &t=?si=9eszQrLYDkU5Ifdu

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1069
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Oświetlenie do akwarium 60x30x30

taraszek5 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1579
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1767
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Oświetlenie akwarium 200 litrów pomoc

Hagar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4694
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post. Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...

Statystyki

Ten temat przegląda 1137 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571603
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1137 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.