Pistia stratiotes - wykorzystanie w aranżacji
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
piszcie proszę czy lubicie pistie do jakich aranżacji ją używacie,
a może uważacie ją za chwast .pokażcie swoje zbiorniczki,zajawki,oczka
liczę ,że przyłączycie się do zajawki pistia latem i na codzień w twoim baniaku.poniżej będzie kilka zdjęć z moich aranżacji POLECAM GORĄCO PISTIĘ 
Ostatnio edytowano 27 kwi 2012, 21:19 przez xantia7, łącznie edytowano 1 raz
-

xantia7
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
-
U mnie pistia należy do roślin, które muszę najczęsciej przetrzebiać. Rośnie bardzo szybko, ale równie szybko psują się pojedyncze listki. Urośnie i gnije, rośnie dzieli się na nowe i gnije itd nie wiem od czego to zależy. Zresztą w twoim akwa też widzę podobny mechanizm  Staram się ją trzymać pod kontrolą, co by nie zabierała podwodnym roślinkom za dużo światła.
-
AquaMike
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
lubię zbiorniczki z charakterkiem ,a dzięki tej roślince robią się bardzo klimatyczne.
właśnie wtedy czuję to coś w akwarystyce efekt nature jest wtedy tak blisko.
rzeczywiście pistia ma moc i rośnie w nieskończoność jak to się mówi jak na przysłowiowych drożdzach,ale klimacik naprawdę powstaje niezapomniany.
nadmiary rozdaję kolegom i klientom i nikt jeszcze nie narzekał,bo przecież darowanemu
koniowi nie patrzy się w zęby.
-

xantia7
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tak właśnie czułem jak nie ma o heniu,glosi,i czegoś od T.A.to ciężko nawet zabrać głos .
wstyd mi za was aquamaniacy 
-

xantia7
●
-
Pistia zdecydiwanie jest moją ulubioną rosliną w aranżacjach, podobnie jak limnobium.
Niestety długo nie mogłam zrozumieć dlaczego nie chciała się przyjąć w moich zbiornikach.. Dopiero po podniesieniu NO3 dzięki nawożeniu solami, pistia dostała 'drugie życie'. W tej chwili jest chyba najczęściej przerzedzaną rośliną
Fantastyczny pomysł z tym osadzeniem jej częściowo na tylnej ściance ponad poziiomem wody..! tego jeszcze nie próbowałam 
-
aivii
●
- Ranga: Poznaje temat
jakie musza byc parametry wody zeby tak ładnie wygladała?
-
poczatkujacy
●
- Miasto: Siedlce
parametrów nie mierze.
ale u mnie przy no3 = 0 nie chciała w ogóle rosnąc.
Dopiero przy nawozeniu makroelementami pięknie odbiła.
-
aivii
●
poczatkujacy napisał(a):jakie musza byc parametry wody zeby tak ładnie wygladała?
światło i azot bo to roślina szybkorosnąca 
-
cezar d
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: kołobrzeg
-
U mnie też przestała rosnąć przy NO3 = 0,5. Dodatkowo po zwiększeniu CO2 w płynie, zaczęła się rozpuszczać i obecnie już prawie nic z niej nie zostało.
-
AquaMike
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Zastanawiam się nad małym tuningiem aranżacji, srednio mi leży ta pusta przestrzeń na środku...
Może to też wynikać z tego że obsada rybna jest conajmniej średnia:
-11 congo tetra (5samcow)
-9 sumik...
Dzień dobry wszystkiem. Mam nadzieje ze post założony w dobrym dziale.
Razem z dziewczyną kupiliśmy sobie prezent na Walentynki w postaci akwarium. Wypukła szyba, 45 litrów z firmy Aquael. Początkowo...
17-180722.jpeg
Mech odgrywa w aranżacji doskonałą rolę drugoplanową. Mimo, że nie jest głównym elementem dokaracyjnym, daje świetne poczucie naturalności kompozycji i wpływa na pozytywny odbiór akwa...
Zapraszam do obejrzenia materiału Green Aqua.
Przypominam o możliwości włączenia automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Zabieram się do przesiadki na większe akwa. W obecnym mam 8 litrów 4-miesięcznego podłoźa aktywnego MasterSoil od Qualdropa. Czy można je wykorzystać? Pomyślałem że po wyciągnięciu roślin odessam muł,...
Cześć,
Mam działające akwarium 54l i myślę o zmianie aranżacji w środku.
Zainspirowany jedną z aranżacji chciałbym odrobinę podwyższyć prawą stronę akwarium i zrobić taką wysepkę podwyższoną o około ...
Witam. Na początku dodam, że wracam do akwarystyki po prawie 10latach :)
Jestem na etapie zakładania kostki , z nastawieniem na rośliny i krewetki, rybek nie planuję
podstawowe dane:
-Kostka 40x40x...
Czołem.
Zakładam, że entuzjazmu wystarczy by sukcesywnie uzupełnić w tymże miejscu zdjecia "aranżacji" wabi-kuso-podobnych.
DOOA#00 [20x20x08]: Hardscape.
Pytanie do znawców tematu.
Czy mogę ułożyć aranżacje w pustym zbiorniku a dopiero za jakiś tydzień może dwa wsadzić roślinki i zalac wodą?
Podłoże to tropica soil.
|
|