54l - Grzegorz Krzymiński
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Fot. Grzegorz Krzymiński
Wymiary: 60x30x30
Oświetlenie: 2x15W - Flora Glo + Life Glo (pokrywa Juwel Korall z wmontowaną dodatkową świetlówką)
Podłoże: Aqua Substrate II+
Nawożenie: Planta Gainer ferro+
Filtracja: Tetratec EX 600 (wkład węglowy wymieniony na zeolit)
Rośliny:
-
gkleon
●
- Ranga: Początkujący
-
Czy ja tam widzę skalara? 
-
Anonim 22456
●
locdog napisał(a):Czy ja tam widzę skalara? 
Zgadza się. Kupiony dwa lata temu, gdy miał rozmiar dorosłych żałobniczek. Teraz jest dwukrotnie większy i mam świadomość, że większy nie urośnie ze względu na małe akwarium.
Jak dla mnie doskonała umiejętność dostosowania się gatunku do otoczenia, dla innych pewnie barbarzyństwo, jak dla sprzedawców, którzy na wzmiankę o skalarze mają odpowiedź min. 200l, natomiast bez wzruszenia spoglądają na bojowniki trzymane w literatkach, które po zakupie zyskują niewiele większy zbiornik.
-
gkleon
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Co wcale nie znaczy, że masz ocierać się o hipokryzję i męczyć ryby.
Sprzedawca żyje ze sprzedawania, nie hodowania.
Słyszałeś o czymś takim jak "karłowacenie"?
-
Anonim 22456
●
locdog napisał(a):Sprzedawca żyje ze sprzedawania, nie hodowania.
Tak jak wspomniałem, każdy sprzedawca wysoce odradza zakup skalara, jednocześnie żaden z nich nie odradza zakupu bojownika, a nawet sugeruje że bez problemu można go trzymać w szklanej kuli.
Czy mam rozumieć, że bojownik w szklanej kuli męczy się mniej, że jego hmm.. życie jest mniej warte i dlatego nikt nie burzy się widząc je w takim a nie innym zbiorniku?
Jeśli sprzedawca żyje tylko ze sprzedaży nie powinno go to obchodzić, gdzie będzie trzymany skalar tak samo, jak nie obchodzi go to gdzie będzie trzymany bojownik, powinno zależeć mu tylko na sprzedaży.. a tak jednak nie jest, bo tak się przyjęło, bo takie zostały wypracowane standardy, bo właśnie takie a nie inne opinie krążą w tym środowisku.
Skalar został kupiony będąc małym, dorósł do takich rozmiarów na jakie pozwala mu otoczenie, jest skarłowaciały.. czy się męczy.. nie męczy się pewnie bardziej, niż ryby trzymane w większych zbiornikach, lecz zapuszczonych, ze złymi parametrami wody.
Oczywiście profesjonalny akwarysta musi przytoczyć wykute na pamięć odwieczne prawdy i nie może przejść obojętnie nie wyrażając swojej dezaprobaty.
Sam nie jestem profesjonalnym akwarystą, nikogo jednak nie będę wyzywał od hipokrytów tylko dlatego, że chce trzymać skalara w swoim zbiorniku. Mógłbym wspomnieć, że optymalny zbiornik dla tego gatunku to 200l, bo tylko wówczas zyskuje swoje idealne rozmiary, czysto informacyjnie a nie na zasadzie potępienia. Takim zbiornikiem dysponuję od 15 lat i w takim zbiorniki zechciałem trzymać skalara od małego wiedząc, że się dostosuje. Problem stwierdziłbym, gdybym wpuścił tam dorodnego osobnika, który sięgałby od dna po samą powierzchnię wody.
-
gkleon
●
-
Podejdź do swojego zbiornika i przystaw do szyby rozłożoną dłoń.
Takich rozmiarów powinien być Twój skalar.
Niestety ten skalar od dwóch lat nie rośnie bo sprzedawca wciska ludziom bojownika w kubkach.
Ot taki Twój tok myślenia.
Czy się męczy? Pewnie, że się męczy gdyż karłowacenie to choroba.
O tym, że ta ryba najlepiej czuje się w stadzie już nie wspomnę.
Akwarium ładne, ale niestety cały jego urok zniszczył skarłowaciały skalar.
-
Anonim 22456
●
Logika jest taka, że jeśli tolerujemy trzymanie innych gatunków w szklanych kulach, które bez wątpienia też nie spełniają ich potrzeb, to tym bardziej nie widzę podstaw do komentarzy na temat innych gatunków.. inaczej dopuszczamy się stwierdzenia, że są ryby lepsze i gorsze, że jedne się męczą a innym wszystko jedno.. że za jedne gatunki można krytykować a za inne nie ma najmniejszej potrzeby bo wszystko jest ok.
