zakładam akwarium na Amazoni New - pytania - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

zakładam akwarium na Amazoni New - pytania

Liczba wyświetleń: 1934·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
JamZim K-k
Witam,
akwarystyką interesuje się rok, a akwarium 112l mam już 10 miesięcy. Po ostatnich chorobach, wysypie niechcianych ślimaków, po zniknięciu larw pielęgniczek ramirezek, i ataku glonów postanowiłem zrobić restart.
Choroby jakie miałem w akwarium:
1. Rybia ospa (wyleczona)
2. Pleśniawka (wyleczona)
3. Martwica płetw (wyleczona)
4. tutaj nie jestem pewny miałem albo posocznice, albo chorobę neonową lub "false neon tetra disease" (padły 2 neonki i od 2 tygodni nic nie ginie i tylko jedna ryba ma jeszcze objawy, które zanikają)

Będę nawozić CO2 z bimbrowni (na butle co2 mnie nie stać, może dostanę we wrzesniu na urodziny) + easy Carbo + makro i mikro

Moja obsada: 18 neonek innese, 6 kirysów panda, parka pielęgniczek ramirez (6 razy składały ikre i wtym raz wylęgły się larwy i potem znikneły), 2 kosiarki(dostałem na urodziny, jak założę 320l to tam trafia i do kupie jeszcze 6), 2 otoski (miałem 6 i zostały 2)i krewetki red cherry.

Na początku:
- chcę przenieść wszystkie ryby i krewetki do osobnego zbiornika.
1Pytanie. - czy za osobny zbiornik może mi posłużyć stara wanna plastikowa do mycia niemowlęcia? (pojemność na oko 30-40 litrów, zbiornik ten będzie miał grzałkę, pompkę napowietrzającą i filtr, albo tetra ex700, albo filtr z zestawu "brillux 112l" ), a dla krewetek 15l wiadro? (nie chce ich wpuszczać do tego samego zbiornika co ryby bez schronień ponieważ krewetki mogą być zestresowane i mam krewetki o różnych rozmiarach od 3mm do 35mm, i czy 30 krewetek może być w takim wiadrze bez filtra z samym napowietrzaczem? ewentualnie mam do dyspozycji Aquael FZN1 nie używany wiec bez flory bakteryjnej )
- wyrzucić wszystko z akwarium łącznie z roślinami i zdezynfekować akwarium Nadmanganianem potasu,
2Pytanie. - czy muszę zdezynfekować też filtr? (mam kubełkowy filtr tetra ex700 w tym 112l akwarium i nie używany filtr aquale, który był w komplecie z zestawem "BRILLUX 112l") Jeśli muszę zdezynfekować też filtr to czy ryby mogą być w tej wannie dla niemowląt 2-3 tygodnie by po restarcie w czystym filtrze na nowo zaległy sie bakterie nitryfikacyjne?
- Chce kupić ada amazonia new 9l i pod nią dać:
-karmazyt,
-pokruszone kamienie pumeksowe, jest porowaty i chyba dobrym siedliskiem dla bakteri nitryfikacyjnych (na wakacjach w grecji zbierałem z bratem pumkes i czy moge go włożyć do akwarium?)
-gline (jaka ma być to glina? modelarska czy taka z ziemi wyjęta i co z nią zrobić? wygotować?)
- 5ml bactoactiv tropicala (jest on w płynie)
- na to dać moskitiere by się z amazonią nie mieszało.
3Pytanie. - czy dodać cos jeszcze pod amazonie?
- Oprócz amazoni w tylnich kątach akwarium usypie wzniesienia ze żwiru bazaltowgo 5-8cm i na to 3-6cm amazoni i po 1-2 kamienie bazaltowe do każdego z 2 rogówi, a z przodu plaża z piasku kwarcowego.

4Pytanie. - czy od razu sadzić wszystkie rosliny? czy kupować je na raty?

5Pytanie. - po raz pierwszy będę nawozić akwarium solami mineralnymi dlatego nie wiem kiedy zacząć co i w jakich ilościach na 112l. Coś wyczytałem, że nawozić potas bo amazonia nie oddaje do wody potasu i trzeba kontrolować fosfor i azot. Więc od kiedy zacząć podawać: potas, fosfor, azot(jeśli trzeba) i inne pierwiastki potrzebne do dobrego rozwoju roślin.

