Ja podmieniam wodę za pomocą pompy:
http://allegro.pl/pompa-hx-6510-praca-w ... 55738.html (wlot i wylot na wąż 12 mm)
Spuszczam wodę za pomocą węża 12mm do łazienki (oddalonej około 4m od akwarium) przez zassanie (na końcu węża mam zamontowany zawór podwójny eheim 12mm)
Czystą wodę (RO+kran) mam w beczce 60l
Po spuszczeniu wody do określonego poziomu podłączam do tego samego węża pompę (za pomocą zaworów - szybkozłączek). Pompę zanurzam w beczce - ale można podłączyć ją poza wodą i włączam. Czas podmiany około 15 min.
Podłączenie poza wodą wymaga aby naczynie było nieco wyżej i siłą grawitacji woda wpływała do pompy (chociaż stawiałem pompę obok beczki i węża wkładałem do niej - również działa, ale wąż musi być cały czas wypełniony wodą).
Sposób raczej dobry ale wymaga rozstawiania tych wszystkich gratów. W planach mam zamiar zrobić instalację z rur PCV i na analogicznej zasadzie podmieniać wodę (zaworem odkręcam i spływa do łazienki, zawór zakręcam, odkręcam drugi i włączam pompę). Rury schowane za akwarium i przewiercone do łazienki, beczka (może akwarium) stoi w drugim pokoju i tylko wlewam tam wodę - wszystko niewidoczne, nikomu nie przeszkadza (no może poza moją żoną

)