Gdybym od dziecka widział wszystkie gatunki trzymane w optymalnych warunkach, również w sklepach, w miejscu gdzie istnieje pierwszy kontakt ze światem akwarystyki mógłbym mieć inne zdanie. Na upartego biorę za przykład bojowniki, które w trakcie sprzedaży widzimy w plastykowych kubkach, a które przecież mogły być trzymane z pozostałymi spokojnymi rybami, które by ich nie podgryzały, jeden na zbiornik, jednocześnie nie wyrabiając w umysłach poglądu, że ryby wcale nie potrzebują tak dużo miejsca.. biorę za przykład bojowniki tylko, że niektóre gatunki pewnie też spędzają dobre kilka miesięcy przed zakupem w nieoptymalnych warunkach.
Oczywiście wszystko dzieje się warunkowo, bo mówimy o sprzedaży a nie zapewnieniu warunków, w jakich ryba czułaby się najlepiej, dopuszczamy taką sytuację na czas sprzedaży a gdy ryba znajdzie właściciela gnoimy go, jeśli nie ma odpowiednio dużego akwarium, chyba że.. chyba że są to gatunki, które mam wrażenie nauczyliśmy się traktować jako gorsze i nie zgłaszać sprzeciwu, gdy widzimy je w szklanej kuli.
Nie widzę problemu z logiką, widzę problem w tym skąd się bierze, z tego, że akwaryści deklasują inne gatunki.
Jeśli stwierdzamy, że szklane kule są ok, a przynajmniej przechodzi koło nich obojętnie i nie trąbimy na prawo i lewo o złotych rybkach trzymanych w niehumanitarnych warunkach i tolerujemy takie zachowania, to taką szklaną kulą dla mojego skalara jest to 54 litrowe akwarium. Na moje oko i tak wydaje się być "szczęśliwszy" od osowiałych bojowników, które padną albo przed zakupem albo krótko po nim.
-
gkleon
●
-
Powiązane tematy
Witam, jest to moja pierwsza aranżacja konkursowa i chyba 11 w moim życiu wliczając w to 2 kostki z krewetkami, więc proszę o wyrozumiałość :).
Nie jest to ideał, który można zaliczyć do pierwszej set...
Witam raz jeszcze, ale już w swoim temacie. Mam nadzieję że w miarę systematycznie będę się tu dzielił z Wami dalszym rozwojem swojego akwarium.
73l - Hanging Rock - Point - Grzegorz Warchoł
Akwariu...
Cześć :) Chciałbym przedstawić efekt mojej pracy jakim jest baniak 30l, zrobiony po to, by cieszyło oko i ożywić wnętrze kawalerki :)
Dane dot. akwarium:
Wymiary akwa: 40x25x30 = 30l OptiWhite 4mm
O...
Cześć, to moje pierwsze akwarium, które chciałbym pokazać światu. Akwarystyką zajmuję się od kilku lat, z różnym skutkiem :)
Wymiary akwarium: 40x25x30
Oświetlenie: belka POWER LED DIY 15W na dioda...
Witam , postanowiłem również dodać swój skromny baniaczek :)
Objętość : 54L
Wymiary : 60x30x30
Oświetlenie : Lamka "samoróbka" na PowerLed 23W ( 8x 6500k , 8x 8500k oraz 7x FS )
Nawoż...
Hej
Jak co roku wrzucam zdjecie mojej pracy :wink: .
Passage-GW-IAPLC-2014-copy.jpg
Zbiornik 65x40x53h szkło 8mm
Filtacja 2x Eheim 2215
Co2 - Butla 12h
Oświetlenie 10h - 48w Led By Piotrek ;)
Nawożenie - Potas Sole
Woda RO+Kran podmiana raz w tygodniu 40%
Temperatura 21-23
Rośliny -...
Witam forumowiczów
Patrząc na zdjęcie szału nie ma :-) ale na żywo akwarium prezentuje się lepiej (subiektywna ocena).
Proszę o wszelkie sugestie i porady co należy zrobić aby uniknąć błędów.
Start...
Witam, jest to moje pierwsze akwarium roślinne.
Wcześniej miałem słodkowodne.
Dane :
Wymiary akwarium + objętość: 58×30×30, 54l
Oświetlenie : 25w świetlówka, 10w żarówka
Nawożenie : brak
CO2 :...
Akwarium - 54l-60x30x30 Float
Oświetlenie - Odyssea Dual Pro 2x24w
Filtracja - Aqua Clear 30
Podłoże - AquaSubstrat II+
Nawożenie - CO2 (bimbrownia jak na razie) + nawozy Blue Line
Rośliny :