JamZim
Ranga: Poznaje temat

Miasto: K-k

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 maja 2012, 20:26   (#2)  

JamZim napisał(a):1Pytanie. - czy za osobny zbiornik może mi posłużyć stara wanna plastikowa do mycia niemowlęcia? (pojemność na oko 30-40 litrów, zbiornik ten będzie miał grzałkę, pompkę napowietrzającą i filtr, albo tetra ex700, albo filtr z zestawu "brillux 112l" ), a dla krewetek 15l wiadro? (nie chce ich wpuszczać do tego samego zbiornika co ryby bez schronień ponieważ krewetki mogą być zestresowane i mam krewetki o różnych rozmiarach od 3mm do 35mm, i czy 30 krewetek może być w takim wiadrze bez filtra z samym napowietrzaczem? ewentualnie mam do dyspozycji Aquael FZN1 nie używany wiec bez flory bakteryjnej )

wanienka do "mycia niemowląt" może być, byle bez niemowlęcia :wink:

JamZim napisał(a):2Pytanie. - czy muszę zdezynfekować też filtr? (mam kubełkowy filtr tetra ex700 w tym 112l akwarium i nie używany filtr aquale, który był w komplecie z zestawem "BRILLUX 112l") Jeśli muszę zdezynfekować też filtr to czy ryby mogą być w tej wannie dla niemowląt 2-3 tygodnie by po restarcie w czystym filtrze na nowo zaległy sie bakterie nitryfikacyjne?

możesz nie musisz, ale jeżeli non stop miałeś problemy z chorobami i używałeś róznych srodków to będzie dobrze gdy dla świętego spokoju to zrobisz.
Nie zapomnij po tym o dodaniu bakterii

2- 3 tygodnie - nie ma takiej potrzeby

JamZim napisał(a):- Chce kupić ada amazonia new 9l i pod nią dać:
-karmazyt,
-pokruszone kamienie pumeksowe, jest porowaty i chyba dobrym siedliskiem dla bakteri nitryfikacyjnych (na wakacjach w grecji zbierałem z bratem pumkes i czy moge go włożyć do akwarium?)
-gline (jaka ma być to glina? modelarska czy taka z ziemi wyjęta i co z nią zrobić? wygotować?)
- 5ml bactoactiv tropicala (jest on w płynie)
- na to dać moskitiere by się z amazonią nie mieszało.
3Pytanie. - czy dodać cos jeszcze pod amazonie?

na Twoim miejscu nie eksperymentowałbym aż tak z dodatkami pod Amazonię, o ile pumeks moze być, to ta glina w tym przypadku jest zupełnie niepotrzebna, oczywiście to tylko moje zdanie.

Jeżeli chcesz podnieść walory podłoża pomyśl o ewentualnym dodaniu 'starego dna" Rataj-a

JamZim napisał(a):
4Pytanie. - czy od razu sadzić wszystkie rosliny? czy kupować je na raty?

Tak od razu , na raty kupujemy samochód, telewizor itp :wink:

im więcej roślin na starcie tym lepiej

JamZim napisał(a):5Pytanie. - po raz pierwszy będę nawozić akwarium solami mineralnymi dlatego nie wiem kiedy zacząć co i w jakich ilościach na 112l. Coś wyczytałem, że nawozić potas bo amazonia nie oddaje do wody potasu i trzeba kontrolować fosfor i azot. Więc od kiedy zacząć podawać: potas, fosfor, azot(jeśli trzeba) i inne pierwiastki potrzebne do dobrego rozwoju roślin.

może Ci się przydać

start zbiornika

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

nawożenie solami

https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

p.s

celem sprostowania, zaufaj na słowo :wink:

JamZim napisał(a):4. tutaj nie jestem pewny miałem albo posocznice, albo chorobę neonową lub "false neon tetra disease" (padły 2 neonki i od 2 tygodni nic nie ginie i tylko jedna ryba ma jeszcze objawy, które zanikają)

na pewno nie miałeś tego pierwszego
Ostatnio edytowano 12 maja 2012, 21:02 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz

aquamateo
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Wspieram stronę kontem Premium

JamZim K-k

12 maja 2012, 20:59   (#3)  

wiem, że posocznica jest nie uleczalna tak jak choroba neonowa, ale objawy były takie same i jak oglądałem zdjęcia ryb chorych na posocznica to wyglądały podobnie. I też do końca nie wiem czy wyleczyłem ryby z tej choroby, którą nie do końca zidentyfikowałem.

