|
|
Czy płukać używaną Amazonię?
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Planuję przenieść używaną Amazonię New do drugiego zbiornika i jest bardzo zamulona i brudna.
Czy zatem mogę ją przepłukać i dać do drugiego zbiornika, robiąc potem nowy start akwa?
-

Dante
●
- Ranga: Poznaje temat
nie płucz, ściągnij syf z góry, odessij razem z wodą ze starego akwarium, wodę później wylej a amazonie do nowego, nie powinno być źle, muł opadnie na dno
-

OjGeN
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gliwice
Możesz nawet i bez odsysania, polecam przysypać stary substrat warstwą świeżego( ok.1cm)
-
lukilak1994
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dosyp koniecznie nową warstwę, inaczej będzie Ci ciągle pylił.
pozdr
jedrek
-
jedrek1911
●
- Miasto: Kraków
Nie będzie pylił bo ja tak zrobiłem że nie dosypywałem świeżego, ale wszystkie zanieczyszczenia widać na takim substracie, i w jakimś stopniu przez 1miesiąc przedostają się do kolumny wody zanieczyszczając ją.
-
lukilak1994
●
Ja miałem 4 aranżacje na jednej Amazonii 1. Raz ja przeplukalem, po czym stwierdzilem , ze jest to na tyle syzyfowa praca, ze nie ma ona większego sensu. Wsyp taka jaka masz, na początku będzie brudna woda, ale po nocy filtrowania wszystko się wyklaruje.
-

grzepek
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Szczecin
-
Powiązane tematy
Zapraszam na film.
Uprzedzam, po niemiecku ;-)
Opiszę temat.
Po głebokiej analizie moich problemów z akwarium doszedłem do wniosku że muszę wymienić podłoże.
Akwarium ma 200l. Podłoże - help advanced soil + piasek. Duża masa roślinna i dużo ryb (a...
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne.
Tak jak na filmiku
Tylko jako wypełnienie ...
W eksperymencie użyto:
- granulat Tropica w wersji Power
- czarny żwir o granulacji 1-2mm (o obłych krawędziach, prawdopodobnie powlekany)
- roślin z in-vitro
- identycznego oświetlenia
- podawany je...
Witam, kupiłem czarną lawę i zbadałem magnesem neodymowym, okazuje się że lekko przyciąga magnes, brązowa lawa też bardzo delikatnie miejscami przyciąga magnes, czy taka lawa może zacząć rdzewieć po c...
Witam
W starym akwarium miałem lignit, który z pewnych względów wyjąłem na pare dni. Przez ten czas usechł on i zaczął się kruszyć. Czy jak go włoże ponownie do akwarium to czy nie rozkruszy mi się o...
Dobry wieczór.
Czy włożenie substratu Tropica Plant Growth Substrate do woreczka na media filtracyjne i przykrycie go H.E.L.P. Advanced Soil PLANTS jest dobrym pomysłem?
Substrat w worku na pewno po...
Za parę tyg będę miał nowy zbiornik do odbioru więc potrzebny będzie substrat. Jako że w szafie gdzieś mam 9l dark soil cała torbe. Ale potrzebuje co najmniej 18l i nigdzie nie mogę znalesc dark soil ...
Wygląda na to, że kończy się walka ze ślimakami więc niedługo zamierzam wykonać restart akwarium. Dotąd używałem podłoża NutriPlant Mariana Wojtaszka, przysypane warstwą żwiru rzecznego. Restart miał ...
Tym razem nie chcę się śpieszyć.Mam zamiar stworzyć hardscape w 100 % przemyślany i tu pytanie. Czy nie zalane podłoże aktywne traci swoje właściwości? Nie wybrałem jeszcze konkretnego produktu....
|
|