Witam,
akwarystyką interesuje się rok, a akwarium 112l mam już 10 miesięcy. Po ostatnich chorobach, wysypie niechcianych ślimaków, po zniknięciu larw pielęgniczek ramirezek, i ataku glonów postanowiłem zrobić restart.
Choroby jakie miałem w akwarium:
1. Rybia ospa (wyleczona)
2. Pleśniawka (wyleczona)
3. Martwica płetw (wyleczona)
4. tutaj nie jestem pewny miałem albo posocznice, albo chorobę neonową lub "false neon tetra disease" (padły 2 neonki i od 2 tygodni nic nie ginie i tylko jedna ryba ma jeszcze objawy, które zanikają)
Będę nawozić CO2 z bimbrowni (na butle co2 mnie nie stać, może dostanę we wrzesniu na urodziny) + easy Carbo + makro i mikro
Moja obsada: 18 neonek innese, 6 kirysów panda, parka pielęgniczek ramirez (6 razy składały ikre i wtym raz wylęgły się larwy i potem znikneły), 2 kosiarki(dostałem na urodziny, jak założę 320l to tam trafia i do kupie jeszcze 6), 2 otoski (miałem 6 i zostały 2)i
krewetki red cherry.
Na początku:
- chcę przenieść wszystkie ryby i krewetki do osobnego zbiornika.
1Pytanie. - czy za osobny zbiornik może mi posłużyć stara wanna plastikowa do mycia niemowlęcia? (pojemność na oko 30-40 litrów, zbiornik ten będzie miał
grzałkę, pompkę napowietrzającą i filtr, albo tetra ex700, albo filtr z zestawu "brillux 112l" ), a dla krewetek 15l wiadro? (nie chce ich wpuszczać do tego samego zbiornika co ryby bez schronień ponieważ krewetki mogą być zestresowane i mam krewetki o różnych rozmiarach od 3mm do 35mm, i czy 30 krewetek może być w takim wiadrze bez filtra z samym napowietrzaczem? ewentualnie mam do dyspozycji Aquael FZN1 nie używany wiec bez flory bakteryjnej )
- wyrzucić wszystko z akwarium łącznie z roślinami i zdezynfekować akwarium Nadmanganianem potasu,
2Pytanie. - czy muszę zdezynfekować też filtr? (mam kubełkowy filtr tetra ex700 w tym 112l akwarium i nie używany filtr aquale, który był w komplecie z zestawem "BRILLUX 112l") Jeśli muszę zdezynfekować też filtr to czy ryby mogą być w tej wannie dla niemowląt 2-3 tygodnie by po restarcie w czystym filtrze na nowo zaległy sie bakterie nitryfikacyjne?
- Chce kupić ada amazonia new 9l i pod nią dać:
-karmazyt,
-pokruszone kamienie pumeksowe, jest porowaty i chyba dobrym siedliskiem dla bakteri nitryfikacyjnych (na wakacjach w grecji zbierałem z bratem pumkes i czy moge go włożyć do akwarium?)
-gline (jaka ma być to glina? modelarska czy taka z ziemi wyjęta i co z nią zrobić? wygotować?)
- 5ml bactoactiv tropicala (jest on w płynie)
- na to dać moskitiere by się z amazonią nie mieszało.
3Pytanie. - czy dodać cos jeszcze pod amazonie?
- Oprócz amazoni w tylnich kątach akwarium usypie wzniesienia ze żwiru bazaltowgo 5-8cm i na to 3-6cm amazoni i po 1-2 kamienie bazaltowe do każdego z 2 rogówi, a z przodu plaża z piasku kwarcowego.
4Pytanie. - czy od razu sadzić wszystkie rosliny? czy kupować je na raty?
5Pytanie. - po raz pierwszy będę nawozić akwarium solami mineralnymi dlatego nie wiem kiedy zacząć co i w jakich ilościach na 112l. Coś wyczytałem, że nawozić potas bo amazonia nie oddaje do wody potasu i trzeba kontrolować fosfor i azot. Więc od kiedy zacząć podawać: potas, fosfor, azot(jeśli trzeba) i inne pierwiastki potrzebne do dobrego rozwoju roślin.