Akwa 54L brutto i Eheim 2211+ i ... wymieniona w temacie cienizna. Nie wiem czy wirnik pada czy tez ten filtr sie zapycha albo zaczyna meczyc bo tydzien popracuje i woda z niego prawie, ze kapie. Wklad to "ihimowa" gabka, substrat w postaci kulek wymieszany z zeolitem w proporcji 4 do 1 i troche waty filtracyjnej, wata wymieniana przy kazdym czyszczeniu filtra czyli co 7 dni.
Co moze byc przyczyna takiego spadku przeplywu ? W filtrze po 7 dniach zanieczyszczen troche jest ale nie tyle znowu by wydajnosc az tak spadala, weze czyste. Planuje zakup Eheim 2222 i chyba troche te plany przyspiesze ...
A nie buczy przy tym? Jakieś inne objawy? Nie zapowietrza się?
U mnie w kostce od 2 miesięcy chodzi tez 2211+ (gąbka, ceramika, wata), jeszcze nic w nim nie robiłem, a przepływ ciągle taki sam. Na marginesie to najlepszy i najcichszy filtr jaki widziałem
Pi silnia równa się przeciwprostokątnej promienia czuj duch, Paweł
abstract napisał(a):A nie buczy przy tym? Jakieś inne objawy? Nie zapowietrza się? U mnie w kostce od 2 miesięcy chodzi tez 2211+ (gąbka, ceramika, wata), jeszcze nic w nim nie robiłem, a przepływ ciągle taki sam. Na marginesie to najlepszy i najcichszy filtr jaki widziałem
Czesc
Nie, nie wydaje zadnych dzwiekow. 2-3 minuty po czyszczeniu i zalaniu jest nieslyszalny. Co do zapowietrzania to ... szumu powietrza w filtrze nie slychac, innych objawow nie znam. Mozliwe, ze ta odrobina zanieczyszczen jaka sie zbierze przez 7 dni go przytyka bo to dosc slaby filtr ale nie wiedzialem, ze az tak slaby
to załóż prefiltr, wtedy nie będziesz musiał czyścić wkładów (taki filtr czyścić się powinno co pół roku, albo jeszcze rzadziej - ale o tym to przecież wiesz)
cezar d napisał(a):to załóż prefiltr, wtedy nie będziesz musiał czyścić wkładów (taki filtr czyścić się powinno co pół roku, albo jeszcze rzadziej - ale o tym to przecież wiesz)
Witam
Wiem ale to nierealne by litrowy kubelek czyscic raz na 6 miesiecy jesli filtruje 54L akwarium.
Na dniach kupuje Eheima 2224 wiec problem zniknie. Tutaj mam pytanie o dojzewanie nowego filtra. Wklad ceramiczny (kulki eheim'a) dam ze starego dojzalego filtra, gabke tez wrzuce ale planuje dodac rurki ceramiczne i keramzyt, w koncu roznica w pojemnosciach filtra jest znaczna. To wystarczy by nowy filtr dojzal szybciej ?
Niestety nie mam szans by uruchomic oba jednoczesnie.
" substrat w postaci kulek wymieszany z zeolitem w proporcji 4 do 1 "
Od jak dawna masz ten zeolit w filtrze?Może trzeba go po prostu wymienić.(ja bym go nie wkładał i zobaczył jak wtedy filtruje)i co to jest za substrat?
Ostatnio edytowano 27 kwi 2012, 14:39 przez lis, łącznie edytowano 1 raz
cezar d napisał(a):jasne , że tak bo część już będzie z bakteriami. poza tym są w podłożu. warto jednak dolkupić bakterie i wlać do akwa....
Witam
Tak myslalem, thx. Bakterie mam w plynie (takimi bylo startowane akwa i fitracja) i w kapsulkach do filtra. Uzywalem tych pierwszych. Mozna dolozyc kapsulke do takiego na pol-swierzo startowanego filtra czy lepiej nie mieszac bakteri ? To niby powinien byc ten sam szczep ale co producent do poszczegolnych produktow wpakowal to ciezko powiedziec
2213 pracował w 60-ce prawie rok, bez czyszczenia.
Woda kryształ, krasnorostów zero.
Tak cichy jak Unimax 250, czyli kompletnie niesłyszalny.
2211 to znacznie mniejszy kubełek, chyba do nano, ale żeby woda z niego kapała tylko?
Co do dojrzewania filtra to przełożony wkład dojrzały z 2211 skolonizuje nowy w ciągu tygodnia.
Jeśli tamten był dojrzały to zupełnie nie ma wpływu na równowagę.
Możesz włożyć kapsułkę do kubła i osobno lać bakterie do zbiornika.
Prawie zawsze przyczyną spadku wydajności pompy jest wata Sugeruję ją wyjąc i zastąpić dodatkową cienką gąbką lub zrobić kilka dziur w wacie. Poza tym źle zrobiłeś mieszając substrat pro z zeolitem. Ten drugi wkład szybko traci swoje właściwości, więc często go trzeba wymieniać. Nie zakładaj pre-fitra, bo on również zmniejsza wydajność pompy.
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 801
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6858
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
AquaMolitor w Filtracja· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2422
Hej Panowie!
Pytanie taktyczne:
Skąd w/w filtr może brać powietrze? Uszczelka pod głowicą jest nowa. Zawory podwójne? Może zaserwować jakieś inne? Te Eheimowskie nie są "erste klasse" ;)
...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4941
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 505
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1670
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1268
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona?
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...
GP w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1014
Mam od lat filtr eheim 2228. To proste niemieckie urządzenie i do tej pory niezawodne. Od pewnego czasu zaczął być bardzo głośny. Wirnik wygląda na idealny, ośka też, żadnych luzów. Próbowałem przesma...
Statystyki
Ten temat przegląda 208 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 207 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej