|
|
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Witam. Planuję zrobić reset zbiornika 230l i chciałbym spróbować postawić je na ziemi. Wpadłem na pomysł żeby na dno położyć cienki styropian, na nim rozłożyć ziemię i okryć ją całą siatką z drobnymi oczkami i przypiąć do styropianu.
W razie jakiejś późniejszej zmiany myślę, że łatwiej poszłoby czyszczenie akwarium i pozbycie się ziemi oddzielając ją od bazaltu.
Dodatkowo styropian byłby warstwą ochronną dla dna akwarium bo planuję włożyć spore kamienie.
Co o tym sądzicie? ma to jakiś sens?
-
Szuszek
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
-
Styropian raczej się połamie,włożyłem kiedyś płytę styropianową o grubości 1cm na prawie całe dno akwarium pod skalniak do malawi,po roku robiłem gruntowne porządki w baniaku i okazało się że styropian nasiąkną wodą  ,przy wyjmowaniu złamał się pod własnym ciężarem,gdzieś na forum jest napisane że można ziemie włożyć do pończochy i myślę że to by ci ułatwiło sprawę.
-

lis
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Toruń
Najlepszy pomysł na ziemię, jaki widziałem na tym forum, to umieszczenie jej w workach zrobionych z agrowłókniny. Nie pamiętam, czyj to był baniak.
-
3promile
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tą agrowłóknina może nie być głupi pomysł... tak podzielić całe dno mniej więcej na 3/4 worki.
-
Szuszek
●
- Ranga: Początkujący
-
Ja ziemie w swoich baniakach umiescilem w workach uszytych z tiulu. Robilem restart kilka dni temu i bez problemu przenioslem ziemie z 2 x 100L do 1 x 180L. Niem mialem strat w zwirku a tiul okazal sie bardzo wytrzymaly bo pod ciezare nasiaknietej ziemi nie porozrywal sie.
-
radekr
●
Polecam zamiast styropianu styrodur - dużo twardszy i wytrzymały
-
xspace
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
stare-dno.jpg
Ciekawostka o której mogliście nie wiedzieć.
Przetłumaczone z czeskiego:
Wiele lat temu odwiedziłem ogród botaniczny w Petersburgu. Szedłem z dyrektorką, Ałłą Sokol, przez wystawę ro...
Witajcie
Jestem przed założeniem nowego zbiornika (bardziej mój pierwszy restart ale w nowym szkle) i zastanawiam się jakie podłoże wybrać. Chciałbym coś ciekawego ale z drugiej strony niedrogiego. W ...
Chcę wystartować 240l na tym podłożu mam 10 l ,ktoś posiada doświadczenie z tym podłożem,co dodać do tego podłoża .Na górze będzie żwir .Akwarium ma być roślinne.
Witam,
szykuje nowy zbiornik a w nim wielkie wzgórze [zwalisko kamieni+korzenie+podłoże].
W niektórych tematach widze że akwaryści dają pod takie zwały styropian.
Jest to dmuchanie na zimne czy fak...
Zrobiłem restart mojej kałuży.
Na dno poszło Stare Dno Rataja, a na wierzch żwirek z poprzedniego akwa, czyli biało-czarny grys... Roślinki po tygodniu zaczęły bąblować jak szalone, czego nie udało m...
Witam zamierzam zrobic restart, zastanawiam sie nad nowym podlozem i myslalem nad Oliver Knott Nature Soil a pod to zastosowac Stare Dno co o tym myslicie??
Zastanawiam się nad kupnem podanego w temacie podłoża. Na aquaclay miałby pójść zwykły żwir filtusa (zastanawiam się też nad opcją Aquaclay ground na wierzch). Co sądzicie o tym podłożu. Warto w nie i...
|
|