JamZim

JamZim K-k

12 maja 2012, 21:30   (#4)  

-Więc tak, jeśli nie muszę to nie będę restartował filtra. Tylko go dobrze wymyję (w wodzie bez chloru)
-Obecnie mam dużą plagę ślimaków, dlatego jak zrobie restart akwa nie powinno być ich jaj ani samych ślimaków, ale mogę być w filtrze, więc jeśli wprowadzę środek zabijający ślimaki do filtra to nie uszkodzi to bakterii nitryfikacyjnych?
-Chorób miałem 6 (2x rybią ospę) wciągu 10 miesięcy. W akwarium ogólnym używałem tylko Ichtiosanu Tropicala i MFC tropicala (leczenie długotrwałe 14 dni). I leczyłem też w wiadrze (kąpiel krótkotrawała). Mam 1 węgiel aktywny nie zużyty więc mogę włożyć do filtra by wciągnął lekarstwa.
-restart mam zamiar rozpocząć jak przyjdą roślin (resztę, rzeczy będę miał już przygotowane) i mam zamiar uwinąć się z nim wciągu 1dni max 2dni. Czy mogę wpuścić krewetki 3 dnia, a ryby 4dnia? Mam zamiar na podłoże wylać Nitravec sery.

I bardzo dziękuje za pomoc, za miesiąc wkleję zdjęcia akwarium.
Plaży nie będzie i kupie 18l amazoni zostanie na przyszłość albo resztę do 25l ją zużyję

Edit:
I czy bimbrownia mi wystarczy na 112l jak będę nawozić EI i będę miał amazonie new?
Mam 2 bimbrownie (w 112l i 25l i mogę z 25l przenieść ją do 112l by były 2 w jednym zbiorniku). Tylko na noc kostka zostaje w wodzie i czy nie zagazuje ryb 2 bimbrowniami, bo z jedną nie było problemu. Przepis na zacier do bimbrowni to 1410

JamZim

12 maja 2012, 22:46   (#5)  

Trochę mglisto widzę bimbrownię przy EI, choć niektórzy tak funkcjonują. Chodzi tu o pomysł rozpuszczenia gazu w wodzie. Trzeba zaznaczyć, że nie ma domowego sposobu, by pchnąć gaz przez spiek ceramiczny, więc pozostaje filtr wewnętrzny, wewnątrz umieszczona kostka napowietrzająca, przez którą dostarczamy do wnętrza owego filterka wewnętrznego CO2 i wirnik mieli go i rozpyla na akwa. Takie kiedyś były moje początki z CO2, jakoś to działało.

Godween
Ranga: Z dużym doświadczeniem

JamZim K-k

23 maja 2012, 16:10   (#6)  

kupuje butle co2 http://allegro.pl/maxi-plant-zestaw-co2 ... 58773.html
i co do podłoża to nie jestem pewny bo za 18l amazoni to 250zł. (mam 112l zbiornik)
Mogę pod 9l amazoni dać 5l starego dna albo 5l AquaBasic plus JBL?
albohttps://sklep.roslinyakwariowe.pl/po ... -8422.html
albo
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/podloz ... -3331.html?

JamZim

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
twronka Kraśnik LKR

23 maja 2012, 18:11   (#7)  

Co do zestawu CO2 to mam ten sam i polecam. Jestem zadowolony, ale zaworek zwrotny przepuszczał wodę, dyfuzor ok, chociaż wymieniłem na większy, ale ten też dawał radę (akwarium 240l).
Dokup jeszcze taśmę teflonową (co prawda dostaniesz kilkadziesiąt cm zawiniętą na wężyk ale może być mało) do uszczelnienia połączeń i sprawdź pianką do golenia czy nie puszcza gazu. U mnie puszczał przy połączeniu reduktor - butla - mocniejsze dokręcenie pomogło. Zestaw OK polecam.

twronka
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraśnik LKR

JamZim K-k

27 maja 2012, 18:38   (#8)  

właśnie sie zawiodłem, kupiłem w tym sklepie rośliny 2x 9l ada amazonia i ten zestaw i nie dali instrukcji (tej taśmy też nie dali) wiec nie wiedziałem jak podłączyć i w końcu na internecie znalazłem, ale że z tym węzykiem trudno sie łączyło szkalne elemnenty to mimo moczenia wężyka we wrzątku dla zmiękczenia złamałem dyfuzor...

JamZim

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198228
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1797
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20100
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1164
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 623
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1793
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 308
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 818
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1690
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 357 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 357 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.