Przedstawiam tymczasowe lokum dla moich krewetek i ryb (2-3 miesiące).
Aranżacja powstała 16.05.2012 (w dniu pisania tego tematu). Więc wszystko jest na świeżo. Od razu uprzedzam, filtr, woda i
podłoże były dojrzałe, więc mogłem bez obaw wpuszczać ryby i
krewetki.
-Zbiornik ma 54L, standardowy prosty 60x30x30cm, szyba 4mm, szkło float.
-Filtr Aquael Unimax 250 (wkłady od początku licząc: włóknina, gąbka, ceramika, zeolit, ceramika), do tego gąbka jako prefiltr. Co ciekawe, nie musiałem zmniejszać mocy, a efektu pralki nie ma, deszczownia po całej długości tylnej szyby ładnie rozprowadza wodę.
-
Grzałka Aquael Comfort Zone 50W
-Oświetlenie 2x Aquael DecoLight 11W 6500K
-
Butla CO2 2-3 b/s
-Podłoże AquaSubstrate II+ 6L (trochę mało, warstwa podłoża zaledwie 3-4cm)
-Rośliny:
Eleocharis Parvula, Duży Heniek,
Hydrocotyle sp. Japan, Sagittaria Subulata, Pelia, Wgłębka, śladowe ilości rzęsy (nie ma jej w planach).
-Zwierzęta: 17 Razbor Klinowych, 2 kosiarki (jak złapię pozostałe z 200L to będzie ich 7, ale to pewnie jutro), 20 krewetek Crystal Red, kilka Helenek.
-Dekoracje: Korzeń, liść ketapangu.
-Parametry wody: temp. 24*C, pH 7,2, KH 10, GH 12, NO3 15.
-Nawożenie: CO2 z butli, Planta Gainer Macro Red Pro, mikro plus Intermagu.
Aranżacja nie była jakoś specjalnie przemyślana, obsada tym bardziej. Użyłem po prostu to co mi zostało mi likwidacji 200L. Kosiarek tutaj nie będzie, ale ciasno nie mają, są małe i mogą sobie szybko popływać jak w 200L. Ostatecznie zbiornik będzie z przodu obsadzony pravulą i heńkiem, na środku staurogyne, a z tyłu rotala green. Do tego spory korzeń. Wprowadzić to w życie mam zamiar na przełomie 2-3 tygodni.
Zdjęcia:

Na razie nie ma co oceniać, co najwyżej sugerować. Trudno żeby było ładnie jak zbiornik ma 1 dzień, rośliny były sadzone kilka godzin temu, a ryby wpuszczone tuż przed zrobieniem zdjęcia.