Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Bardzo proszę o poradę -Planuję restart 5 letniego akwa; ponieważ jestem zakochana w bocjach to one dyktowały wystrój i układ akwa. Jest to nietypowy zbiornik o wys.40 a dł i szer 80 x 60.
Prócz bocji jest stadko 15 razbora espei i 9 brzanki pięciopręgiej.
Jakie rośliny, filtr, podłoże byście polecali. Pokrywa nietypowa, więc jakie światło.
Dodam tylko, że jestem emerytką, więc raczej stać mnie będzie tylko na tańsze wyposażenie.
Pozdrawiam
-
Janina
●
- Ranga: Początkujący
Jeśli chodzi o filtr to polecam zdecydowanie zewnętrzny, kubełkowy. Jest to pewien wydatek, ale moim zdaniem nie warto na nim oszczędzać, bo zapewnia najbardziej wydajną filtrację biologiczną przez co zapobiega wahaniom parametrów wody. W zbiorniku o nieco większym litrażu używam filtra Tetra ex 700 i ten też będę polecał prz Pani budżecie. Można go kupić w cenie ok. 200zł, polecam nowsze wersje, nieco droższe, ale jest to wydatek jednorazowy.
Podłoże. Przy bocjach, czyli rybach kopiących nie będę polecał podłoża roślinnego, mogę tylko podpowiedzieć, że najlepiej zwrócić uwagę na to, żeby podłoże nie było ostre- żwirek bazaltowy odpada, miało średnią lub drobną granulację i przede wszystkim było estetyczne. Przy takim podłożu polecam zakup kulek gliniano- torfowych wkładanych pod korzenie roślin.
Oświetlenie. Dla zbiornika takiej długości odpowiednie i wygodne do zamontowania będą moduły świetlówkowe firmy aquael 24w (najlepiej sunny, ew. plant), dostępne na allegro (w sklepie RA obecnie nie widzę) w cenie ok. 50zł. Polecałbym zakup ok. 3-4 takich modułów.
Wybór roślin jest naprawdę duży więc ciężko mi cokolwiek polecić, bo ich dobór zależy od gustu, oświetlenia, nawożenia i umiejętności. Proponuję łatwe w uprawie żabienice, rotale, kryptokoryny, anubiasy czy heterantherę.
Pozdrawiam
Adam

-

Scob
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Żabienic bym raczej nie polecała. Wiele bocji lubi bawić się w wygryzanie dziurek w ich liściach. Natomiast mogę polecić mchy. Niezbyt wymagające i bocje się nimi nie interesują. Oprócz tego polecam bolbitisy, mikrozoria, nurzańce i zwartki.
-

Shadowsong
●
- Miasto: Warszawa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dobrze wiedzieć. U mnie co prawda bocje wspaniałe nie wygryzały dziur w żabienicach, ale ostrożności nigdy za wiele.
Pozdrawiam
Adam

-

Scob
●
Moja przyjaciółka ma akwarium z bocjami. Z tego, co przetestowałyśmy, bocje nie były zainteresowane moczarką, rogatkiem, kryptokorynami, microsoriami i bolbitisem. Wszystkie inne rośliny były przerabiane na sałatkę w ciągu jednej nocy. Najsmaczniejsze były heterantery i limnophile. Przyznaję, że z mchami nie próbowałyśmy, więc jestem ciekawa, czy Pani się uda
-

Frytka
●
- Miasto: Gdańsk
Serdecznie wszystkim dziękuję za cenne rady.
Zacznę kompletować nowy sprzęt i na końcu rośliny. Mchów też jeszcze nie próbowałam, wygląda to na świetny pomysł.
Mam tylko jeszcze pytanie odnośnie filtracji - do tej pory ograniczałam się do filtra wew. i kaskady i ze względu na częste zamieszanie robione przez bocje musiałam gąbki co tydzień płukać. Czy przy kubełku zostawić wewnętrzny dla zbierania śmieci?
Pozdrawiam
-
Janina
●
Jest to dobry pomysł. Filtracji nigdy za wiele, dużo osób stosuje kombinację filtr kubełkowy + wewnętrzny zbierający zanieczyszczenia stałe. Poza tym poprawia cyrkulację wody w zbiorniku.
Minusami mogą być względy estetyczne czy zajmowanie miejsca w akwarium, ale to sprawa dyskusyjna.
Pozdrawiam
Adam

-

Scob
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg
Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :)
więc wg prawidła
Akwa 200l
światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin )
Filtracja - Eh...
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
Hej
Fajny krótki film dla początkujących jak dbać o akwarium.
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
Cześć !
Zawsze miałem zbiorniczek malawi, tym razem postanowiłem w biurze zrobić sobie kostkę o wymiarach powyższych.
Filtr : Oase 75 bioStyle
Oświetlenie : Chihiros CII
Planowane podłoże: Amazonia...
Wracam po 15 latach (albo dalej ) Zamieszczam fotki akwa z około 2003 i 2010 .
Juz w 2010 miałem co2 sterowane komputerem ph, system ciągłą podmiany wody z mieszaniem z RO ( miałem bardzo twardą wodę...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
|
|